30 Haziran 2017 06:14

Adalet Yürüyüşü'nde 16. gün: 'Tüm mazlumlar için'

Adalet Yürüyüşü 16. gününde. Yürüyüşe KESK ve gazeteciler de katıldı. Muhabirimiz Cansu Pişkin, yürüyüşü yerinde takip ediyor.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
Sakarya

“Herkes için adalet” talebiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından başlatılan Adalet Yürüyüşü’ne Sakarya Hendek’ten devam edildi. Yürüyüşün 268 kilometresi geride kaldı. Provokasyonlar ve hükümet kanadından gelen tehditlere rağmen yollara düşenlerin  sayısı her geçen gün artarken yürüyüşte eksilen tek şey kilometreler.

Yürüyüşü izlemek üzere ulaştığım Sakarya Otobüs Terminali’nde Hendek dolmuşunu beklemeye koyuldum. Durakta beklerken yöresel kıyafetleri ile durağa doğru yaklaşan bir kadın dikkatimi çekti. Konuşmaya başlayınca onun da yürüyüş için Mersin’den geldiğini öğrendim. Avukat Şerife Yıldız, Mersin Yörük Türkmen Dernekleri’ni temsilen gelmiş Hendek’e. Yörük Türkmenleri’nin Kılıçdaroğlu’ya destek mesajları ile birlikte bir azık bohçası ve güç kuvvet anlamına gelen bir yörük kuşağı getirmiş beraberinde.

‘ADALET GÜNÜMÜZÜN EN BÜYÜK İHTİYACI'

Adaletin evrensel bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Yıldız şöyle anlatıyor yürüyüşe katılma sebebini: “Adalet günümüzün Türkiyesi’nde ekmekten, sudan büyük bir ihtiyaç. Tüm Türkiye olarak adalete çok büyük bir açlık duyuyoruz. Yürüyüşün çıkış noktası her ne kadar CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması olsa da adalet herkes için talep edilen bir şey olduğu için ve Türkiye'de şu anda milyonlar mazlum olduğu için çok değerli bu yürüyüş. Ben de Mersin’den buna destek olmak, yürüyüşe sahip çıkmak için geldim. İstanbul’a kadar yürüyeceğim. Kişisel olarak Maltepe’den sonra yürüyüşün devam etmesini dilerim. Bugün birçok seçilmiş, cezaevlerinde sorgusuz sualsiz tutuklanmış durumda ve bu tutukluluk halleri yargısız infaz anlamına geliyor. Genel Başkan ‘yürüyüşü Maltepe’de bitireceğiz’ diye bir açıklama yaptı fakat Maltepe’de bitmesi adalet talepli bu yürüyüşün HDP’li vekiller için de yapılmadığı anlamına gelmiyor. Bu yürüyüşe tüm mazlumlar adına çıkıldı. Diyarbakır’dan Edirne’ye kadar haksız hukuksuz olarak tutuklanan ve mahkum edilen tüm mazlumlar için, tüm KHK mağdurları için, tüm çocuk istismarı mağdurları için, tüm erkek şiddeti mağdurları için, tüm düşünce suçları mağdurları için adalet çığlığı Maltepe'den tüm Türkiye'ye yayılacak.”

‘SOKAKTA ARIYORUZ ÇÜNKÜ MECLİSTE BULAMADIK’

Şerife Hanım’la yarım saat süren bir yolculuğun ardından Hendek’teki korteje katıldık. Elinde KESK’in “KHK’ler gidecek adalet gelecek” pankartını taşıyan birinin yanına yaklaştım. İŞKUR’da istihdam uzmanıyken KHK ile ihraç edilen Sinan Ok, KESK olarak korteje katıldıklarını, yürüyüşün sabah 08.00’da başladığını anlattı. KHK ile ihraç edildiği için adalet istediğini söyleyen Ok, “Sokakta adalet arıyoruz çünkü mecliste adalet bulamadık” diye özetliyor yürüyüşe katılma sebebini.

ARTVİN’DEN GELDİLER

Yürüyüş esnasında yürüyüşe katılmak için yurdun dört bir yanından gelen yurttaşlarla yolum kesişti. Artvin’den 2 otobüs dolusu geldiklerini anlatan Artvin Ardanuç Belediyesi Başkanı Yıldırım Demir yolculuklarının 24 saat sürdüğünü belirterek, “Artvin’den batıya kadar, Türkiye’nin her yerinde adalet maalesef yok edildi ve Türkiye’de barış ile huzur olması için adaletin yeniden tesis edilmesi lazım. Bu yüzden yürüyoruz. Adalet herkese lazım. Bu bir parti olayı değil. Sadece HDP’lilerin değil AKP’lilerin de katılmasını istiyoruz. Demokrasiye ve adalet inanan herkesle yürümeye hazırız” diyor.

‘SON MİLLETVEKİLİ NEREDE TUTUKLUYSA ORAYA KADAR YÜRÜNMELİ’

Yürüyüş esnasında pembe şapkalarıyla yürüyen bir grup dikkatimi çekiyor. Yanlarına yaklaşınca İstanbul Çağdaş Eczacılar Grubu adına katıldıklarını öğreniyorum. İstanbul Çağdaş Eczacılar Grubu Başkan adayı Ferdane Göçener neden katıldıklarını şu kelimelerle ifade ediyor: “Adalet hepimizin ihtiyacı. Ankara’dan Edirne'ye kadar en son milletvekili nerede tutukluysa oraya kadar yürünmeli diye düşünüyorum.”

BELEDİYELER HARIL HARIL ÇALIŞIYOR

Yürüyüşün bugünkü organizasyonunu Kadıköy Belediyesi yapıyor. Yol boyunca belirli aralıklarda kurulan çadırlarda yürüyüşçülere su dağıtımı yapılıyor. Temizlik için de çözüm bulunmuş elbette. Büyükçekmece Belediyesi üniforması giyen temizlik işçilerinden biri temizliği nasıl sağladıklarını şöyle izah ediyor: “Hem yürüyor hem de temizlik yapıyoruz. Diğer belediyelerdeki işçilerle birlikte grup grup çalışıyoruz. 5-10 kilometre boyunca temizlik yaparak günümüzü tamamlıyoruz.”

PROVOKASYONLARA RAĞMEN DEVAM EDİYOR

Yürüyüş boyunca sık sık provokasyonlar da oluyor. Yol kenarında bekleyen bir grup Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının olduğu bayrağı açarak korteji provoke etmek istedi. Polisin gruba müdahale etmemesi ise kısa süreli de olsa tansiyonu yükseltti. Yine kortejin yanından geçen araçlar da dombra çalarak provokasyon girişiminde bulundu. Ancak kortejdekiler hiçbir provokasyona prim vermeksizin alkışlar ve “Adalet” sloganlarıyla yollarına devam etti. Bu arada Kadıköy Belediyesi’nin tahsis ettiği ambulanslar da korteje eşlik etti.
Kadıköy Cumhuriyet Bando Ekibi de korteje katılan gruplardandı. Bando ekibinden Mustafa Kemal Çokşen şu ifadeleri kullandı: “Gezi’den beri ilk kez böyle güzel bir etkinliğe katılıyoruz. Umarım adalet yerini bulur da bu kadar insanın emeği boşa gitmez.”  

16. GÜNDEN NOTLAR

- CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yürüyüş öncesi Diyarbakır'da Emniyet Müdürü iken, 24 Ocak 2001 tarihinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Gaffar Okkan'ın mezarını ziyaret etti.

 - Fenerbahçe Beşiktaş ve Galatatasaray taraftar grupları Adalet Yürüyüşü’ne katılacak. Galatasaray’ın tribün grubu Tek Yumruk, Galatasaraylılara bir çağrı yaparak grup olarak organizasyon düzenlediklerini duyurdu. 3 Temmuz sürecinin ardından Bağdat Caddesi'nde 'Adalete Fener Yak' yürüyüşünü gerçekleştiren Fenerbahçeli taraftarlarları da bu kez Adalet Yürüyüşü'ne katılıyor. Birçok tribün grubunun ve münferit taraftarların desteğiyle yapılan organizasyonda. Beşiktaş taraftar grubu Çarşı da yürüyüşe katılacağını duyurdu.

- KESK Eş Genel Başkanı Başkanı Lami Özgen, Kristal-İş ve tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi de yürüyüşe katıldı.
 
