DİSK kıdem tazminatı için seferberlik ilan etti

DİSK, hükümetin kıdem tazminatını fona devretme girişimlerine karşı harekete geçiyor. 7 Haziran’da Çalışma Genel Müdürlükleri önünde eylem yapılacak.

31 Mayıs 2017 10:27
Paylaş

DİSK, hükümetin kıdem tazminatının fona devredilmesi girişimlerine karşı harekete geçiyor. “Tüm örgütlü gücümüzle kıdem tazminatı hakkımızı korumak için seferber olacağımızı ilan ediyoruz” açıklamasını yapan DİSK, örgütlü örgütsüz tüm emekçilerin katılacağı ortak platformlar yaratılacağını, ilk olarak 7 Haziran’da Çalışma Genel Müdürlükleri önünde kitlesel eylemler yapılacağını duyurdu. 

DİSK Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen DİSK Genel Başkan Kani Beko, kıdem tazminatın yönelik saldırının hız kazandığını belirterek “Sosyal bir hukuk devletinin yapması gereken, her işçinin kıdem tazminatı alabilmesini güvence altına almaktır. Hükümet ise kıdem tazminatı yükümlülüğünden hile ile kaçınan işverenlerin üzerine gitmek yerine, onlarla bir olup kıdem tazminatını yok etmeye çalışmaktadır. Hükümetin açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla kıdem tazminatını bireysel fon sistemine dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Hükümet bunu işçilerin yararına bir uygulama olarak sunmakta, çalışanları yanıltmaktadır. Oysa kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatının yok edilmesidir” diye konuştu.

İŞTEN ÇIKARMALAR KOLAYLAŞACAK

Kıdem tazminatının doğrudan işveren tarafından ödenmesi yerine fona devredilmesinin işten çıkarmaları kolaylaştıracağına ve çalışanların iş güvencesini azaltacağına dikkat çeken Beko şöyle devam etti: “İşçi çıkarırken kıdem tazminatı ödemek gibi bir zorunluluğu kalmayan işveren daha kolay işçi çıkarabilecektir. Kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatı miktarının düşmesi anlamına gelecektir. Kıdem tazminatı halen işçinin son ücreti üzerinden ve 30 gün tutarında ödenmektedir. Hükümetin gündeme getirdiği bireysel kıdem tazminatı fonu ile kıdem tazminatı tutarı düşecektir. Hükümetin getirmek istediği fon, kıdem tazminatına erişimi güvence altına almayacaktır. Bugün işçiye kıdem tazminatı ödemeyen patron yarın kıdem tazminatı fonuna prim ödemeyecek ve işçi yine kıdem tazminatından mahrum kalacaktır.” 

ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRLÜKLERİ ÖNÜNDE AÇIKLAMALAR YAPILACAK 

Kıdem tazminatı hakkını savunmanın şu anda Türkiye işçi sınıfını temsil eden tüm sendikal güçlerin en öncelikli konusu olması gerektiğine vurgu yapan Beko, “Tüm sendikaları bu konuda net ve kararlı tutum almaya çağırıyoruz. DİSK olarak tüm örgütlü gücümüzle kıdem tazminatı hakkımızı korumak için seferber olacağımızı ilan ediyoruz. Mecliste yer alan ve almayan partilerle, emek ve meslek örgütleriyle, örgütlü ve örgütsüz tüm emekçilerle birlikte ortak platformlar yaratarak mücadele edeceğimizi buradan duyurmak istiyoruz” diye konuştu. 
DİSK Yönetim Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda önümüzdeki günlerde kıdem tazminatı hakkının korunması için birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirileceklerini aktaran Beko “İlk adım olarak 7 Haziran 2017 tarihinde DİSK’in örgütlü olduğu tüm bölgelerde, Çalışma Genel Müdürlükleri önünde eşzamanlı kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirilecektir. Ardından yetkili organlarımızın alacağı eylem kararları, en geniş katılımla ve etkili bir biçimde hayata geçirilecektir” dedi. 

YAPILMASI GEREKENLER BELLİDİR

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatı konusunda yaşanan sorunların çözümü için şu önerileri dile getirdi: 

* Mevcut yasada tek kelimelik değişiklik yapılsın ve bir gün çalışana bile kıdem tazminatı ödenmesi sağlansın.

* İflas nedeniyle ödenmeyen kıdem tazminatını devlet ödesin ve işverenden haciz yoluyla tahsil etsin.

* İflas halinde bankaların, devletin değil işçilerin alacaklarının ödenmesi öncelikli ve imtiyazlı olsun.

* Kıdem tazminatı ödemeyen işverenlere ağır yaptırımlar getirilsin.

* Sendikalaşma önündeki engeller/barajlar kaldırılsın! Böylece örgütlenen işçiler haklarını savunabilsin. (İstanbul/EVRENSEL)
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kolombiya’da bir kent yoksulluğa karşı süresiz grevde

SONRAKİ HABER

Hezer: Görevimiz ancak halkın kararıyla sona erer

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa