30 Mayıs 2017 09:41

Kuşadası'da 700 yıllık zeytin ağacı kurtarıldı

Kuşadası'da Yavansu Mahalle Muhtarının girişimleri sonucu 700 yıllık olduğu anlaşılan zeytin ağacı kesilmekten kurtarıldı.

Paylaş

Özer AKDEMİR

Muhtarın dikkati Kuşadası'da 700 yıllık zeytin ağacını kurtardı. Yol yapımı sırasında kesilmek üzere olan ağaç, girişimler sonucu üç şeritli yolun iki şeride indirilmesi ile kurtarıldı.

YOL İÇİN KESİLECEKTİ

Zeytinlik alanların imara ve sanayi tesislerine açılmasını öngören değişiklik taslağının TBMM'de olduğu günlerde Kuşadası'dan gelen haber yurttaşların zeytinliklere verdiği önemi ortaya koyuyor. Kuşadası-Söke karayolunun çalışmaları sırasında yol güzergahında kaldığı için köklenmek üzere olan zeytin ağacı, Yavansu Mahalle Muhtarı ve aynı zamanda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı olan Hasan Demirelin ve EKODOSD'un girişimleri sonucu kurtarıldı. Kesilmek üzere olan ağacın bir anıt ağaç olduğunu gören muhtarın dikkati sonrası yapılan incelemede, ağacın yaklaşık 700 yaşında olduğu ortaya çıktı. Tarihe tanıklık eden ağacın kurtarılmasına dönük Karayolları 2. bölge Müdürlüğüne verilen dilekçe sonrası yetkililer yol planında değişiklik yapılacağını dile getirdiler. 3 şeritli yolun, ağaçlara kadar olan bölümünün 2 şeritli olarak devam edeceği, ağaçlardan sonra 3 şeritli olarak düzenleneceği bildirildi. 

'TARİHİN SESSİZ TANIKLARINI KORUMALIYIZ'

EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası'nın ekolojik açıdan çok hassas bir bölgede olmasına rağmen, son 30 yılda hızla artan nüfus, kontrolsüz gelişmeler, plansız ve yoğun yapılaşmalar sonucunda birçok doğal değerini yitirdiğini dile getirdi. Kuşadası ve çevresinin doğal kaynaklar ve orman toplulukları açısından antik dönemlerde ne kadar zengin olduğunun günümüze kadar gelebilen anıt ağaçlardan anlaşıldığını belirten Sürücü, "Tarihe tanıklık eden bu ağaçların yaşlarına bakıldığında, özellikle zeytin ağaçlarının Roma Dönemi’ni gördüğü, birçoğunun Bizans ve Osmanlıdan günümüze kadar geldiği ve bugüne kadar genetik özellikleri sayesinde hala yaşamlarını sürdürdüğü görülmektedir. En yaşlı olan zeytinin M.S. 265’lerde doğduğu, kentin içinde devasa boyutlardaki bir meşenin ise İstanbul’un fethinden önce var olduğu düşünüldüğünde, günümüzde beton blokların arasında sıkışıp yaşamını hala sürdüren tarihin bu sessiz tanıklarının ne kadar önemli olduğu bilinmelidir" dedi. Sürücü, birçok uygarlığı gören bu doğal anıtların korunarak gelecek nesillere taşınması için herkese görev düştüğünü söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bağdat’ta üst üste saldırılar: 20’den fazla ölü

SONRAKİ HABER

Kenan Bilgin dosyası: 'Neyi araştırdınız da bulamadınız!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...