- 41.7 dereceye kadar ulaşan hava sıcaklığı nedeniyle çok sayıda kişi fenalaştı. Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, yürüyüş sırasında geçirdiği fenalık nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

- Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) korteje katıldı; "Gazeteciler olarak adalet istiyoruz'' denen açıklamada; şunlar kaydedildi: ''Meslektaşlarımız hukuk dışı uygulamalarla özgürlüklerinden ve mesleklerinden yoksun cezaevinde tutuklu durumdadırlar. Ülkemiz 180 ülke arasında basın özgürlüğü sıralamasında 155. sırada. Bu, Türkiye Cumhuriyeti, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri açısından umarç vericidir. Hukukun üstünlüğüne ve adalete olan inancımızla tutuklu gazeteci meslestaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını ve yargılanmaların hukukun esaslarına göre yapılmasını istiyoruz. Herkes bilmelidir ki gazetecilik suç değildir'

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü boyunca doktorluğunu yapan Cihangir İslam, Kılıçdaroğlu’nun sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Oda TV’den Makbule Cengiz’e açıklamalar yapan İslam, “Ayak normalde böyle bir yürüyüşe dayanmaz. Ancak dokuları kendini kolay tamir ediyor. Zararlı bir alışkanlığının olmaması ve kendine iyi bakması bunda etken. Tırnağı uzun tutarsanız uzun yürüyüşte düşme olur ama ona da dikkat ediyoruz. Elbette tırnakta morarmalar var. Bu çok normal, ağrılar da oluyor ama ağrı kesici ile engelliyoruz” dedi.

-   OHAL ve KHK ile yüzbinlerce insanın yargı kararı olmadan işten atıldığına, dernekler ve sendikaların kapatıldığına, malvarlığına el konulduğuna, yurttaşlık haklarının yasaklandığına dikkat çeken Demokrasi için hukukçular yürüyüşte olacaklarını duyurdu.

-   Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da 1 Temmuz’da yürüyüşte olacak.

YÜRÜYÜŞ HENDEK'TEN BAŞLADI

Sakarya'nın Hendek İlçesi Nuriye Mahallesi'nde bulunan mola yerinden ayrılarak, öldürülen Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın ilçedeki mezarını ziyaret etti. Daha sonra yürüyüşün yapılacağı alana geçen Kılıçdaroğlu açıklamada bulundu. Kılıçdaroğlu yürüyüşün 16'ıncı gününde yollarına inançla, kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, "Bugün Adalet Yürüyüşü'müzün 16'ıncı günü. Yolumuza yine inançla, kararlılıkla devam edeceğiz. Gaffar Okkan Diyarbakır'da terörün en yoğun olduğu dönemde görev yapan emniyet müdürümüz. Terörle mücadelede halkın desteğini almak, halkla terörü ayırmak konusunda halkın verdiği mücadele, izlediği yol ve yöntem gerçekten son derece değerlidir. Gaffar Okkan'ı unutmayacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Terörden çok çektik ama önleme konusunda önemli adımlar atamadık. Her sefer her ortamda dile getiririm derim ki, terörle mücadele konusunda bizden ne istiyorsunuz siz? Biz size her türlü desteği vermeye hazırız. 

Kılıçdaroğlu'nın açıklamasının ardından yürüyüşe geçildi. 

KESK YÜRÜYÜŞE KATILDI

Adalet Yürüyüşü’ne 16. gününde, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanları Lami Özgen ve Şaziye Önder ile çok sayıda KESK’li de katıldı. Çok sayıda oyuncu ve sanatçının da katıldığı yürüyüşte 5 kilometre yol kat edildikten sonra günün ilk molası verilecek. 

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Yürüyüş esnasında konuşan KESK Eş Başkanı Lami Özgen, “Yürüyüş aynı zamanda bu ülkenin işçilerinin, emekçilerinin, ezilenlerinin ve bütün halkın talebidir. Kanun Hükmünde Kararnamelerle kamu emekçilerinin hukuksuz bir şekilde ihraç edilmesi adaletsizliğin ta kendisidir. Bu yüzden Adalet Yürüyüşü bu boyutuyla bütün kamu çalışanlarını ve bütün işçileri ilgilendiriyor. Şu an iş güvencesi tamamen ortadan kaldırılmış durumda. Keza bu hukuksuzluk yöntemlerle işçilerin kıdem tazminatı ortadan kaldırılıyor. Bu hukuksuzluklardan dolayı bizler Adalet Yürüyüşü’ne katıldık. Sadece bu yürüyüş güzergahı üzerinde değil KESK bileşenleri hem adalet talebiyle hem de bu yürüyüşe destek amaçlı mücadelesini devam ettirecek” dedi.

