22 Mayıs 2017 06:14

'FETÖ Genelkurmay çatı davası' başladı

Darbe girişimi sonrası 38 kişilik 'Yurtta Sulh Konseyi' üyeleri ile birlikte 221 sanık 'FETÖ Genelkurmay çatı davası'nda ilk kez hakim karşısında.

Paylaş

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay'da yaşananlara ilişkin açılan 221 sanıklı dava Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Sanıklar arasında Yurtta Sulh Konseyi üyesi oldukları belirtilen Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Gökhan Şahin Sönmezateş, İlhan Talu  ve AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'nin kardeşi Mehmet Dişli’nin de yer aldığı davanın ilk duruşması öncesinde Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü önünde toplanan bir grup “İdam isteriz” sloganı attı. Darbenin askeri kanadının bir numaralı ismi olarak gösterilen Akın Öztürk’ün kimlik tespiti sırasında adresinin sorulmasına üzerine “Bilmiyorum, tutukluyum” yanıtı vermesi dikkat çekti.

Darbenin komuta kademesi olduğu belirtilen “Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin sanıkları arasında yer aldığı 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay'da yaşananlara ilişkin dava Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. 221 sanıklı davanın ilk duruşması Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde hazırlanan salonda gerçekleştirildi. Duruşma öncesi kampüs önüne gelen ve aralarında Memur- Sen yöneticilerinin de bulunduğu bir grup basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, darbe girişiminde bulunanlarla hesaplaşmak için Sincan'a geldiklerini söyledi.

Yargılanan sanıklardan 48'i jandarma komandolarının oluşturduğu güvenlik koridorundan geçerken tek tek basına fotoğrafları çektirildi. Bu sırada darbe girişiminde bulunanları protesto etmek için gelenler “İdam isteriz” sloganları attı. Diğer sanıklar ise mahkeme salonunun arka kapısından salona giriş yaptı.

ÖZTÜRK 'ADRESİMİ BİLMİYORUM'

Dava,  mahkemede hazır edilen tutuklu ve tutuksuz sanıkların kimlik tespitiyle başladı.  Eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Akın Öztürk, kimlik tespiti sırasında "Adresi bilmiyorum, tutukluyum" dedi. Ayrıca kimlik tespiti sırasında, müştekiler ile sanık avukatları arasında tartışma da yaşandı. Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı önünde hayatını kaybeden serbest meslek sahibi Mucip Arıgan'ın annesi Saliha Arıgan, duruşma salonunda bayıldı, sağlık ekipleri anneye müdahale etti. Sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrasında konuşan anne Arıgan, sanıklara ve sanık avukatlarına tepki göstererek, “ Bizim içimiz yanıyor. Yavruma ahdim var, söz vermişim. Her gün gidiyorum yavruma 'Katilini bulup kendi ellerimle cezasını vereceğim' diyorum. Şimdi durmuş yüzlerine bakıyoruz. Buna tahammül edemiyorum" dedi.

Mahkeme sanıkların tamamının duruşma salonunda hazır edilmemesi üzerine ara verdi.

KARDEŞ DİŞLİ ABİSİNİ ŞAHİT GÖSTERMİŞTİ

AKP’li Şaban Dişli’nin kardeşi Mehmet Dişli darbeyle alakası olmadığını kanıtlamak için ağabeyini şahit olarak göstermişti.  Mehmet Dişli, TSK ile ilgili projeleri sunmak için ağabeyi Şaban Dişli aracılıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 18 Temmuz gününe randevu aldığını belirterek, “Randevuyu ağabeyim Şaban Dişli almıştı. Bu konuda kendisi dinlenebilir. Eğer cuma günü darbe yapacaktıysam neden iki gün sonrası pazartesi için Cumhurbaşkanımızdan projeleri anlatmak için randevu alayım” demişti. 

İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN SAVCI KIZAĞA ÇEKİLDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen ile cumhuriyet savcıları Kemal Aksakal ve İstiklal Akkaya'nın hazırladığı davanın iddianamesi, 15 Temmuz darbe girişimin çatı iddianamesi olarak adlandırılıyordu. Ancak iddianameyi hazırlayan savcılardan İşçimen’in Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından görev yeri değiştirilmiş, kızak görev diye bilinen Bilişim Suçları Bürosu'na atanmıştı. Kulislerde, 15 Temmuz süreçlerine ilişkin kritik soruşturmalar yürüten İşçimen’in görevden alınmasının perde arkasında, AKP’nin iddianameden duyduğu rahatsızlık olduğu iddia edilmişti. Adalet Bakanlığı’nın üst yönetiminden gelen bazı isteklerin İşçimen tarafından geri çevrildiği, İşçimen’in iddianamede 'FETÖ' yapılanmasının örgütlenmesine ilişkin süreci geniş ele almasının “ucu AKP’ye dokunacak” kaygısı yarattığı belirtiliyordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe'nin zaferi Yunan basınında geniş yer buldu

SONRAKİ HABER

Motorine 8 kuruş zam geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...