19 Haziran 2017 06:01

Rakka'da tehlikeli yüzleşme: Karşılıklı açıklamalar

IŞİD'e karşı operasyonlarını sürdüren kuvvetlerden Suriye ordusu&Rusya ile Suriye Demokratik Güçleri&ABD, Rakka'nın güneyinde karşı karşıya geldi.

Paylaş

Suriye'de Rakka vilayetinin güneyinde dün Suriye jetinin, ABD öncülüğündeki Koalisyon'a bağlı uçaklar tarafından düşürülmesiyle sonuçlanan gerginlik Suriye ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri'ni ve onları bölgede destekleyen Rusya ile ABD'yi karşı karşıya getirdi. Rusya, ABD ile Suriye hava sahasında yaptığı iş birliğini askıya alma kararı aldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD öncülüğündeki Koalisyon güçlerinin Rakka’nın güneyinde, Suriye ordusuna ait bir uçağı düşürmesiyle ilgili açıklama yaptı. Lavrov, ABD’ye eylemlerini koordine etme ve Suriye’nin onayı olmayan tek taraflı eylemlerden kaçınma çağrısı yaptı.

LAVROV: ABD, SURİYE'NİN ONAYI OLMAYAN EYLEMLERDEN KAÇINMALI

Sputnik'in haberine göre Çin’in başkenti Pekin’de BRICS ülkeleri dışişleri bakanları görüşmesi çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov “Suriye’de olanlarla ilgili konuşacak olursak… Suriye’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı. Karadaki her hangi bir eylem konusunda Şam’ın onayı alınmalı” ifadelerini kullandı.

'SALDIRGANCA BİR EYLEM'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise “Suriye ordusunun vurulma olayını endişe ile karşıladık. Suriye ordusuna yönelik bu doğrudan saldırı, tehlikeli bir gerginliğe götürecek bir adım. Washington’ı gelecekte bu gibi yöntemleri kullanma konusunda dikkatli olması yönünde uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ryabkov şöyle devam etti: “Bu, saldırgan bir eylem ve uluslararası hukukun doğrudan ihlal edilmesinden başka bir şey değil. Bu, terörle mücadele eden bir politika izlediğini belirten ABD'nin, kendisiyle savaşan teröristlere yaptığı bir yardım."

SDG: REJİM SALDIRIRSA KARŞILIK VERİRİZ

Suriye Demokratik Güçleri'nden yapılan açıklamada ise Rakka'daki mevzilerinin Suriye ordusu tarafından vurulması durumunda misilleme yapılacağını açıkladı.

SDG Sözcüsü Telal Selo tarafından yapılan açıklamada, Suriye ordusunun uçak, top ve tank kullanarak Rakka'daki mevzilerini vurma planları yaptığı kaydedildi.

RUSYA: ABD İLE İŞ BİRLİĞİNİ ASKIYA ALDIK

Rusya Savunma Bakanlığı, 'Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu' kapsamında ABD'yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurdu. Bakanlık, ABD'nin saldırıdan önce Rusya ile iletişim kanalını kullanmadığını söyledi.

Sputnik'in haberine göre koalisyonun, Rakka'da Suriye ordusuna ait Su-22 savaş uçağının düşürüldüğü operasyon sırasında, havada yaşanabilecek kazaların önlenmesi için Rusya'yla kurulan iletişim kanallarını kullanmadığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, memorandum kapsamında ABD'yle yürütülen işbirliğinin bugün itibarıyla askıya alındığının altını çizdi.

"Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, o sırada Suriye hava sahasında operasyon düzenliyordu. Ancak koalisyon güçleri, Suriye hava sahasında kazalardan kaçınmak için Katar'daki hava üssüyle Hmeymim'deki Rus üssü arasındaki mevcut iletişim kanalını kullanmadı" diyen bakanlık, ABD uçaklarının Suriye ordusuna yönelik tutumunu 'uluslararası hukukun en ciddi ihlali' ve 'saldırganlık eylemi' olarak nitelendirdi.

Savunma Bakanlığı, Suriye'de Rusya-Hava Uzay Kuvvetleri'nin operasyon sahasında tespit edilecek, savaş uçakları ve insansız hava araçları da dahil koalisyona ait her türlü hava aracına Rus füze savunma sistemleri tarafından önleme yapılacağını da vurguladı. 

NE OLMUŞTU?

Suriye ordusunun Rakka'nın güneybatı kırsalında Resafa kasabasına ilerlemesi esnasında SDG güçleri de Tabka'nın güneyine doğru ilerlemeye başladı. Suriye ordusu, SDG'nin Resafa'da önünü kesmesinin Deyrezzor'a doğru ilerlemesini engelleme anlamı taşıyacağını ve bu durumda SDG'yi hedef alacağını açıkladı. Aynı gün(18 Haziran Pazar) ABD öncülüğündeki Koalisyon, Suriye ordusuna ait uçağı düşürdü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Göksu Nehri'ne balık tutmaya giden 2 kişi boğuldu

SONRAKİ HABER

Hakkını aradı borçlu çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa