Cam işçileri 1 saat iş bıraktı

Şişecam’da alınan grevin yasaklanmasından sonra fabrikalarda eylemlere başlayan cam işçileri 1 saat üretimi durdurdu. (Fotoğraf: Eskişehir Şişecam)

25 Mayıs 2017 12:39
Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Kristal-İş üyesi Şişecam işçilerinin grev yasağına karşı eylemlerinin dozu artarak sürüyor. Fabrikada bekleyişe geçen cam işçileri her vardiyada birer saat üretimi durdurdu. Patronun grev yasağına güvendiğini hatırlatan cam işçileri, “Bugün 1 saat yarın 2 saat, sonra 1 gün olur” dedi. İşçiler, sendikaları Kristal-İş’e de işçiden habersiz sözleşme imzalanmaması noktasında uyarıda bulundu.

EYLEMLER ARTARAK DEVAM ETMELİ

Şişecam’da alınan grevin yasaklanmasından sonra fabrikalarda eylemlere başlayan cam işçileri 1 saat üretimi durdurdu. 00.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, vardiya bitiminde makinelerini kapatarak 08.00-16.00 vardiyasına gelen işçilerle yemekhanede buluştu. Üretimi durdurma eylemi tüm vardiyalarda devam etti. Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “İşverenden görüşme talebi gelse de kesinlikle eylemlere devam edilmesi gerekiyor. Kesin sonuç alınana kadar eylemlere artırarak devam edilmeli. Bugün 1 saat üretimi durdurduysak yarın 2 saat olmalı. Sonra 3 saat, sonra 1 gün. Böyle devam etmeli ki patronu masaya çekebilelim. Biz kesin sonuç alana kadar mücadeleye devam etmeye kararlıyız” dedi.

Fiili mücadelenin ilk adımını üretimi 1 saat durdurarak attıklarını dile getiren başka bir işçi ise “Önce fabrikayı terk etmeme eylemi yaptık. Bu devam edecek. Şimdi de makineleri kapattık çıktık, bu da devam etmeli. İşçi fabrikada beklemeye devam ediyor. 16 saat, yolla birlikte 18 saat fabrikadayız neredeyse. Günün 6 saati de yemek, duş uykuyla geçiriyoruz. Bu çok önemli ama bu yetmez, kamuoyuna mutlaka duyurmalıyız bunu” diye konuştu.

‘İŞÇİDEN HABERSİZ İMZA ATILMASIN’

Başka bir işçi ise sendikaları Kristal-İş’e uyarıda bulundu. Sendikanın işçiden habersiz imza atmaması ve herhangi bir rakamı dillendirmemesi gerektiğini ifade eden cam işçisi, “2003 yılından beri sendika, grev yasağına karşı ilk defa iş bırakma kararı alıyor. Bu cam işçisinin geleneğinin yeniden dirilmesi anlamına geliyor. Mücadeleci geleneğimizi devam ettirmek için bir fırsat aynı zamanda. Buradaki işçi mücadele kararlılığını gösterdiyse, ne karar alınacaksa işçinin onayının alınması gerekiyor. Ayrıca biz sendikalı sendikasız tüm işçi arkadaşlara destek çağrısında bulunuyoruz. Kristal-İş de diğer sendikalara çağrı yapması gerekiyor” dedi.

Fabrikalarda yarın da her vardiyada üretimin 2 saat durdurulacağı ifade edildi.

PATRON AÇLIKLA TERBİYE ETMEK İSTİYOR

Üretimi durduran ve fabrika içerisinde bekleyen Şişecam işçilerine yönelik patron baskısı başladı. Kırklareli’deki fabrikada işyerini terk etmeyen işçilere yemek verilmedi. İşçilerin dışarıdan içeriye yemek sokması da engellendi. Duruma tepki gösteren cam işçileri, bu baskılara karşı da dayanışma çağrısında bulundu.

 {{320546}}

Lüleburgaz'daki Danone işçileri de 08.00-16.00 vardiyası çıkışında cam işçilerine destek eylemi yaptı.


CHP’Lİ VEKİLDEN ZİYARET

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Kırklareli’de cam işçilerini ziyaret etti. Fabrika yönetimi tarafından fabrika içerisine alınmayan Kayan, işçilerle tel örgü arkasından konuştu. OHAL’in cam işçileri için uygulandığını dile getiren Kayan, “Bu dünyanın en büyük rezaletidir. İşçilerin haklarını alabilmeleri için bir grev yapmalarını ertelemek de bir rezalettir” dedi.

Öte yandan DERİTEKS Sendikası da yaptığı yazılı açıklamayla “Sendikamız cam işçilerinin ve Kristal-İş Sendikasının yanındadır. Grev engellemelerine karşı cam işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.


KRİSTAL-İŞ: ŞİŞECAM İŞÇİSİ TARİH YAZIYOR

Şişecam işçilerinin grev yasağına karşı eylemleri devam ederken Kristal-İş Genel Merkezi de yaptığı yazılı açıklamayla “Şişecam işçisi tarih yazıyor. Grev yasakları bizi yıldıramaz” dedi.

Cam işçisinin grev yasaklarına “artık yeter” dediği belirtilen açıklamada, “Hem kendileri için, hem de tüm işçi sınıfı için, grev yasaklarına direniyor. İşvereni de hükümeti de defalarca uyardık; ‘cam işçisinin kararlılığını, birliğini denemeye kalkmayın’ dedik. ‘Cam işçisinin tarihine bakın size yeter’ dedik. Bugün gelinen durumda da cam işçisi geçmişine yakışır yeni bir tarih yazıyor” denildi.

Cam işçilerinin işlerine ve geleceklerine sahip çıkmak için işyerlerini terk etmediği ve işverene uyarılarda bulunduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Üyelerimiz, işçi sınıfı adına yeni bir sayfa açıyor. Artık grev yasakları bizleri yıldıramaz. Üyelerimizin amacı, hakları olanı almak, işyerlerine ve Kristal-İş geleneklerine sahip çıkmak. Kendi geleneğini unutan, hukuk tanımayan Şişecam işverenine gerekli hatırlatmayı yapmak. Sürecin başından itibaren üyelerimizin talepleri doğrultusunda hareket edeceğimizi bildirmiştik ve bugün de geçmişten gelen geleneğimizle, üyelerimizin istekleri doğrultusunda hareket ediyoruz. Grev yasakları cam işçisini ve Kristal-İş Sendikası’nı yıldıramaz. Haklı mücadelemizde tüm sendikaları, sivil toplum örgütlerini, basını ve kamuoyunu yanımızda görmekten onur duyarız.”

ŞUBE BAŞKANI: BU BİR ÖLÜM KALIM MESELESİ

Lüleburgaz'da işçilerin üretimi durdurarak bir araya geldiği yemekhaneye gelen Şube Başkanı Ufuk Yaratan, işçilere yaptığı açıklamada, Şişecam patronunun bu tavrını hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi. Eylemleri artırarak devam edileceğini vurgulayan Yaratan, “Bu dönem Kristal-İş Sendikası için de cam işçileri için de bir dönüm noktasıdır. Bir ölüm kalım meselesi haline gelmiştir” dedi. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

CHP Partili Cumhurbaşkanlığını Yargıtaya taşıyor

SONRAKİ HABER

Emine Kuru’nun katiline ağırlaştırılmış müebbet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...