24 Mayıs 2017 22:22

Brezilya’da on binler Temer’in istifasını istedi

Brezilya'nın başkenti Brasilia'da 35 bin kişi sokağa dökülerek Temer’in istifasını ve reform adı altındaki saldırıların geri çekilmesini istedi.

Paylaş

Brezilya'nın başkenti Brasilia'da 35 bin kişi sokağa dökülerek Temer’in istifasını ve reform adı altındaki saldırıların geri çekilmesini istedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Brezilya'nın başkenti Brasilia'da sokağa dökülen 35 bin kişi bir yolsuzluk davasının sanığına konuşmaması için rüşvet teklif ettiğine dair ses kayıtları ortaya çıkan Temer’in istifasını istedi.

Hükümet karşıtı eylemde protestocular, bazı bakanlıkların binalarına saldırdı. Göstericiler Tarım Bakanlığı'nın binasını ateşe verdi.

Bakanlık binalarını korumak için binaların önüne askeri birlikler sevk edilirken kent sokaklarını da polis abluka altına aldı.

Eylemde, Devlet Başkanı Michel Temer'in istifası, erken genel seçime gidilmesi ve ‘ekonomik reform’ adı altında emekçilere yönelik planların geri çekilmesi talep edildi.

Temer geçen hafta kendisine yöneltilen yeni yolsuzluk iddialarını reddetmişti.

BAZI BAKANLIK BİNALARI BOŞALTILDI

Gösteriler nedeniyle bazı bakanlık binalarının boşaltıldığı bildiriliyor.

AFP haber ajansına konuşan bir yetkili, Tarım Bakanlığı'na yönelik saldırıyla ilgili, "Bakanlık binasının özel ziyaretçi girişinde bir işgal yaşandı. Buradaki bir odada ateş yaktılar, eski bakanların odalarındaki resim çerçevelerini kırdılar ve polisle karşı karşıya geldiler" dedi.

Sokaklarda, polis ile göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda en az bir kişinin yaralandığı, bazı kişilerin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Polis, eylem yapanlana plastik mermi ve biber gazı ile saldırdı. Polise taş atan göstericilerse yer yer bariyer kurdu ve kurdukları bariyerleri ateşe verdi.

RÜŞVETİN SES KAYITLARI ORTAYA ÇIKMIŞTI

Devlet Başkanı Michel Temer, yolsuzluk nedeniyle 15 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski Temsilciler Meclisi başkanı Eduardo Cunha’ya, devlet petrol şirketi Petrobras’taki yolsuzluklar hakkında konuşmaması için rüşvet teklif etti. Teklifin ses kaydı Brezilya gazeteleri tarafından yayınlandı. Konuyla ilgili iki ses kaydı Brezilya Yüksel Mahkemesi (TSF) ulaştırıldı. 
Kayıtların birinde de Temer, et şirketi JBS’nin sahiplerinden Joesley Batista ile konuşuyor ve Cunha’nın sessiz kalmasının sağlanması karşılığında 2 milyon real (637 bin dolar) teklif ediyor. 
Brezilya'da kabinenin üçte biri hakkında yolsuzluk ve rüşvet soruşturması yürütülüyor.

Geçen yıl Dilma Roussef'in görevden azli ardından göreve Temer gelmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Esra Gövem için adalet istediler

SONRAKİ HABER

Endonezya'nın başkentinde patlamalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...