31 Mayıs 2017 08:28

Çocuğa yönelik istismar sanığı sadece 59 gün tutuklu kaldı

Diyarbakır'da 13 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan M.A., 59 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. 

Paylaş

Felat BOZARSLAN

Diyarbakır’da 13 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan M.A.’nın eylemi ‘istismar’ değil, ‘cinsel taciz’ olarak değerlendirildi ve sanık 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılıp, 59 gün tutukluluğunun ardından tahliye edildi. Bakanlık avukatı, çocuklara yönelik her türlü cinsel davranışın istismar olduğunu ifade ederek, vücut dokunulmazlığı ihlali aranmaması gerektiğini ifade etti.

Diyarbakır'da yaşayan 35 yaşındaki S.Ö., Şubat ayında 13 yaşındaki oğlu B.Ö.'nün sosyal medya hesaplarını incelerken, 33 yaşındaki M.A. ile mesajlaştığını gördü. M.A.'nın oğlu ile  cinsel içerikli mesalar paylaştığını ve buluşmak istediğini gören S.Ö., çocuğunun hesabından yazışmaya devam etti ve buluşmak için sözleşti. Çocukla buluşacağını düşünen M.A., buluşma günü küçük çocuğun yerine babasının geldiğini görünce kaçarak uzaklaştı. Polis merkezine giden baba S.Ö. şikayetçi olurken, operasyon yapan polis evli 3 çocuk babası M.A.'yı, gözaltına aldı.

15 GÜNDE DAVA AÇILDI, 8 YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatırken, şüpheli M.A. çıkarıldığı adli mercilerce 28 Şubat günü tutuklandı. 15 gün içinde hakkında iddianame hazırlanan M.A.'nın “Çocuğun cinsel istismarı” suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamenin kabulünün ardından tutuklu sanık M.A.'nın yargılamasına 31 Mart günü Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

59 GÜNDE TAHLİYE EDİLDİ

Davanın ilk celsesinde görüşünü açıklayan savcı, sanık M.A.'nın “Çocuğun cinsel istismarı” yerine “cinsel taciz” suçundan 3 aydan iki yıla kadar hapisle cezalandırılmasını ve tahliyesini talep etti. Davanın ikinci celsesinde görüşünü değiştiren savcı, bu kez sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti. Son celsede kararını açıklayan mahkeme, sanık M.A.'yı “Cinsel taciz” suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanığın cezasında indirim yapmayan mahkeme, tutuklulukta geçirdiği süre ve kaçma şüphesi bulunmaması nedeniyle tahliyesine karar verdi. Sanık M.A. 59 günlük tutukluluktan sonra tahliye edildi. 

BAKANLIK İSTİNAF MAHKEMESİ'NE BAŞVURDU

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, verilen kararın yasaya aykırı olduğunu savunarak Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne istinaf başvurusu yaptı. Dilekçesinde olayın başından beri suçun mahiyetinde hataya düşüldüğünü savunan Bakanlık avukatı Remzi Atalay şunları söyledi:

"Çocuklara karşı hertürlü cinsel davranış istismardır. Cinsel taciz suçu ile kurulan hükmün kaldırılması gerekmektedir. Eylem taciz değil, cinsel istismar suçu kapsamında kalmaktadır. Cinsel istismar suçunun oluşması için çocuğa yönelik olarak cinsel bir davranışın gerçekleştirilmesi yeterli olup, bunun aynı zamanda vücut dokunulmazlığını ihlal etmiş olması gibi bir zorunluluk aranmamalıdır. Bu nedenle mahkemenin kararının kaldırılması gerekmektedir." (Diyarbakır/DHA) 

ÖNCEKİ HABER

Manavgat’ta HES’e yargı ‘dur’ dedi

SONRAKİ HABER

Putin, ekonomik önlemlerin kaldırılmasını onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...