Mevsimlik işçiler yollara düştü: 30 liraya 12 saat çalışma

Baharın gelmesiyle mevsimlik işçilerin göçü de başladı. Aralarında çokça 18 yaş altı çocuk da olan işçiler her gün neredeyse 12 saat çalışıyor.

23 Mayıs 2017 17:17
Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Havaların ısınmasıyla tarımda çalışmak için mevsimlik işçi göçü de başladı. Her yıl olduğu gibi işçileri yine zor, güvencesiz ve güvenliksiz çalışma koşulları bekliyor. Kızgın güneşin altında sabahın ilk ışıklarından akşam saatlerine kadar çalışan mevsimlik işçiler, emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Mevsimlik tarım işçileri arasında 18 yaş altı çocuklar da önemli bir yer kaplıyor. Çocukların büyük bir kısmı haftanın yedi gününü ve günde neredeyse 12 saatlerini işle geçiriyor. 

KADINLAR KONUŞTU

Urfa’nın Suruç ilçesinden yaşları 8-12-16 arasında değişen çocuklar aileleri birlikte tarlada çalışmak için yola koyulmuş durumda. Erzincan’a gitmek için gece yarısı yola çıkan mevsimlik işçiler Dersim’in Kutudere mevkiinde mola veriyorlar. Bekleyen araçlar içinde Bengi ve Ay aileleri var. Erzincan’a tohumlama, yabani ot ayıklama, çapalama ve hasat işlerini yapmak için gidiyorlar. Mevsimlik işçilerle yapmak istediğimiz görüşmeye erkekler yanaşmazken kadınlar dertlerini anlatıyor. 

5 AYLARI ÇADIRDA GEÇİYOR

Görüştüğümüz Naime Ay, Erzincan’da çapa işinde çalışmaya gittiklerini söyledi. Mecbur kaldıkları için yerlerini terk edip çocukları alarak yollara koyulduklarını söyleyen Ay, aldıkları 30 TL yevmiye karşılığında tarlada 12 saat çalıştıklarını ve 5 ay boyunca çadır hayatı yaşadıklarını anlattı. Ay, bu durumu “Perişanız ve mecburuz” diye açıklıyor. 

Çalışma koşullarının zor olduğunu ifade eden Havva Bengi ise emeklerinin karşılığını alamadıklarından şikayetçi. Bengi, “Diyorlar ki neden çocukları okutmuyorsunuz? 'Eğitim' diyorlar, 'sosyalleşme' diyorlar. Mecbur kaldığımız için çocukları okuldan alıp ekmek davasına gidiyoruz. Seçim sırasında atıp tutuyorlar. Güneydoğuya hiç önem vermiyorlar. 'Kardeş' diyorlar, 'eşitlik' diyorlar. Hani nerede kaldı? Çocuğumuz TEOG sınavında başarılı oldu ama mecbur kaldım, onu okuldan çıkardım. Eşim işsizdir, çaresiz kaldığımız için bu yola koyulduk” diyor.

Dilan Bengi de derslerini yarıda bırakıp ailesiyle birlikte tarlada çalışmak için yollara düşmüş. Dilan da maddi durumlarının kötü olmasından dolayı çalışmak zorunda olduklarını söylüyor. Dilan, okullarının tatil edilmesine daha zaman varken çalışmak için okulu bırakıp geldiklerini söyleyerek hayalinin okulunu okuyup öğretmen olmak olduğunu dile getiriyor. 

Cemile Bengi de TEOG sınavına girmiş. Ancak okuldaki bazı derslerinin sınavına girmemiş. Bundan dolayı okulu uzatma kaygısı taşıyor ve şunları söylüyor: Biz buraya maddi durumumuz kötü olduğu için çalışmaya geldik. Daha okulun tatil edilmesine 1 ay var. Derslerimiz kötü olmadı. TEOG’a girdim ama okuldaki iki sınavım halen duruyor. Öğretmenlerimiz çok iyi destek oluyorlar ama çok zorluklar yaşıyoruz. Haklarımızı savunamıyoruz.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

EMEP Mersin İl Örgütü: Grev yasaklarına karşı mücadeleye

SONRAKİ HABER

Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...