12 Haziran 2017 09:03

Muhabirlerimizden Polat'a beraat, Uğur'a ertelemeli hapis

Muhabirlerimiz Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat hakim karşısına çıkarılırken Uğur'a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, ertelendi. Polat beraat etti.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Haber takibi yaparken gözaltına alınan ve haklarında “silahlı terör örgütü üyeliği ve propagandası” iddialarıyla dava açılan muhabirlerimiz Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat bugün hakim karşısına çıktı. Muhabirlerimizden Halil İbrahim Polat beraat etti. Cemil Uğur'a ise 1 yıl 6 ay(indiirmle 1 yıl 3 ay) hapis cezası verilerek, cezası ertelendi.

Mersin’de haber takibi yaparken gözaltına alınan ve haklarında, somut bir delil olmaksızın silahlı terör örgütü üyeliği ve propagandası iddiası ile dava açılan muhabirlerimiz Halil İbrahim Polat ve Cemil Uğur'un yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, her iki muhabirimiz hakkında terör örgütü üyeliği suçlamasından beraat kararı verirken Cemil Uğur, facebook paylaşımları nedeniyle 1 yıl 6 ay ceza aldı. “Terör örgütü propagandası” suçlaması ile 1 yıl ceza veren mahkeme suçun facebook paylaşımı olması nedeniyle basın yayın yoluyla işlendiği iddiası ile cezada yarısı oranında artış yaparak cezayı 1 yıl 6 ay olarak belirledi. Ceza, Uğur’un mahkemedeki iyi hali nedeniyle 1 yıl 3 aya düşürüldü ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

ŞİDDETİ ÖVÜCÜ YA DA TEŞVİK EDİCİ PAYLAŞIMLAR DEĞİL

Duruşmaya müdafi olarak katılan Av. Tugay Bek, Paris’te suikastla öldürülen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın fotoğraflarını paylaşan müvekkilinin paylaşımlarında cebir, şiddet ve tehdidi övücü ya da teşvik edici bir içerik bulunmadığı için propaganda suçunun oluşmadığını belirterek beraat etmesi gerektiğini söyledi. Ancak mahkeme sadece görüntü ve fotoğraflara dayanarak propaganda iddiası ile ceza verdi.

EMNİYETİN ‘YOK’ DEDİĞİ GÖRÜNTÜLERE POLİS ‘VAR’ DEDİ

Önceki duruşmada muhabirlerimizi haber takibi yaparken gözaltına alan polislerden biri ifade vermiş ve muhabirlerimizi eylem içerisinde görmediğini söylemişti. Bugün ifade veren diğer polis de benzer bir ifade vererek muhabirlerimizin eylem içinde olmadığını doğruladı. Sanık avukatları eylemde görüntü kaydının yapılıp yapılmadığını sordu. Tanık olarak dinlenen polis memuru eylemlerde araçlara takılan kameralarla görüntü kaydı yapılmasının rutin bir uygulama olduğunu ve o gün de görüntü kaydının olduğunu ifade etti.

‘EMNİYET MAHKEMEYİ YANILTMAYA ÇALIŞTI’

Kararı değerlendiren Av. Tugay Bek, müvekkillerini grupla birlikte hareket ettiğini iddia ederek gözaltına alan emniyetin sanıkların lehine olacağı için dosyaya olay anına dair görüntüleri koymadığını ifade etti. Mahkemenin olay anına dair görüntüleri talep ettiğini dile getiren Bek, emniyetin kendi iddiasını desteklemek için mahkemenin talebine “Görüntü kaydı yok” dediğini ifade etti. Bugün dinlenen polisin ifadelerinin Emniyetin mahkemeyi yanıltmaya çalıştığının kanıtı olduğunu dile getiren Bek, Emniyet hakkında mahkemeyi yanıltmaya çalıştığı ve görevi kötüye kullandığı için suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Gözaltına alınan kişilerin sosyal medya hesaplarının incelenmesinin standart hale geldiğini ifade eden Bek, “terör” diye başlayan operasyonlarda paylaşımlardan dolayı bazen Cumhurbaşkanına hakaret, bazen 301’den bazen de “terör propagandası” suçlaması ile siyasi eleştirilerden suç türetilmeye çalışıldığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Geri Gönderme Merkezi'nden 19 mülteci kaçtı

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu: Türkiye'de 2 milyona yakın çocuk işçi var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...