26 Mayıs 2017 13:35

Şişecam patronu baskıyı artırıyor, işçi geri adım atmıyor

Grevleri yasaklanan cam işçileri bugün de 1 saat üretimi durdurdu. Şişecam patronu baskılarını artırdı, işçiler geri adım atmıyor.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Kristal-İş üyesi Şişecam işçilerinin grev yasağına karşı eylemler sürerken Şişecam patronu da işçileri yıldırmak için baskılarını artırıyor. Trakya’daki bazı fabrikalarda üretimin durdurulmasıyla ilgili bazı işçiler hakkında tutanak tutulduğunu, fabrikada bekleyen işçilerin yemek yememesi için giriş kartlarının tek kullanımlık hale getirildiğini belirten işçiler, “İşveren bizlerin tutanaklarla, açlıkla yılacağımızı düşünmesin” dedi. Cam işçileri Kristal-İş’e de bu baskılara karşı daha ileri mücadele kararı alma çağrısı yaptı.

EYLEMLER DEVAM EDİYOR

Yasak kararından sonra fabrikalarda bekleyişe geçen ve ilk olarak dün her vardiyada 1 saat üretimi durduran cam işçileri, bugün de üretimi durdurma eylemine devam etti. Tüm işçilerin, her vardiyada 1 saat üretimin durmasını olumlu karşıladığını belirten Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “Bütün arkadaşlarla birlikte omuz omuza kazanacağımız insanca yaşama mücadelemiz bütün heyecanı ile devam ediyor. Ama aynı zamanda herkes eylemlerin dozunu artırmakta da hemfikir. Vardiyalarımıza gelirken üretimin ilk gün 1 saat daha sonra birer saat artarak devam edileceği söylenmişti. Fakat 1 saatle devam ediyor. Bu sürenin artması gerekiyor. Hatta yavaş yavaş değil bir anda tüm üretimi de durdurabiliriz. Herkesin talebi ve beklentisi bu doğrultuda” dedi.

PATRON AÇLIKLA YILDIRMAYA ÇALIŞIYOR

Trakya’daki fabrikalarda patronun baskıları artırdığını ifade eden başka bir cam işçisi de “İşveren üretimin kesilmesiyle ilgili tutanak tutmaya başladı. Onun dışında turnikeden geçerek girdiğimiz yemekhanelerde, fabrika önünde bekleyen işçiler yemek yemesin diye girişte kullandığımı kartları tek kullanımlık hale dönüştürdüler” diye konuştu. Patronun tutanaklarla ve açlıkla kendilerini yıldırmak istediğini dile getiren işçi, “İşveren cam işçisinin kolay kolay yılgınlığa düşmeyeceğini bir daha görecek. Trakya’da ve diğer bölgelerde konuştuğumuz bütün arkadaşlar bu aşamadan sonra taleplerimizden en ufak bir geri adım olmaması konusunda hemfikir. Bizleri oyalayarak, süreci Yüksek Hakem Heyetine götürüp bizi kölelik koşullarına zorlayan patrona üretimi durdurarak yanıt veririz. Ve geleceğimiz için hiçbir mücadeleden çekinmeyeceğimizi bir kez daha buradan iletmiş olalım” dedi.

İŞÇİ DAHA İLERİ KARARLAR BEKLİYOR

İşçiler bir taraftan da örgütlü oldukları Kristal-İş’e çağrılarını sürdürüyor. Kristal-İş’in yaptığı açıklamanın net olduğunu belirten bir işçi, “Tabanın talepleri doğrultusunda hareket edilecekti. Bu açıklamanın uygulanmasını istiyoruz. Genel başkanımızın bir an önce fabrikaları dolaşarak bizlerle kararların alınacağı toplantılar düzenlemesini istiyoruz. Bunun dışında bizler fabrikadayken dışarısıyla bağımız kesik olduğu için sendikamızın planlı bir şekilde bizleri de içine katarak bir dayanışma ağı örmesi bizler için en önemli meselelerden biri” diye konuştu.


OK YAYDAN ÇIKTI HEDEFİ VURMASI LAZIM

Bursa Yenişehir’den bir cam işçisi  “Ok yaydan çıktı. Bunun hedefi vurması lazım. Bizim için önemli olan o. Karavanaya gittiği zaman hiçbir anlamı kalmayacak. Mücadeleyi ilerletmekten başka bir alternatifimiz yok. Bir görüşme başlasa da görüşme bitene kadar eylemlerimiz devam edecek. 1 saat üretimi durdurmak da yetmeyecek. Biz zaten greve çıkma kararı almıştık. Ama Hükümet yasakladı. Bugünler üretimin olmaması gerektiği günlerdi. Şimdi de kısa süreli bu eylemlerden sonuç alınmıyorsa daha uzun süreli üretimi durdurmalıyız” dedi.

2014’te yaşadıkları süreci hatırlatan işçi şunları söyledi: “Grevimiz yasaklandıktan sonra referandum yapıldı. Biz bu referandumda anlaşma yapılmasın dedik. Ama merkez yönetimi bu kararı kabul etmedi. 3 yıllık sözleşmeye imza attı. Şimdi Kristal-İş Genel Merkezi üyelerimizin talepleri doğrultusunda hareket edeceğiz dedi. Biz bunu istiyoruz.”


‘EYLEMLER ARTACAK’

Mersin'de de fabrikayı terk etmeyen cam işçileri talepleri karşılanana kadar eylemlere devam edecek. Kristal-İş Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev eylemleri artıracaklarını söyledi.

Kristal-İş Şube Başkanı Ahmet Ergev, fabrikayı terk etmeyen işçilerle 1 saat sendikal eğitim toplantısı yaptıklarını belirtti. Şişecam patronuna seslenen Ergev, “İşveren masaya oturana kadar fabrikaları terk etmiyoruz. İlk günden beri uzattığımız el havada kaldı. İşveren uzlaşamaya yaklaşmıyor. Uzlaşma sağlanana kadar işçi arkadaşlarımızla birlikte fabrikadayız” dedi. Ergev, patronun masaya oturmaması halinde eylemlerini artıracaklarını dile getirdi. 

ÖNCEKİ HABER

Schneider işçileri: Şişecam işçisi yalnız değildir

SONRAKİ HABER

Türkiye ve Yunanistan bir ilke imza atacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...