'HABER TUTUKLANAMAZ'

16. günde yürüyüşe Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de "Haber tutuklanamaz" ve "Gazetecilere özgürlük" tişörtleri giyen gazeteciler de katıldı. RSF korteje katıldı ve "Gazeteciler olarak adalet istiyoruz'' diyerek bir açıklama yayınladı. Açıklamada şunlar kaydedildi: ''Meslektaşlarımız hukuk dışı uygulamalarla özgürlüklerinden ve mesleklerinden yoksun cezaevinde tutuklu durumdadırlar. Ülkemiz 180 ülke arasında basın özgürlüğü sıralamasında 155. sırada. Bu, Türkiye Cumhuriyeti, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri açısından utanç vericidir. Hukukun üstünlüğüne ve adalete olan inancımızla tutuklu gazeteci meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını ve yargılanmaların hukukun esaslarına göre yapılmasını istiyoruz. Herkes bilmelidir ki gazetecilik suç değildir” 

Bugünkü yürüyüşe Tiyatro Sanatçısı Gülriz Sururi de yürüyüşe katıldı.

KRİSTAL İŞ SENDİKASI YÜRÜYÜŞE KATILDI

Hendek’le Sakarya arasında mola veren kortej hava sıcaklığı nedeniyle yürüyüşe saat 17.00’ye kadar ara verdi. Burada yenilen yemeğin ardından sıcaktan bunalan yürüyüşçüler gölgelik alanlarda dinlendi. Yürüyüşe dinlenme molasında Kristal İş Sendikası da katıldı.

‘HUKUKSUZLUĞA KARŞI BAŞLATILAN DİRENİŞE DUYARSIZ KALAMADIK’

Kristal İş Sendikası Genel Başkanı İbrahim Öz, Kırklareli, Bursa, Mersin, Eskişehir, Gebze ve Düzce’de fabrikalarda çalışan işçilerle yürüyüşe geldiklerini belirterek, “Hukuksuz düzene karşı adaleti tekrar kazandırmak, insanlık için adalet kavramını tekrar gündeme getirip sosyal hukuksal devlet düzenine döndürmek için Kemal Bey’in başlatmış olduğu yürüyüşe bizler de bütün üyelerimizle beraber katıldık. Geçmiş dönemde kısa bir zaman önce sendika olarak toplu iş sözleşmemiz vardı 12 Aralık 2016 tarihinde başladığımız. Bu toplu iş sözleşmesinde 120 gün sonunda anlaşamadık ve grev tarihini aldık. Ama AKP hükümeti AYM kararına  rağmen milli güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle grevimizi 60 gün süreyle erteledi. Bizler de bu haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik karşısında grevimizi yapamadık ama fabrikalarda iş durdurma iş bırakma eylemleriyle sonuca gittik ve toplu iş sözleşmemizi imzaladık. Bir sürü insanın, aydınların, gazetecilerin uğradığı hukuksuzluğa karşı başlatılan bu direnişe duyarsız kalmadık ve katkı sunmak için bütün üyelerimizle buraya geldik” dedi.

CHP MİLLETVEKİLİ YILDIZ'A ANJİYO YAPILDI 

Adalet Yürüyüşü'ne katılan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, bu sabah kalp spazmı geçirdi.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan  Hüseyin Yıldız’a anjiyo yapıldı. Ana damarında tıkanma olduğu tespit edilen Hüseyin Yıldız'a, by- pass ameliyatı veya stent takılması yönünde karar alındı. Hüseyin Yıldız ve ailesi müdahalenin İstanbul'da yapılmasını istedi. Bunun üzerine Hüseyin Yıldız, Adapazarı Atatürk Stadyumu'na inen ambulans helikopterle İstanbul’daki  Memorial Hastanesine sevk edildi.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç gazetecilere yaptığı açıklamada, "Anjiyoda ana damarda yüzde 90 tıkanıklık tespit edildi. Kendisinin ve ailesinin isteğiyle İstanbul'da bulunan bir hastaneye sevk ediliyor. Sağlık durumu korkulacak durumda değil. Yürüyüşün bundan sonraki etabına katılamayacak olmasından dolayı büyük üzüntü duyuyor. Dua bekliyoruz" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NUN SAĞLIK DURUMU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü boyunca doktorluğunu yapan Cihangir İslam, Kılıçdaroğlu’nun sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Oda TV’den Makbule Cengiz’e açıklamalar yapan İslam, “Ayak normalde böyle bir yürüyüşe dayanmaz. Ancak dokuları kendini kolay tamir ediyor. Zararlı bir alışkanlığının olmaması ve kendine iyi bakması bunda etken. Tırnağı uzun tutarsanız uzun yürüyüşte düşme olur ama ona da dikkat ediyoruz. Elbette tırnakta morarmalar var. Bu çok normal, ağrılar da oluyor ama ağrı kesici ile engelliyoruz” dedi.

'ADALETLİ BİR SAĞLIK SİSTEMİ İÇİN YÜRÜYORUM'

Acil yardımın toplumun her kesimine ulaşması için uğraşan ve bu amaç için sürekli ilk ve acil yardım eğitimleri veren Herkes İçin Acil Sağlık Derneği (HIASD) kurucusu Doktor Ülkümen Rodoplu, bu kez Adalet Yürüyüşü'ndekilere acil müdahalede bulundu.

Yürüyüşe katılan Rodoplu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere yürüyüştekilere rahat yürümeyi sağlayacak ayak tabanlıkları ve jel verdi. Yürüyüş ekibine sağlık bilgileri de veren Rodoplu, aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Sıcak çarpması riskinin arttığını hatırlatan Rodoplu, yürüyenlere bol ve açık renkli giysiler tercih etmelerini, şapka takmalarını, hafif gıdalarla beslenmelerini ve bol su tüketmelerini söyledi.

Bu sıcak havalarda sağlık açısından risk taşımasına rağmen katılımın yoğunluğuna dikkat çeken Doktor Ülkümen Rodoplu şunları söyledi:

“Adalet Yürüyüşü her kesimden, herkes için devam ediyor. Burada yürüyenler sağlıklarını riske atarak bu kutsal görevi yerine getiriyor. Bir sağlıkçı olarak ben de hem ekibe destek olmak, hem de sağlık sistemindeki adaletsizliğin ve ülkemdeki adaletsizliğin son bulması için yürüyorum. Sağlık hizmetine erişimin kolaylaşması, doktorlara ve sağlıkçılara şiddetin azalması, ilaç  fiyatlarının düşmesi ve riskli hastalar için ilaca erişebilirliğin artması, daha adaletli bir sağlık sisteminde, hastanın da hekimin de mutlu olması için yürüyorum. Ülkemde gazetecilerin susturulmaması için, adliye koridorlarında herkese eşit adaletin dağıtıldığı bir adalet sistemi için yürüyorum. Bu güzel hareketin mutlaka amacına ulaşacağına inanıyorum."

TARAFTAR GRUPLARI VE DEMOKRASİ İÇİN HUKUKÇULAR KATILACAK 

Fenerbahçe Beşiktaş ve Galatatasaray taraftar grupları Adalet Yürüyüşü’ne katılacak. Galatasaray’ın tribün grubu Tek Yumruk, Galatasaraylılara bir çağrı yaparak grup olarak organizasyon düzenlediklerini duyurdu. 3 Temmuz sürecinin ardından Bağdat Caddesi'nde 'Adalete Fener Yak' yürüyüşünü gerçekleştiren Fenerbahçeli taraftarları da bu kez Adalet Yürüyüşü'ne katılıyor. Birçok tribün grubunun ve münferit taraftarların desteğiyle yapılan organizasyonda Beşiktaş taraftar grubu Çarşı da yürüyüşe katılacağını duyurdu.

OHAL ve KHK ile yüz binlerce insanın yargı kararı olmadan işten atıldığına, dernekler ve sendikaların kapatıldığına, malvarlığına el konulduğuna, yurttaşlık haklarının yasaklandığına dikkat çeken Demokrasi İçin Hukukçular yürüyüşte olacaklarını duyurdu.

YÜRÜYÜŞ DAYANIŞMAYLA DEVAM EDİYOR 

Günde 20 kilometre kadar yol kat eden Adalet Yürüyüşçüleri, “Bekle bizi İstanbul” şarkısı eşliğinde İstanbul’a adım adım ilerliyor. 

Yürüyüşçüler İstanbul’a bir buçuk milyon kişi ile girmeyi hedefliyor. Adım adım İstanbul’a yaklaşan yürüyüşte her kesimden insan bulmak mümkün. Birçok siyasi oluşum ve sivil toplum örgütü de yürüyüşe destek veriyor. 

PROVOKASYONLARA KARŞI UYARI YAPILIYOR

Güneşin doğuşuyla uyanan yürüyüşçüler, ilk olarak gece kurdukları çadırları kaldırıyor. Yürüyüşçülerin güne başlamasında kadınların dayanışması dikkat çekiyor. Kadınlar saç taramalarından çocukların bakımına kadar her işlerini el birliği ile yürütüyor. Ülkenin dört bir yanında yürüyüşe katılmak üzere yola koyulan yüzlerce kişi, kahvaltı saati ile birlikte startın verileceği alana varıyor. Hazırlıkların tamamlanması ile birlikte çevre temizliğinin yapılması ardından binlerce kişi yürüyüş kortejine dahil oluyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun her sabah Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin yaptığı açıklama ardından başlayan yürüyüşte, son günlerde artan provokasyon girişimlerine karşı uyarılar yapılıyor. 

GÜNDE ORTALAMA 20 KİLOMETRE 

Yürüyüş, gün boyu verilen 3 ayrı mola ardından son buluyor. En uzun mola ise öğle saatlerinde veriliyor. Akşam saatlerinde varılan mevkide ise günün yürüyüşü sonlandırılıyor. Yenilen yemeklerin ardından belgeseller izleniyor ve koyu sohbetler yapılıyor. Gece yarılarına kadar bu sohbetler tartışmalara dönüşerek devam ediyor. Günde ortalama 20 kilometre kadar yol yürünüyor. Havaların sıcak olması da yürüyüşçülerin temposunu düşürmeye yetiyor. Yolda bazen bayılanlar da oluyor. 

SLOGANLARA KILIÇDAROĞLU DA EŞLİK EDİYOR

Yürüyüşün en büyük sorunu ise provokasyonlar. Yürüyüşün başladığı günden bu yana sık sık provokasyon girişimleri yaşanıyor. Provokasyonların en yoğun yaşandığı yer ise Düzce oldu. Ancak provokasyonlar da yürüyüşe engel olamıyor. Protestolara yürüyüşçülerin yanıtı ise alkış ve “Hak, hukuk, adalet” sloganı oluyor. Alkışlara ve slogana Kılıçdaroğlu da eşlik ediyor. 

Yürüyüşe her gün farklı kentlerden katılımlar sağlanıyor. Giresun’dan Edirne’ye, Antalya’dan Tokat’a kadar yürüyüşe gelenler oluyor. Emeklisinden çalışanına, gencinden yaşlısına herkes yürüyüşte yer alıyor. 

SOHBETLERDE SİYASET EKSİK OLMUYOR 

Sıcak havada yürüyüşçüler verdikleri ilk molada ağaç gölgelerini arıyor. Ve yapılan sohbetlerde, bir araya gelen grupların gündemi ise yürüyüş ve siyasette yaşanan gelişmeler. Sıcak tartışmalarda kimileri yürüyüşün sadece Maltepe ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirtirken, kimileri ise Maltepe’de sonlandırılıp yeni bir mücadele alanı yaratılmasından yana. 

Yürüyüşçülerin yemek ihtiyaçları ise CHP’li belediyeler tarafından karşılanıyor. Her gün ayrı bir belediye yürüyüşçülerinin ihtiyacını karşılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadına kurşunun bahanesi: Tişörtünün düğmesi açıktı, vurdum

SONRAKİ HABER

Almanya'dan eşcinsel evliliklere onay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...