17 Haziran 2017 00:30

Beylikdüzü'deki Arçelik taşınıyor: İşçiler tepkili

Arçelik fabrikasının Çerkezköy'e taşınması planlanıyor. İşçiler ise 'Taşınma sürecinde sendika söz sahibi değil' diyerek sendikacıları eleştirdi.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Beylikdüzü’de bulunan fabrikasını Çerkezköy’e taşımayı planlayan Arçelik’te işçilerin endişeleri artıyor. Kimin gidip kimin gitmeyeceğinin büyük bir belirsizlik içerisinde olduğunu belirten işçiler, “Taşınma sürecinde sendika söz sahibi değil” diyerek sendikacıları eleştirdi. Sözleşmeye ilişkin de belirsizliğin sürdüğünü ifade eden işçiler, sendika temsilcilerinin “Yeni işçiler herhangi bir beklenti içerisine girmesin. Bu sözleşme eski çalışanları mutlu edecek” dediğini aktardı. 

Sendikanın işçileri bant bant çağırarak, taşınma, sözleşme ve kıdem tazminatına ilişkin bilgi verdiğini aktaran işçiler, “15 dakikalık bir toplantı yaptı. Onu da molada yaptı. Çoğu işçi ‘Ben molamı niye heba edeyim’ diyerek toplantıya gitmedi zaten. Eski işçilerin ‘Bunlar böyle sendikacı işte. 10 dakikalık dinlenme molamızda bile gözü var bunların’ diye konuştu. Sözleşmenin yaklaşması nedeniyle sendikanın fabrikada dondurma, baklava dağıtmaya başladığını belirten işçiler şöyle devam etti: “Sendikacılar aklınca işçileri böyle kafalamaya çalışıyorlar. Toplantıda da bilgi vermek dışında bir şey yapmadılar. Üstelik verdikleri net bir bilgi de yok. Taşınmaya ilişkin ‘Kim gidecek, kim kalacak’ gibi sorularımıza verdikleri bir cevap yok. Çerkezköy’e götürülmeyecek işçiler sözleşmeyi görüp göremeyeceklerini bilmiyor. Sendikacılar her ne kadar ‘Herkes sözleşmeyi görecek, sözleşmeden önce hiç kimse çıkarılmayacak’ dese de kimsenin ne sendikaya ne de Arçelik yönetimine güveni var. Neye göre ayıklama yapılacağını kimse bilmiyor. 15-20 yıllık işçiler bile ‘Arçelik’e hiçbir zaman güvenmeyin. Herkesin her an çıkarılma tehlikesi var’ diye konuşuyorlar. O yüzden de özellikle yeni işçiler kaygılı.”

SENDİKACILARIN BİLGİSİ YOK 

Sendikanın bilgilendirme dışında bir fonksiyonun olmadığını belirten işçiler, “Taşınma sürecinde sendika söz sahibi değil. Sadece bilgilendirme yapıyor. Örneğin kalıcı servis Silivri’ye kadar olacak. Sendika temsilcileri ‘O bize de sürpriz oldu’ gibi laflar ediyorlar. Gitmek isteyip istemediğimize ilişkin dağıtılan kağıt insan kaynaklarına teslim edildikten sonra sanırım götürmek istedikleri sayıyı tutturamadılar. Bu yüzden de sendika şimdi gitmeyi teşvik ediyor. Kağıtlar dağıtıldıktan sonra kararını değiştirmek isteyen işçiler için bir hafta daha süre verildi. Kimin gidip gitmeyeceğine ilişkin sendikanın haberi yok. Her şeyi işveren belirliyor. İşveren istediğini yaptırıyor” diye konuştular. 

ANKET ÜZERİNDEN TASLAK HAZIRLANACAK

Sendika temsilcilerinin sözleşmeye ilişkin de net bir bilgi vermediğini aktaran işçiler, 22 Haziran’da başlayıp 10 Temmuz’da bitecek yıllık izin sonrası anket yapılacağını ve bu anket üzerinden de taslak hazırlanacağını aktardı. Sözleşmeye ilişkin sendika temsilcileri tarafından “Yeni işçiler herhangi bir beklenti içerisine girmesin. Bu sözleşme eski çalışanları mutlu edecek” söylendiğini aktaran işçiler, “Alınacak zammın haricinde kıdeme göre örneğin 15 yıllık işçinin 1 buçuk lira ekstradan kıdem zammı alacağını söylediler. ‘10 yıllık işçi 500-600 lira zam alacak’ gibi sözler sarf ediyorlar. Sosyal haklara ilişkin hiçbir şey söylemediler” dediler. 

KADINLAR KREŞ YÜZÜNDEN GİTMEK İSTEMİYOR

Fabrikada 800 civarı kadın işçinin çalıştığını belirten işçiler şöyle konuştu: “İlk başlarda ‘Çerkezköy’deki fabrikada da kreş var’ denildi. Ancak daha sonra olmadığı ortaya çıkınca bu sefer ‘Kreş parası verilecek’ denildi. Ancak ne kreş parası verileceği net, ne de kreş var. Çoğu kadın işçi kreş olmadığı için gitmiyor. Zaten daha çok kadın işçiler gitmek istemiyor. Çünkü eşleri burada başka işlerde çalışıyor.”

İŞVEREN 5 DAKİKANIN HESABINI YAPIYOR 

Fabrika yönetiminin 300 civarı işçi aldığını belirten işçiler, “Aylar öncesinde işçilere fazla mesaiye kalacağına dair kağıt imzalatıldı. Yaklaşık 2 aydır da 2 vardiya olarak her gün 12 saat çalışıyorduk. Kalmak istemeyen işçiler hakkında ‘Sen kağıdı imzaladın. Neden kalmıyorsun’ denilerek tutanak tutuluyor. Ramazan başladığı için 12 saatten 8 saate düşürdüler çalışma süresini. Bugünlerde de işçi aldılar. Muhtemelen yine 3 vardiyaya çıkarırlar” diye konuştular. İşverenin 5 dakikanın bile hesabını yaptığını belirten işçiler şöyle dediler: “Geçtiğimiz yıllarda işçilere iftar öncesi 15 dakika, iftardan sonra da 10 dakika dinlenme süresi veriliyordu. Ancak 15 dakikayı bu yıl 10 dakikaya düşürdüler”

ÖNCEKİ HABER

Toplumsal direniş olmadıkça çevre mücadelesi beyhudedir

SONRAKİ HABER

Diam Stant’ta toplu kıyım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...