Venezuela'da Yüksek Mahkeme'ye helikopterden bombalı saldırı

Venezuela'nın başkenti Caracas'ta Yüksek Mahkeme binası, bir polis tarafından çalınan helikopterden bombalandı. Venezuela, ABD’yi sorumlu tuttu.

28 Haziran 2017 05:07
Paylaş

Venezuela'nın başkenti Caracas'taki Yüksek Mahkeme binası, Emniyet'te görevli bir polis tarafından kaçırılan helikopter tarafından bombalandı. Devlet başkanı Nicolas Maduro olayı “terör saldırısı” olarak nitelerken hükümet adına yapılan açıklamada saldırının “ABD destekli sağ muhaliflerin darbe planının bir parçası” olduğu vurgulandı. Halk ise darbe girişimine karşı uyarıldı.

Saldırıyı Oscar Alberto Perez isimli polis pilotun gerçekleştirdiği bildirildi. Oscar Perez adlı özel eylemler tugayında görevli 15 yıllık bir polis, yerel saatle 18.00’de ele geçirdiği bir polis helikopteriyle başkentin üzerinde tur atmaya başladı. “350 Özgürlük” yazılı bir pankart taşıyan helikopter yüksek mahkeme ve İçişleri bakanlığı binalarını bombaladı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, şehrin üzerinde dolaşan bir helikopter görülüyor ve patlama sesleri duyuluyor. Polis, yanında maskeli ve üniformalı silahlı adamlarla çektiği ve Instagram'da paylaştığı videoda hükümete karşı ayaklanma çağrısı yaptı.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA

27 Haziran’da öğle saatlerinde her ikisi de Karakas’ta bulunan İçişleri, Adalet ve Barış Bakanlığı ve Yüksek Adalet Mahkemesi yerleşkelerine karşı yapılan saldırıya ilişkin Venezuela Bolivar Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçiliği açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Her iki saldırı da Bilim, Ceza ve Suç Araştırmaları Teşkilatı (CICPC) Hava Ulaştırma Bölüğü’ne bağlı bulunan Oscar Alberto Perez’in, müfettiş kimliğinden istifade ederek, Karakas , La Cartola’da bulunan General Francisco de Miranda Havaalanı’ndan çaldığı CICPC 02 numaraları, 105 model bir Airbus Bolkow helikopterinden gerçekleştirmiştir. Komplocu şahıs, çaldığı helikopterle Urdaneta Bulvarı’nda bulunan İçişleri, Adalet ve Barış Bakanlığının çevresinde alçak uçuş gerçekleştirmiş ve Ulusal Gazetecilik Günü nedeniyle bir araya gelen bir grup gazeteci bakanlık binasının terasında kutlama gerçekleştirirken binaya 15 kez ateş açmıştır. Saldırı esnasında 80 civarında kişi olay yerinde bulunmaktaydı. Buradaki saldırı sonrasında helikopter Yüksek Adalet Mahkemesi'ne yönelmiştir. Anayasa Mahkemesi'ne bağlı en yetkili mahkemenin hakimleri toplantı halinde ve çalışan ofislerinde işbaşındayken, bu kişilere ateş açılmış ve içlerinden biri patlamayıp etkisiz hale getirilen, Kolombiya menşeili, İsrail üretimi olan en az 4 el bombası fırlatılmıştır. Atılan bombalardan kişi yerleşkede nöbet görevini yerine getiren Bolivarcı Ulusal Muhafız Birliğini (GNB) görevlilerini hedef almıştır. Koruma görevlilerinin ani tepkisi büyük bir trajedinin önüne geçmiştir. Bu olayın gerçek faillerinin, CIA, Amerika Birleşik Devletleri Karakas Büyükelçiliği ve yakın bir tarihte herkesin önünde CIA ile olan bağlantılarını itiraf eden eski İçişleri Bakanı ile olan bağları incelemektedir.

Bolivar Hükümeti'nin, yabancı hükümet ve güçlerin destek verdiği, Venezuela sağının aşırı uçlarının öncülük ettiği bu saldırgan kalkınma kapsamında meydana gelen terörist saldırılarla çevresi sarılmak istenmektedir. Venezuela Silahlı Kuvvetledi (FANB) ve Devlet Güvenlik güçleri bu olayların faillerini ve saldırıda kullanılan helikopteri tekrar ele geçirmek için müdahaleye hazır durumdadır. “

HALKA ÇAĞRI

Faillerin bulunduğu yerlerin tespiti ile ilgili destek için çağrının da yapıldığı açıklamada, “Bolivarcı Hükümet, Demokratik Birlik Masası adı altında koalisyon halinde bulunan siyasi partileri, Kilise Düzeni'ni ve Venezuela Toplumunun diğer bileşenlerini bu olayları kararlı bir şekilde kınamaya  ve şiddetin her türüyle arasına sınır koymaya çağırmaktadır. Bolivarcı Hükümet Venezuela Halkını, ülkedeki anayasal düzeni bozmaya çalışan ve siyasi- ekonomik hırslarını gerçekleştirmek uğruna bir an bile tereddüt etmeyeceğini göstermiş olan darbeci eğileme karşı dikkatli olmaya çağırır” ifadelerine yer verildi. Saldırının ne Kurucu Açıklamada, Meclis Seçim sürecini ne de 30 Temmuz’da  yapılacak Ulusal Kurucu Meclis milletvekillerini seçmek üzere sandığa gidecek Venezuela halkının oy kullanma hakkını elinden alamayacağı da dile getirildi.

Olayda henüz ölen ya da yaralanan olduğuna dair bir bilgi yok. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 28 Haziran 2017 Çarşamba

SONRAKİ HABER

İsveçli Aktör Michael Nyqvist yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...