18 Haziran 2017 13:16

Bir distopya: sınav sistemi

Nedir başarı? Geleceksizliğimizi sağlayan asıl etken LYS sınav sonucumuz mu gerçekten? 

Paylaş

Bilgesu KİPER

Kartal

Sorunlu sınav sistemiyle boğuştuğumuz günlerden birindeyiz. Ben bu yazıyı yazarken bir sonraki gün gireceğim matematik sınavının stresini yaşıyorum. Siz bu yazıyı okurken, önümüzdeki hafta sonu fen ve edebiyat sınavlarına giricek binlerce arkadaşım var. Söylenenlere göre hepimiz birbirimizin rakibiyiz. Birilerimizin başarısı birilerimizin başarısızlığı anlamına geliyor. Bu sınav bizim geleceğimiz. Başarısızlığımızın sonucuysa geleceksizliğimiz. Öyleyse her zamanki gibi sorgulamalıyız söylenenleri. Nedir başarı? Geleceksizliğimizi sağlayan asıl etken LYS sınav sonucumuz mu gerçekten? 

Kimi arkadaşımız temel liseye, kimimiz meslek lisesine, kimimiz dershaneye, kimimiz bir iş yerinde çalışarak hazırlandı sözde geleceğini yaratmak için. Esasında bütün sene boyuca parasız eğitim hakkımız gasp edildi, bilimden uzak ezberci bir eğitim gördük, en doğal haklarımızdan olan eğitim görme hakkımız sağlanmadı, can güvenliğimiz bile yokken en güzel yaşlarımız çalındı. Bu koşullar altında , yaşadığımız hayatın bir distopyadan farkı yokken, çelişkilerle, eşitsizlik ve adaletsizliklerle doluyken gerçek bir başarıdan nasıl söz edebiliriz?

BAŞARI KENDİ GELECEĞİMİZİ YAZMAKTIR

Peki ya geleceğimiz? Yaşadığımız tablodan sıyrılmak amacıyla önem veriyoruz belki bu sınava ama üniversite mezunu bu kadar çok işsiz varken, akademisyenler üniversitelerden atılırken, fikirlerini söyleyen öğrencilere tahammül edilemezken; gerçekten sınav sonucumuz mu belirliyor geleceğimizi? Yoksa hiç fikrimizi almadan bizim adımıza karar veren bir takım elbiseliler ordusuyla mı karşı karşıyayız?

Sözde geleceğimi yazacağım matematik sınavına saatler kalmışken gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki ben bu başarı tanımını kabul etmiyorum. Bence başarı geleceğimizi yazarken kendi irademizi kullanabilmekle ilgili. Geleceğimizi kurtarabilmek, geleceğimiz için mücadele etmekle ilgili. Adımıza karar veren takım elbiselilerin bilimden bizi uzak tutmakta kararlı olduğunu en iyi sınav sisteminin ağına yakalanan gençler görür.Biz gençler bilimi, adaleti, eşitliği hayatımıza sokmak için mücadele etmeliyiz. Bu mücadelenin içinde de en başta yarattıkları kaygı dolu bu senenin bir kazanıma dönüşebilmesi için neler yapabileceğimizi ve bunu bulunduğumuz her alana nasıl taşıyabileceğimizi düşünmeliyiz.

Sınava girecek herkese başarılar diliyorum...

 

 

ÖNCEKİ HABER

‘Sınıra duvar örülmesi yoksulluk ve göç demektir’

SONRAKİ HABER

İşçi miyiz, köle mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...