10 Haziran 2017 13:47

'Rıfat Ilgaz Cide’dir, Cide’yi silemezsiniz'

Cide halkı, Rıfat Ilgaz isminin Meslek Yüksekokulundan silinmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Kastamonu Üniversitesi Senatosunun, Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu’ndan Rıfaz Ilgaz’ın isminin silinmesine karar vermesi üzerine, Rıfat Ilgaz’ın doğduğu evin önünde bir araya gelen Cideliler karara tepki gösterdi.

Cide Kadın Emeğini Değerlendirme Eğitim Sağlık ve Sosyal Dayanışma Derneği, Cide Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği, Cide Su Ürünleri Kooperatifi, CHP Cide İlçe Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği  tarafından yapılan basın açıklamasında, Kastamonu Üniversitesinin aldığı kararın iptal edilmesi istendi. Cideliler kararın iptal edilmesi için bir de imza kampanyası başlatttı.  

Ortak basın açıklamasını okuyan Cide Kadın Emeğini Değerlendirme Eğitim Sağlık ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Yılmaz “Ülkemiz edebiyatının en önemli isimlerinden, eserleri Milli Eğitim Bakanlığınca okunması gereken ve 100 temel eser içinde yer alan, aynı zamanda Basın Şeref Kartı sahibi Rıfat Ilgaz adının, doğduğu yer olan Cide Meslek Yüksekokulundan silinmesi kararını kınıyor ve üzüntüyle paylaşıyoruz” dedi.

Rıfat Ilgaz’ın Cideli olmasından onur duyduklarını söyleyen Yılmaz, kararın Cide’ye, Kastamonu’ya hiçbir yararı olmadığını dile getirdi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sarı Yazma, Yıldız Karayel, Halime Kaptan ve Karadeniz’in Kıyıcığında adlı romanları ile Cide insanını anlatan, Rıfat Ilgaz, Cide ile özdeşleşmiştir. İlçemizin tanıtımına en önemli katkıyı yapan, ülkemize Cide’nin sesini duyuran Rıfat Ilgaz’ın adının Meslek Yüksekokulundan silinmesi yönündeki karar ilçemize, Kastamonu’ya ve ülkemize yapılan en büyük haksızlıktır. Ülkemizde en çok tanınan yazarlardan biri olan ve eserleri yabancı dillere çevrilen, sinemaya uyarlanan Rıfat Ilgaz’ın adı kimleri neden rahatsız etmiştir? Yaşanılan yerler değerleri ile vardır. Alınan bu karar Türkiye’nin kültürel dünyasına vurulan bir darbedir. Senatonun aldığı karar geri alınmalı ve iptal edilmelidir. Rıfat Ilgaz Cide’dir, Cide’yi silemezsiniz!”

‘DOĞDUĞUM EŞSİZ, BENZERSİZ MEMLEKET’

Yapılan açıklamada Rıfat Ilgaz’ın Cide için kaleme aldığı bir paragraf da okundu. Rıfat Ilgaz doğduğu yer olan Cide için şunları söylüyor: “Cide, doğduğum eşsiz, benzersiz memleket… Ne iyi etmiş de anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş!.. Her şeyimi yitirdiğim günlerde Cide’nin belleğimin duvarlarına yansıyan görünümü ile dirilir, yaşama gücümü tazelerdim...” (Kastamonu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barzani ile İbadi, referandum kararı sonrası ilk kez görüştü

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanlığından İsrail'e kınama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...