21 Haziran 2017 13:57

OHAL döneminde saldırılar arttı

OHAL ilan edildikten sonra işçiye, sendikaya, sendika faaliyetlerine ve grevlere hükümet tarafından yapılan baskı giderek arttı.

Paylaş

İşçilerin hak arama mücadelesine yönelik saldırılar, OHAL döneminde arttı. Hükümet OHAL’le birlikte grev yasaklarının kapsamını genişletti, sendikacılara sendikal faaliyet yürüttükleri için hapis ve fabrikaya yaklaşmama gibi cezalar verildi.

GREV YASAĞI KAPSAMINI GENİŞLETTİLER

İktidarda olduğu süre boyunca 13 grevi yasaklayan AKP Hükümeti, OHAL döneminde de 5 grev yasağına imza attı. 

Grevleri erteleme adı altında yasaklayan hükümet, OHAL döneminde de çıkardığı 678 sayılı KHK ile grev yasağı kapsamını genişletti ve kolaylaştırdı. Yasak için “Genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu” gerekçesine “Büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte olması” durumunu eklendi.

  • Beks Çorap’ta sendikacılar işçilere seslenmek için fabrika önüne vinç getirtmişti.

SENDİKACILARA CEZA

14 TÜMTİS yöneticisine “TÜMTİS üyesi işçilerin sayısını çoğaltmak, bu şekilde aidat gelirini artırmak” ve “iş ve çalışma hürriyetini engellemek” suçunu işledikleri gerekçesiyle 1 yıl ile 6 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Ceza geçtiğimiz mart ayında Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararı onadı.

Tekirdağ Çerkezköy’de kurulu bulunan Beks Çorap ve İç Giyim AŞ’de örgütlenme çalışmaları yürüten Öz İplik-İş Sendikasının Trakya Bölge Başkanı Mehmet Çakır’ın fabrikaya yaklaşması mahkeme tarafından yasaklandı.

Birleşik Metal-İş’e üye işçilerin işten atılması üzerine fabrikayı işgal eden İzmir’deki AKG işçilerini, polis zorla dışarı çıkardı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz’de kayyım değişikliği

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan’da kamu çalışanlarına 24 gün bayram tatili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...