30 Haziran 2017 09:42

Venezuela’da politik gerginlik had safhada

Venezuela'da helikopterli saldırının ardından gerginlik had safhaya ulaştı.

Paylaş

Filiz YAVUZ

Kamu binalarına helikopterli saldırının ardından politik gerginliğin had safhaya ulaştığı Venezuela’da Dışişleri Bakanı Samuel Moncada saldırıyı “savaş suçu” olarak tanımladı. Devlet Başkanı Nicolas Maduro Venezuela halkını, saldırganın yakalanması için iş birliği yapmaya çağırdı. Askeri birliklerin de yeni bir saldırı olasılığına karşı alarm durumunda olduğu bildirildi.

Öte yandan sağ muhalefetin gösterileri sırasında ise 2 kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle 3 aydır süren gösterilerde ölü sayısı 80’e yükselmiş oldu.

MADURO: ÜLKEDE BARIŞIN TEK YOLU KURUCU MECLİS

Ülkenin yeni Dışişleri Bakanı Samuel Moncada başkentte 70 ülkenin diplomatik temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada İçişleri Bakanlığı ve Yüksek Mahkeme binalarına karşı düzenlenen helikopterli saldırının “sivillere karış işlenmiş bir savaş suçu” olduğunu söyledi. Moncada, saldırganı “diktatörlüğe karşı savaşan bir hayırsever” olarak sunan ulusal ve uluslararası medya organlarına tepki gösterdi.

Venezuela Televizyonu’na konuşan başkan Maduro da “O bir suçlu. Eğer hâlâ bizim sınırlarımızın içindeyse Venezuela halkından işbirliği istiyorum. Venezuela halkı onu teşhis eder etmez nerede olursa olsun o terörist yakalanacak” dedi.

Maduro, ülkede barış sağlamanın tek yolunun kurucu meclis olduğunu da yineledi.

 {{324877}}

‘MUHALİFLER’ SİVİLLERE SALDIRIYOR

Maduro’nun diyalog çağrılarını reddeden sağ muhalefet ise kurucu meclisi protesto etmek için sokağa yapmayı sürdürüyor. Yerel basına göre Maracaibo eyaletinde ana yolu kesen protestocuların saldırısına uğrayan kamyon sürücüsü kaçmaya çalışırken 20 yaşındaki motosikletli Luigin Paz'a çarptı.

Paz olay yerinde yaşamını yitirirken göstericilerin kamyonu ateşe vermesi üzerine 33 yaşındaki Jose Bravo’nun vücudunun yüzde 95 üçüncü dereceden yandı.

Pazartesi gecesi kafasından yaralanan 25 yaşındaki Jhonatan José Zavatti Serrano’nun ise da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi. Polis kaynaklarının verdiği bilgiye göre Zavatti’nin barikatların yanından geçerken yaralanmıştı.

Böylelikle İçişleri Bakanlığının verilerine göre ülkede 3 aydır süren şiddet gösterilerinde ölenlerin sayısı 80’e yükseldi.

VENEZUELA’A NELER OLUYOR?

Sağ muhalefetin geçen günlerde askerlere isyan çağrısının üzerine Oscar Perez adlı bir polis memuru, iki gün önce kaçırdığı polis helikopteriyle yüksek mahkeme ve içişleri bakanlığı binalarını bombalamıştı.

Saldırılarla ilgili eş zamanlı olarak paylaşılan videoda yüzleri silahlı ve maskeli kişilerle birlikte görüler Oscar Perez, “kendilerinin polis, asker ve halktan oluşan bir koalisyon” olarak tanımlamış ve “haydut hükümete” karşı çıkma çağrısında bulunmuştu. Saldırının üzerine hükümet yanlıları, çoğu sağ muhalefetin elinde bulunan Ulusal Meclisi kuşatmış, milletvekillerinin dışarıya çıkmasına izin vermemişti. (Madrid/DHA)

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Limanda iş cinayetinde ölen işçinin arkadaşları önlem istedi

SONRAKİ HABER

CHP'li Akar: Tünel ve köprülerde zarar büyük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...