08 Temmuz 2012 12:28

Başbakan’ın baba ocağına da HES

Her yıl binlerce kişinin katılımıyla yayla şenliklerinin yapıldığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da baba ocağı olan Güneysu ilçesinin meşhur Handüzü yaylasına HES yapılması kararı alındı.  İptal edilen HES projelerinin yeniden hayata geçirilmek istendiğini açıklayan Derelerin Kardeşliği Güneysu Çevr

Başbakan’ın baba ocağına da HES
Paylaş
Gençağa Karafazlı

İptal edilen HES projelerinin yeniden hayata geçirilmek istendiğini açıklayan Derelerin Kardeşliği Güneysu Çevre Platformu Sözcüsü Ceyhun Kalender, HES’lere karşı mücadele edeceklerini belirtti.

Kalender süreci şöyle aktardı: “Güneysu Gürgen Deresi ve kollarında planlanan HES’lere karşı açılan davalarda Kale HES ve Alicik HES projeleri iptal edilmişti. Ayrıca Gürgen Enerji tarafından Gürgen Köyü Kale Derede (Handüzü Sit Alanı İçerisinde) planlanan 2.4 MW gücündeki santral, yoğun tepkiler üzerine ÇED bilgilendirme toplantısını yapamamış ve projeyi askıya almıştı. Ancak son günlerde ortamın sakinleşmesi sonucu yeniden güç ve cesaret toplamış olacak ki, bu firma makinelerini bölgeye getirdi ve yeniden projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Çalışmalarının büyük bir bölümü, bizim de Handüzü Sit Alanı kapsamına aldırmaya çalıştığımız bölgede yer almaktadır. Bunu da dikkate almayarak çalışmalarına devam edeceklerini söylediler. Bu HES’çiler önce vatandaşı adam yerine koymuyorlar, sonra da hukukun verdiği karara paşa paşa uymak zorunda kalıyorlar” dedi.  

KARASİNEĞE GEÇİT YOK

Kalender, Karadeniz’de yaşanan HES mücadelesini “karasineğin hikayesi”ne benzeterek şunları söyledi: “Yaylacılık yapanlar bilirler. Yaz başı inekleri yaylada ilk karasinekler karşılar. İneğe bir yapıştı mı bir daha bırakmak bilmez. İnek bütün yaylayı koşarak dolaşır, kendini çalılıklara atar yine de kan emmekten gözü dönen sineği bir türlü sırtından atamaz. Ta ki sinek kuvvetli bir kuyruk darbesi yiyene kadar. Bu sefer de iş işten geçmiş olur. Elbette burada ineğin becerisi ve cesareti de önemlidir. Şimdi neden böyle bir benzetme yaptım? Yıllardır bir karasinek gibi bölgemizdeki dereleri emmeye çalışan bu HES’çilere başta Derelerin Kardeşliği Platformu olmak üzere hemen bütün ülkesini, çevresini seven insanlar dili döndüğünce anlatmaya çalıştı, hukuk mücadelesi verdi. Fakat gözü dönen bu HES’çiler anlamadılar, hiçbir şey olmamış gibi inatla geldiler, geldiler. Buradan başta Güneysulu dostlarımız olmak üzere bütün ülkesini seven insanlara sesleniyorum. Çevremize suyumuza, derelerimize sahip çıkalım, koruyalım. Bu sanki bazı kesimlerde devlete karşı gelmek gibi algılanıyor veya anlatılıyor. Oysa tam tersi, anayasamız her vatandaşı çevresine karşı duyarlı olmaya mecbur tutmuştur. Hatta daha da ileri giderek, ileride ortaya çıkabilecek bir olumsuzluktan dolayı o bölgedeki vatandaşları sorumlu tutmaktadır.”
(Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sessiz kalırsan bir dahaki sefere ölen sen olacaksın!

SONRAKİ HABER

Mezar olacak TOKİ evi çok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...