20 Haziran 2017 18:02

Bayramda trafik çilesi çekmek istemeyenler için ipuçları

Ramazan Bayramı tatili için yola çıkacak sürücüler bayram trafiği çilesi çekmemek için ne yapmalı? İşte bayram trafiğini kolaylaştıracak ipuçları...

Paylaş

25 Haziran 2017'de başlayacak Ramazan Bayramı 27 Haziran Salı akşamı sona erecek. Peki, Ramazan Bayramı tatili için yola çıkacak sürücüler yoğun trafiğe kapılıp yollarda beklememek için ne yapmalı? Geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatillerinde gerçekleşen trafik verilerini analiz eden Yandex Navigasyon, elde ettiği sonuçlarla 2017’de yola çıkacak sürücüler için ipuçları hazırladı. Yandex Navigasyon yaptığı analizde trafiğin en yoğun olduğu noktaları ve bekleme sürelerini incelerken, yola çıkmak için ideal saatleri de belirledi.

Son üç yılın analizine bakıldığında bayram tatiline çıkılan Cuma gününde İstanbul’da trafik yoğunluğunun saat 13.00'te başladığı ve 19.00'da en üst seviyeye ulaştığı görülüyor. Bayramda trafik yoğunluğu 19.00’dan sonra bir düşüş gösterse de uygulama ancak saat 21.00’de tamamen "yeşile dönecek”. 

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakası’na geçişlerde en yüksek trafik yoğunluğu Mahmutbey gişelerde yaşanıyor. Bayram trafiği saat 12.00'de artış gösteriyor. Saat 13.00'te bekleme süresi sıradan bir Cuma gününe göre 1,5 saat daha artıyor. Trafik yoğunluğu, 16.00-19.00 saatleri arasında zirveye ulaşırken, bekleme süresinin 2 saatten fazla arttığı gözleniyor. 

2016 yılının Ramazan Bayramı döneminde, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde ise en yüksek trafik yoğunluğunun Haliç Köprüsü'nden başladığı görülüyor. Trafik yoğunluğu bayram tatiline çıkılan Cuma günleri saat 12.00'de yükselişe geçerken, 13.00'te bekleme süresi normal bir cuma gününe göre 1 saat daha artıyor. 16.00-18.00 saatleri arasında zirveye ulaşan trafik yoğunluğu, bekleme süresinin 1 saat 15 dakika artmasına neden oluyor. 

Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na geçişlerde ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü girişinde büyük bir değişim görülmezken, 10.00-15.00 saatleri arasında bekleme süresi yaklaşık 20 dakika artıyor. Öte yandan aynı yönde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü girişinde 10.00-14.00 saatleri arasında yaklaşık 1 saatlik artış görülüyor. Trafik yoğunluğu Uzunçayır Kavşağı’ndan Haliç Köprüsü’ne kadar devam ediyor. 

RAMAZAN BAYRAMINDA İDEAL YOLA ÇIKMA SAATİ 21:00

Son 3 yılda aynı dönemin verilerini inceleyen Yandex Navigasyon, Ramazan Bayramı tatilinde yola çıkmak için akşam saat 21.00’de, sabah ise en geç 10.00’da hareket etmeyi öneriyor. 

Ramazan Bayramı tatili için ideal yola çıkma saati 21:00.

Yandex Harita Servisleri Müdürü Onur Karahayıt, Ramazan Bayramı tatilinde milyonlarca kullanıcıya trafikte yardımcı olmak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Ramazan Bayramı tatili için yola çıkacak kullanıcıların 23 Haziran Cuma günü hareket etmesini bekliyoruz. İstanbul’da sıradan bir Cuma gününde bile trafik yoğunluğu en üst noktaya ulaşırken, bayram tatili hareketliliği ile birlikte yoğunluk ikiye katlanabilir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde başlayan bakım çalışmaları kapsamında iki şeridin kapanması da yoğunluğu artıracak bir başka faktör olacak diye düşünüyoruz. Biz tüm bunları hesaplayarak bayram tatilinde yola çıkacak kullanıcılarımıza tüm alternatif rotaları sunacağız. Kullanıcılarımız yollarda meydana gelen kaza gibi olayları da yine uygulamamız üzerinden anlık olarak görebilecek. Biz geçen üç yıla bakarak yaptığımız analizle, kullanıcılarımızın yoğunluktan kurtulmasına yardımcı olacak bilgileri ortaya çıkarmaya çalıştık. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Avrasya Tüneli veya Yavuz Sultan Selim Köprüsü hayatımızda yoktu. Bu yıl hem yeni köprülerin hem de yeni yolların trafiği daha çok rahatlatacağını düşünüyoruz.”

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR BAYRAM BOYUNCA ÜCRETSİZ OLACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, köprü ve otoyolların 24-28 Haziran tarihleri arasında ücretsiz olduğunu duyurdu. Kamu olarak işletilen köprü ve otoyollar, 23 Haziran Cuma gününü 24 Haziran'a bağlayan gece yarısından, 28 Haziran sabah saat 07.00'ye kadar ücretsiz olacak. Buna göre; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve otoyollarda Ramazan Bayramı'nda ücretsiz geçiş sağlanacak.

BAYRAMDA TRAFİK KAZALARINA DİKKAT

Ramazan ve Kurban bayramlarında trafik kazası oranlarının normal zamanlara göre çok daha fazla meydana geldiğini belirten Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Geçtiğimiz yıl 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 135 kişi hayatını kaybetti. Vatandaşlarımız bayram seyahatlerini olabildiğince toplu taşıma araçları ile yapmalı, karayollarında trafik kurallarına daha çok önem vermelidir. Uzun yolculuklarda sık sık mola verilmeli” dedi.

Bayram dönemlerinde yaşanan trafik kazalarının normal dönemlere göre çok fazla olduğunu hatırlatan Apaydın,“Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de 2008-2016 yılları arasında Ramazan ile Kurban bayramlarında tatil olan 123 günlük dönemde, şehirlerarası yollarda meydana gelen 15 bin 336 trafik kazasında bin 137 kişi hayatını kaybetti, 44 bin 941 kişi de yaralandı.Kurban ve Ramazan bayramlarında meydana gelen trafik kazaları bilançosu maalesef artıyor. Normal zamanda günde ortalama 12 kişi hayatını kaybederken bu rakam bayramlarda 18-22 kişiye kadar çıkabiliyor” diye konuştu. ​(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beytüşşebap'ta askeri araç otomobile çarptı: 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Belçika'nın başkenti Brüksel'de patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa