21 Mayıs 2017 22:51

220 Volt gerilimde gelecek hayali

Daha iyi bir eğitim almak ve ölümlerin kaderimiz olmadığı bir gelecek ve çalışma hayatı için şimdiden gerekli adımları atmalıyız.

Paylaş

Mehmet PEKER

Kayseri

Ülkemizde yılda 2000’den fazla işçi, iş cinayetlerinde yaşamını kaybediyor. AKP’nin iktidar olduğu yıllarda da bu sayı artmıştır. Savaşta bile yaşanmayan bu kayıplar kanayan yaradır. Biz konunun biraz daha temellerine inmek açısından geleceğin işçilerinin yetiştirildiği meslek liselerinde bu konu nasıl işleniyor bakalım dedik.

Son birkaç yılda ondan fazla meslek liseli genç staj gördükleri iş yerinde hayatını kaybetmiştir. İşyerlerinde gerekli önlemler alınmamış, stajyer öğrenciye eğitim verilmemiştir.

Endüstri meslek lisesinde elektrik bölümü okuyan bir öğrenci arkadaşımıza bu konuyu soruyoruz. “Biz meslek liseliler en az fabrikada çalışan işçiler kadar tehlikeli ortamda mesleğimizi öğrenmeye çalışıyoruz. 220 volt gibi tehlikeli gerilimde hiçbir can güvenliğimiz yok. Her meslek lisesinde yerlerde yalıtkan paspas olması lazım ama bizimkiler fayans. Her öğrenci dalgın olur ama bizim öyle bir şansımız yok! En ufak hata da fatura çok ağır olabilir. Yani ölüm!” diyerek durumun vahametini ortaya koyuyor.

TEK MALZEME KULLANMA HAKKI

Yine bir meslek liseli arkadaşım şöyle diyor: “Her öğrencinin sadece bir malzeme kullanma hakkı var. Herhangi bir hatada ya notumuzun düşmesiyle ya da gelecek hafta aynı malzemeden iki tane alıp getirme seçeneği ile karşı karşıyayız.”

Arkadaşımızın anlattıkları söylediklerimizi doğrular nitelikte. Alınmayan önlemlerin ve oldukça doğal olan bir hatanın da faturası yine öğrenciye kesiliyor. Elektrik bölümü öğrencileri oldukça riskli bir ortamda eğitim alıyorlar.  Meslek lisesindeki diğer bölümlerde de durumun bundan farklı olmadığını biliyoruz. Öğrencilere sadece mesleğin üretim alanındaki minimal bilgilerin eğitimi veriliyor. İşçi güvenliği ve alınması gereken önlemler konusunda yeterli eğitim verilmiyor. Üretime katılabilsin yeter düşüncesi ile yaklaşılıyor.

‘GÜVENLİ STAJ, GÜVENCELİ GELECEK’ TALEBİMİZ OLMALI!

Mesleğe başlamaları için gerekli olan “iş güvenliği” kursu belgesi tamamen baştan savma, 20 ya da 40 soruluk test sınavlarla geçiştirilip çalışabilir belgesi veriliyor. Aslında durum bunun tam tersi olmalıdır. Öğrencilere meslek hayatında karşılaşabilecekleri her zorluğun eğitiminin verilmesi gerekmektedir. “İş kazası” adı altında yaşanan cinayetlerin önünün henüz eğitim yıllarındayken kesilmesi ilerde alınacak daha büyük zararları önlemek adına hayati bir önem taşıyor. Burada en büyük iş bizlere yani öğrencilere düşüyor. Meslek lisesi öğrencilerine sunulan “Sadece üret, başına bir iş gelirse de kaderindir, razı ol!” anlayışını bertaraf etmemiz gerekiyor. İşçi güvenliğinin müfredatta iki satır değil, bir ders olarak ele alınmasını talep etmeliyiz.  Meslek liselilerin iş sözleşmesi olan staj sözleşmelerinde sağlıklarını ve güvenliklerini garantiye alan, staj yeri ve eğitimciye görev ve sorumluluk biçen bir madde eklenmeli. Eğer sözleşmeye böyle bir maddeyle sorumluluk getirilirse ufak denilerek es geçilen öğrencilerin kabullendiği yaralanmaların önüne geçilebilir.

Meslek liseliler olarak bu konuyu gündemimize alıp tartışmalı, çözümler üretmeli, daha iyi bir eğitim almak ve ölümlerin kaderimiz olmadığı bir gelecek ve çalışma hayatı için şimdiden gerekli adımları atmalı ve taşın altına elimizi koymalıyız.
 

ÖNCEKİ HABER

Hem çalış hem oku. Bu hayat böyle gitmez!

SONRAKİ HABER

Sermayenin genç köleleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...