13 Haziran 2017 09:29

Gazeteci Türfent 13 ay sonra mahkemeye çıkıyor

13 ay önce tutuklanan ve 22.5 yılla yargılanan Nedim Türfent yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Paylaş

Hakkari Yüksekova’da sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 13 ay önce tutuklanan gazeteci Nedim Türfent yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak. 22.5 yıl hapisle yargılanan Türfent’in duruşmasını çok sayıda meslektaşı ve basın örgütü izleyecek. 

Van’da 30 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Nedim Türfent hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması yarın Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” ile suçlanan Türfent, Yüksekova’da geçen yıl ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sonrasında yaşanan hak ihlallerini haberleştirdiği için asker ve polislerin kullandığı sosyal medya hesaplarında sürekli ölümle tehdit edilmişti. 

GAZETECİLER DURUŞMAYI İZLEYECEK

Duruşmayı Ben Gazeteciyim İnisiyatifi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi üyelerinin aralarında olduğu çok sayıda gazeteci izleyecek . Uluslararası Af Örgütü temsilcileri de duruşmayı izlemek için orada olacak.

13 aydır Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevide tutulan Türfent’in durumuna dikkat çeken meslektaşları Nedim Türfent ilk duruşmada serbest kalmasını bekliyor.

13 AYDIR TUTUKLU

Türfent, 12 Mayıs 2016’da, bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alındı, 13 Mayıs’ta Yüksekova Savcılığındaki ifade işlemlerinin ardından, “Örgüte üye olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen 23 sayfalık iddianamede Türfent’in Yüksekova’da gazetecilik faaliyeti kapsamında YPS üyeleriyle haber için yaptığı görüşmeler ve röportajları suç unsuru olarak gösterildi, 20 kişinin Türfent hakkında savcılık ve emniyette “tanık” olarak verdiği ifadelere ve fotoğraflı teşhislerine verildi.

İddianamede yer alan bu kişilerin beyanlarında Türfent’in Hakkari’de gazetecilik yaptığı, DİHA muhabiri olduğu, fotoğraf makinesi ve kamerasıyla görüntü çektiği yönündeki ifadelere yer verildi.  İddianamede bu kişiler, Türfent’in yaptığı haberler ve çektiği görüntülerle “örgüte yardım ettiğini” öne sürdü.

GAZETECİLİKTEN ‘ÖRGÜR ÜYELİĞİ’ ÇIKARDILAR

Türfent’in örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, örgüt gençlik yapılanmasında yer alarak, örgüt talimatıyla hareket ettiğini iddia eden savcı, Türfent’in “örgütün medya sorumlusu olarak faaliyet göstererek, bu eylemleriyle örgüt ile fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu ve bağın süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz ettiği”ni öne sürerek, Türfent’in “silahlı örgüte üye” olduğunu savundu.

İddianamede, Türfent’in sosyal medya paylaşımları de “örgüt propagandası” iddiasıyla suç delili olarak gösterildi. Savcı, Türfent’in sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla “örgütün cebir, şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde örgütün propagandasını yaptığını, bu şekilde zincirleme yoluyla örgüt propagandası” suçunu işlediği ileri sürdü. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mezuniyet töreninden havai fişek faciası

SONRAKİ HABER

İç Ege'de kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa