30 Haziran 2017 10:17

Musa Anter davasının tek tutuklu sanığı tahliye edildi

Musa Anter cinayeti davasının tek tutuklu sanığı Hamit Yıldırım tahliye edildi.

Paylaş

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Kürt Gazeteci Yazar Musa Anter’i öldürmekle suçlanan ve 2012'den beri tutuklu olan sanık Hamit Yıldırım’ı 5 yıllık tutukluluk süresi dolduğu gerekçesiyle tahliye etti.

1992 yılında Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Musa Anter cinayetinde tetikçi olduğu iddiasıyla “Şırnaklı Hamit” olarak anılan Hamit Yıldırım 28 Haziran 2012’de yakalandı, 2 Temmuz günü de tutuklandı. Diyarbakır Başsavcılığı, Hamit Yıldırım’ın yanı sıra cinayeti organize ettiği gerekçesiyle Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, emekli Albay Şafak Gevrekçi, eski JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan’a dava açtı. Dava Diyarbakar’daki ilk duruşmasının ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yıllardır süren davada karar çıkmadı. Bu süreçte JİTEM davası da Anter dosyası ile birleştiridi.

Bu arada Ceza Muhakemesi Yasası uyarınca bir kişi terör, cinayet gibi suçlardan en fazla 5 yıl tutuklu kalabiliyordu. Hamit Yıldırım’ın 5 yıllık tutukluluk süresi 28 Haziran’da doldu. Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre mahkeme, aynı gün resen toplanarak azami tutukluluk süresi dolduğu gerekçesiyle Yıldırım’ın tahliyesine karar verirken, yurt dışına çıkış yasağı da koydu. Mahkeme, davanın uzun sürmesini, bazı tanık ve sanıkların yurt dışında yaşaması ve ifade için ulaşamamasını gerekçe gösterdi.

ANTER'İN AVUKATI: ZORUNLU TAHLİYE

Kararı DİHABER'e değerlendiren Anter'in avukatı Selim Okçuoğlu, "Bir nevi zorunlu tahliye olarak görünüyor. Ancak geride bıraktığımız 5 yıl içinde yargılamanın bitmemiş olması, bu sonuca yol açtı. Mahkeme yeterince hızlı çalışmadı. Bu karar bu şartlar altında alındı" dedi.

Okçuoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bu davalar maalesef sağlıklı bir zeminde yürütülmedi. İstenilen adalet duygusunu oluşturmadı. Musa Anter davasında da bu sorunu yaşıyoruz. 5 yıl geçti ama bir sonuca ulaşmadı. Kamu kurumları bilgi ve belge göndermedi, mahkemelerle iş birliği yapmaya sıcak bakmadılar. Geçmişin hesabının sorulması yerine geçmişin aklanması davalarına dönüştü. Bizim dava da bu şekilde. Bizim endişemiz tutuklu sanığın tahliyesi sonrası kaçmasıdır. Bu ihtimal kuvvetle muhtemel."

ANTER: TAHLİYESİ SÜRPRİZ DEĞİL

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, Türkiye’deki adaletin işleyişi açısından Anter cinayetinin bir numaralı sanığı olan Hamit Yıldırım’ın serbest bırakılmış olmasının kendilerine sürpriz gelmediğini söyledi. Anter, “Hukuk sistemini biliyorsunuz. Söylenecek çok şey var. Hamit Yıldırım olayını biliyorsunuz Sabah Gazetesinden iki kişi ortaya çıkardı. Dava ivme kazandı. Abdulkadir Aygan o dönem kendisine Hamit Yıldırım’ın fotoğrafları gösterildiğinde, cinayetin işlendiği dönemde 19-20 yaşındaki Yıldırım’ın fotoğraflarını teşhis etti. Uzaydan gösterseniz bunu tanırım dedi. Ama 40 yaşlarındaki fotoğraflarını haklı olarak tam tanıyamadı” şeklinde konuştu.

'BİR GÜÇ DEVREYE GİRDİ'

Cinayetin tanığı olan AKP Milletvekili Orhan Miroğlu’nun ilk başlarda Hamit Yıldırım’ı suçladığını belirten Anter, “Miroğlu da budur diyordu. Ondan sonra ne oldu, bir güç devreye girdi bunlar birdenbire ‘biz günaha girmek istemiyoruz’ demeye ve kıvırmaya başladılar” dedi.

'MİT VE GENELKURMAY BELGELERİ GÖNDERMİYOR'

Yargılamada asıl olarak adaletin yerini bulmasının engellendiğini Genelkurmay ve MİT’in cinayet ile ilgili gerekli belgeleri sunmadığını belirten Anter, tanıkları çağırdıklarını ve en dürüst tanıklardan birinin yine Mehmet Eymür çıktığını söyledi. Eymür’ün de cinayetle ilgili olarak MİT belgelerine işaret ettiğini hatırlatan Anter, ancak MİT’in belgeleri vermemekte ısrar ettiğini bununla da bir şeylerin gizlendiğini söyledi.

Anter, “Dava kaplumbağa hızıyla gidiyor. Hukukun işlememesi bizim aleyhimize. Önce Diyarbakır Ağır Ceza’daydı. Sonra Ankara’ya alındı hakimler savcılar değişti. Bu tür durumlarla karşılaştık. Her gelen hakim savcı davayı yeniden incelerse zaman aşımı oluyor” dedi.

Hamit Yıldırım’ın serbest bırakılmasını da, Sivas katliamı sanıklarının durumuna benzeten Anter, “Madımak’ı yakanlar vardı ya onlar 10 yıl sonra serbest bıraktılar. Çıktıktan sonra da bir hafta sonra tutuklama kararı çıkarıldı. Ondan sonra hepsi kaçtı o kişiler nerede kimse bilmiyor. Ben Hamit Yıldırım’ın buralarda kalacağını tahmin etmiyorum” şeklinde konuştu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

1999 yılında düzenlenen iddianamelerle 11 sanığın ve 2005 tarihli iddianameyle yargılanan 5 sanığın yargılandığı JİTEM örgütüne ilişkin davalar 2010 yılında birleştirilmiş ve dava “JİTEM Ana Davası” olarak anılmaya başlanmıştı. Bu sırada gazeteci yazar Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de öldürülmesiyle ilgili 1992 yılında açılan soruşturma kapsamında, eski JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın fail olarak işaret ettiği Hamit Yıldırım 29 Haziran 2012’de gözaltına alınmıştı.

Hamit Yıldırım’ın 2 Temmuz 2012’de tutuklanmasıyla dava zamanaşımından kurtulmuş ve soruşturma sonucu hazırlanan 25 Haziran 2013 tarihli iddianame 5 Temmuz 2013’te Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Musa Anter Davası 23 Aralık 2014 tarihinde JİTEM Ana Davası ile birleştirilmiş ve 16 Ocak 2015 tarihinde "güvenlik" gerekçesiyle Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilmişti. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme kararına itiraz etmiş ancak, itirazı değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin 29 Ocak 2016 tarihli kararıyla iki davanın birleşmesi kesinleşmişti.

Birleştirilen iki dava Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. Davanın bir sonraki duruşması 27 Eylül 2017'de görülecek.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya, Erdoğan'ın konuşmaması için yasa çıkardı

SONRAKİ HABER

Açığa alınan akademisyenler: Barış talebi sorumluluğumuzdur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...