27 Mayıs 2017 23:53

2017 model playout

Alper Kaya Bölgesel Amatör Lig’in düşenini-kalanını belirleyen yegane unsur olan 'playout' maçlarını yazdı.

Paylaş

Alper KAYA

Bölgesel Amatör Lig’in düşenini-kalanını belirleyen yegane unsur olan “playout” sistemi, bu yıl da çok işlevsel kullanılmadı. Bilindiği gibi, il kontenjanı uygulamasının nişanesi konumunda olan playout sistemine göre; aynı bölgenin bir alt kademede finale yükselen takımıyla kontenjana takıldığı için BAL’da ‘tamam mı devam mı’ konseptli bir maça çıkması gereken takımı karşılaşıyor. Kazanan, bir sonraki sezon BAL’da oynamaya hak kazanıyor. Bir takım, ligi üçüncü sırada bitirse dahi playout oynayabiliyor ve hatta küme düşebiliyor.

Bu sezon oynanan playout’larda ise, dört maç hükmen galibiyetle sonuçlandı. Bu hükmen sonuçlanan maçların en ilginçleri ise Zeytinburnu 1957 – Şile Yıldızspor ve Kilis Belediyespor – Kifado Gençlik müsabakaları olsa gerek. Zira bu maçlardan İstanbul temsilcileri arasındaki eşleşme 4-2 Şile Yıldızspor lehine devam ederken BAL temsilcisi Zeytinburnu 1957, hakemin kararlarına tepki göstererek sahadan çekildi. Maç da 4-0 tescil edildi. Kilis Belediyespor – Kifado Gençlik maçı ise 8-2 Kilis ekibi lehine sonlansa da, Kifado Gençlik’in yaş sınırının altında oyuncu oynattığı tespit edilince maç 8-0 Kilis Belediyespor lehine tescil edildi… “Futbolcu yetiştirmek” mi demiştiniz?

BİR MAÇ HÂLÂ BİTMEDİ

Süper Amatör Lig’deki takımların daha aktif bir şekilde üst liglere yönelebilmesi için BAL’a monte edilmiş olan il kontenjanı ve playout uygulaması bu yıl da bekleneni veremedi. Toplamda 60 maç oynandı. Bu maçların dördü hükmen sonuçlanırken; dokuz maçın sonucunu penaltılar belirledi. Hâlâ sonucu belirlenemeyen tek bir maç kaldı.

7 Mayıs’ta oynanan Kars 36 Spor – Sarıkamış Belediyespor maçı, doksanıncı dakikada Kars ekibinin attığı penaltı golü sonrası 2-1’e gelince saha karışıyor. Hakem maçı tatil etmek zorunda kalıyor ve üç gün sonra toplanan AFDK Sarıkamış’tan 18, Kars’tan ise 2 futbolcunun ifadesinin alınması kararına varıyor. Fakat aradan geçen 20 günde hâlâ bir karar verilebilmiş değil.

PLAYOUT ÇOK DA ‘SÜPER’ DEĞİL

Süper Amatör Lig’den yükselme umuduyla maçlara çıkan “baraj” takımları; ikisi hükmen (Şile Yıldızspor ve rakibi maça çıkmayan Yakutiyespor) olmak üzere 13 maçtan galip ayrılmayı başardı.

ZARA BU SEZON DA DÜŞTÜ

Yıllardır inişli çıkışlı bir grafik çizen, maddi açıdan da güçlü bir görüntüsü olan Zara Belediyespor bu sefer düştü. Ligde bir puanla son ikide yer almaktan kurtulan Sivas ekibi, oynadığı baraj maçında Şarkışla Belediyespor’a yenilerek Süper Amatör Lig’e geriledi.

Zara Belediyespor geçtiğimiz yıl 3. Lig’den düşmüş, onun öncesinde ise BAL’da averajla şampiyon olup doğrudan yükseldiği 2014-2015 sezonunun öncesinde 2013-2014 ve 2011-2012 sezonlarında playofftan dönmüştü.

PURSAKLAR TEKERRÜRÜ SEVİYOR

2010-2011 sezonunda playout ile düşen, 2014-2015’te ise playout ile BAL’a yükselen Pursaklar Belediyespor; bu sezon playout ile düşen takımlar arasında yer aldı. Bir dönem 2. Lig görmüş olan Pursaklarspor, şimdinin Çubukspor’u, ise playout ile kümede kaldı. 

TORBALISPOR GERİ DÖNDÜ

2011-2012 sezonunda BAL’da son sıradan düşen, onun evvelinde ise neredeyse kuruluş aşamasından bu yana 3. Lig’de mücadele eden İzmir temsilcisi Torbalıspor, muadillerinin başvurduğu hülle yoluyla takım değiştirme yoluna başvurmadan Süper Amatör’den dönmeyi başardı. Son olarak 2015-2016 yılında grubunu dördüncü sırada bitirmesine rağmen il kontenjanı yüzünden Süper Amatör’e doğrudan düşen Torbalıspor bir sezonluk aradan sonra BAL’a dönmüş oldu böylece…

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş şampiyonluk için sahada

SONRAKİ HABER

Güzel seven adamlardan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...