LYS'ye son dakika koşusu

LYS-4 bugün gerçekleştirilirken öğrenciler 09.45 kuralına takılmamak için koşarak okula girdi. Bu sınavda da geç kalıp sınava alınmayanlar oldu.

10 Haziran 2017 07:13
Paylaş

Lisans Yerleştirme Sınavı'nın  (LYS) ilk oturumu LYS-4 (Sosyal Bilimler) bugün gerçekleştirilirken öğrenciler, 09.45'te okulda olabilmek için büyük çaba sarf etti. Pek çok merkezde geç kalan öğrenciler 15 dakika kuralına takılmamak için koşarak okula girdi.

Saat 09.45’ten sonra gelen öğrenciler, salona alınmazken bugünkü sınava Türkiye genelinde toplam 1 milyon 72 bin 396 öğrenci girdi.

Saat 10.00’da başlayan ve 135 dakika süren sınavda öğrenciler 5 oturum halinde bu hafta ve gelecek hafta da devam edecek sınavda ter döktü.

ZONGULDAK

Zonguldak'ta sınava girecek üniversite adayları, sabahın erken saatlerinde aileleriyle birlikte okulların önünde toplandı. Sınav saatinin yaklaşmasıyla öğrenciler, girişteki polisler tarafından tek tek arandı. Öğrenciler, üzerlerindeki takı, mendil gibi yasak eşyaları bırakarak içeriye girdi. Kurala göre sınav saatinden 15 dakika önce okulda olması gereken adaylardan bazıları bu kurala takılmaktan saniyelerle kurtuldu. 9.44'te okulun bahçesine giren bir öğrenciyi veliler, "Koş haydi, son 1 dakika" diyerek uyardı. Bunun üzerine öğrenci koşarak girişe gelirken, veliler tarafından alkışlandı. Öğrenci üzeri aranarak içeriye alındıktan sonra okulun kapısı kapatıldı.

İSTANBUL

İstanbul Şişli’de bir lisede, giriş saatine dakikalar kala, üniversite adayları ve dışarıda bekleyenler, uyarıldı. Son  dakikalarda geler, koşarak binaya girdi. Sınava 09.45’te gelen aday içeriye alındıktan sonra, kapı kapatıldı. Ancak 09.49 gelen üniversite adayı ise, kapalı kapıya bakakaldı. Sınava alınmayan iki çocuk annesi Deniz Varol’un gözleri doldu.

İki çocuk annesi Deniz Varol, üniversite öğretiminin içinde ukde olarak kaldığını söyleyerek, “Cuma günü elimden ameliyat oldum. Otomobil bile süremedim. Zor şartlarda buraya geldim. Bu insanlık dışı. Gençler gibi üniversiteye girmek zorunda değilim.Ama üniversite okumak istiyordum. Allah gençlere sabır versin” dedi.

Sınava girecek çocuğunu bekleyen bir veli sınava giremeyen adaya;“Biz bir saat erken geldik. Niye? Mecburiyet. Çoluk çocuğumuzun geleceği için. Az önce bir çocuk, 5 dakika kala buraya geldi. Ama yanlış okula geldi. Bir-iki saat önce gelin, okulunuzu görün” dedi. Sınava giremeyen Deniz Varol ise, “Ben 15 dakika önce kapıların kapatılmasına karşıyım. 15 dakika kuralı nerede var?  Saat 10.00’a kadar zamanımız var” dedi.

ANTALYA

Antalya'daki okullarda öğrenciler, aileleriyle erken saatlerde okul bahçesinde sınav saatini bekledi. Saat 10.00'da başlayacak sınav için öğrenciler 09.45'e kadar salona alındı. Sınava katılacaklar güvenlik kontrolünden geçtikten sonra içeri girdi. Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde sınava giren öğrencilerden bazıları 09.45'e kısa süre kala koşarak kapıdan giriş yaptı. Öğrencilerin koşusunu fark eden bazı veliler de, "Koş koş kapanıyor kapı. Hadi yetiş" diye bağırarak kalabalığın kapının önünde dağılıp yolun açılmasını sağladı.

Fakültedeki sınava sadece 1 öğrenci 09.45'ten sonra giriş yapmak istedi ancak, görevliler kural gereği bu öğrenciyi sınava almadı. Fakültenin bahçesinde bekleyen ailelerin de heyecanlı olduğu gözlendi. Bazı aileler yanlarında getirdikleri kilimlerin üstünde otururken bazıları da dua etti, Kuran okudu.

ADANA

Adana'da Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) sosyal bilimler oturumuna katılmak isteyen bazı öğrenciler, son anda içeriye girebilirken 15 dakika kuralına takılanlar ise sınav salonuna alınmadı.

ÖSYM'nin uygulamaya koyduğu ve daha önce de tartışmalara yol açan kural gereği saat 10.00'da başlayacak sınav için kapılar 09.45'te kapandı. Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda sınava girmek isteyen öğrenciler, son dakikaya kadar içeri alınırken kapıdaki görevliler sık sık sınav salonlarına girilmesi için uyarılarda bulundu. Son dakika sınav yerine gelen adaylar koşarak içeriye girebildi.

Görevliler saat 09.45'ten sonra gelen adayları sınav binalarına almadı. Saat 09.49'da sınav yerine gelen Veli Ceren adlı öğrenci ise salon kapısında görevli polislerce geç kaldığı için salona alınmadı. Bir süre görevlilerle tartışan Veli Ceren, görüntü çeken gazetecilere de tepki gösterip okuldan uzaklaştı. Çocukları sınavda olan aileler ve yakınları da dışarıda heyecanla bekleyip dualar okudu.

KAYSERİ

Sınava girmek için Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne gelen öğrenciler, yapılan sınav giriş kimliklerinin kontrolünün ardından salona alındı. ÖSYM tarafından açıklanan sınavın başlama saatinden 15 dakika önce binalara alınma kuralı kapsamında geç kalan 2 öğrenci LYS'ye alınmadı.

SİVAS

Üniversiteye girişin ikinci aşaması olan LYS'nin birinci oturumu LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı gerçekleştirildi. Kentte okul önlerinde sınav heyecanı yaşandı. Adaylar, saat 10.00'da başlayan LYS için sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri binalar önünde hazır bulundu. Sınav giriş belgesi ve kimlikleri ile saat 09.00'da sınav salonlarına alınmaya başlayan öğrenciler, yoğun güvenlik aramalarından geçti. Adayların üzerilerinde bulunan anahtar, çakmak, telefon, kol saati, madeni para, peçete ve kağıt gibi eşyalar içeriye alınmadı. Sınava 15 dakika kala gelen öğrenciler de kural gereği binaya giremedi. Cumhuriyet Üniversitesi'nde geç kalan 1 öğrenci sınav salonuna alınmadı. Sınav saatinde başlayan yağan yağmur ise ailelere zor anlar yaşattı. Öğrenciler 135 dakika süren Sosyal Bilimler (LYS-4), sınavında ter dökerken aileleri de çocuklarını yağmur altında bekledi. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Aleyna Tilki'nin şarkısı Youtube'dan kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Trabzonspor değer kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...