'Adalet Yürüyüşü'nün 4. gününde neler oldu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan başladığı 'Adalet Yürüyüşü'nün 4. gününde yaşananları derledik.

18 Haziran 2017 05:18
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan başlattığı Adalet Yürüyüşü dördüncü gününde yağmur altında başladı. Çeşitli illerden CHP’lilerin katılımıyla kalabalık geçen yürüyüşte Kılıçdaroğlu’na insan hakları örgütleri ve çeşitli sendika temsilcileri de destek verdi. Yürüyüşte kalp krizi geçiren bir kişi de hastanede tedavi altına alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına yanıt veren Kılıçdaroğlu, Erdoğan’dan “20 Temmuz darbecisi” diye bahsetti. Kılıçdaroğlu, “Efendim neymiş yürüyormuşuz akşam karavanda kalıyormuşuz. Vallahi benim karavanda altın klozet yok. Arzu ediyorsa gelsin bir gece ben kendisini misafir edebilirim. Kendisi karavanda kalsın ben dışarıda toprakta yatacağım, bir gece” dedi. Kılıçdaroğlu, “Her Firavun’un bir Musa’sı vardır” diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu’nun partisinin İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına karşı başlattığı yürüyüşün dördüncü gününde güneşli hava yerini yağmura bıraktı. Zaman zaman yağış etkili olmasına rağmen yağmurluklar dağıtılarak planlanan 18 kilometrelik yolun tamamlanması için çaba sarf edildi. Bugün çeşitli illerden de otobüslerle gelen partililer yürüyüşe katıldılar. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ile KESK’e bağlı Tüm Bel Sen Sendikası üye ve yöneticileri de Kılıçdaroğlu’yla birlikte yürüdüler. Avukat Turgut Kazan da Kılıçdaroğlu’na eşlik eden isimler arasında yer aldı. 

BİR PARTİLİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Yürüyüşün başlangıcında fenalaşarak yere düşen 69 yaşındaki Hasan Tatlı isimli bir vatandaş ambulansla Kazan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yürüyüşe Ankara’nın Mamak ilçesinden katıldığı belirtilen Tatlı’nın geçmişte kalp kapakçığı ameliyatı geçirdiği belirtiliyor. Kalp krizi geçiren Tatlı’nın durumunun kaldırıldığı hastanede sağlıkçı CHP Milletvekilleri tarafından da yakından takip edildi. 

‘ADALET İÇİN HEP BİRLİKTE YÜRÜYELİM’

Kemal Kılıçdaroğlu güzergah üstündeki bir yamaçta Türkiye bayrağı asan bir grubun yanına gitti. Bayrağı tutup yürüyüşe katılanları selamlayan CHP lideri yamaçtan inerken kayarak düştü. Kılıçdaroğlu tekrar ayağa kalkarak yürüyüşe devam etti.

Yürüyüşe başlamadan önce açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, bütün babaların Babalar Gününü kutladı. Kılıçdaroğlu, “Dört gündür yürüyoruz, adalet için yürüyoruz. Sevgiyle, hoşgörüyle, müzikle yürüyoruz. Hiç kimseyi rahatsız etmemeye özen gösteriyoruz. Herkesi kucaklıyoruz. Adalet isteyen kim varsa kucağımızı, gönlümüzü onlara açtık. Buyurun adalet için hep birlikte yürüyelim” dedi. 

‘KARAVANIMDA ALTIN KLOZET YOK’

Erdoğan’ın açıklamalarına yanıt veren Kılıçdaroğlu, Erdoğan için “Dün 20 Temmuz darbecisi açıklamalar yapmış. Efendim neymiş yürüyormuşuz akşam karavanda kalıyormuşuz. Vallahi benim karavanda altın klozet yok. Arzu ediyorsa gelsin bir gece ben kendisini misafir edebilirim. Kendisi karavanda kalsın ben dışarıda toprakta yatacağım, bir gece” ifadelerini kullandı. 

“Bizi tahrik etmek istiyorlar. Tahriklere kapılmayacağız” diyen CHP lideri şunları söyledi: “Yargıyla bizi tehdit etmek istiyorlar. Efendim hakim çağırırmış savcı çağırırmış, biz bu ülkede darbecilerin neler yaptığını çok iyi biliyoruz. Biz bu ülkede darbecilerin yaşadığım dönemleri anlatıyorum. 70’lerde, 80’lerde, 2017’lerde ne yaptılar, bunların hepsini biliyoruz. Darbeciler tarihin karanlık sayfalarında yer almıştır. Mücadele edenler de tarihin ak sayfalarında yer almıştır. Bakın bu kadar eleştiriyorlar. Ama şu sözü kullanamıyorlar. ‘Ya bizim ülkemizde adalet var kardeşim niye yürüyorsunuz’ diyemiyorlar. Çünkü onlar da gayet iyi biliyorlar ki adalet yok. Peki bu söylemlerin kaynağı nedir acizlik ve zavallılık.”

‘HER FİRAVUNUN BİR MUSA’SI VARDIR’

Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve iktidar sözcülerinin “yargıyı etkilemeye çalışıyorlar” eleştirilerine “Adalet için yürüyoruz biz adalete karşı değil” diye yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı kastederek, “20 Temmuz darbecisine bir soru sormuştum daha önceleri. Benim her sözüme anında cevap veriyor ama bu soruma nedense hiç cevap veremiyor. Sorduğum soru son derece basit, sıradan ama çok önemli bir soruydu. Demiştim ki, ‘namus ve şeref kavramı sizin için neyi hatırlatıyor. Sizin için bu kavramların önemi nedir? Bunu bize bir anlatın bizde bir öğrenmiş olalım’. Ama buna şu ana kadar bu soruma yanıt vermiş değil. Kendisine son olarak şunu hatırlatmak isterim. Her firavunun bir Musa’sı vardır bunu sakın unutmasın.”

(Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Celal Kılıçdaroğlu, ölüm orucuna başladığını duyurdu

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu, Rakka'nın güneybatısında hızla ilerliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...