21 Mayıs 2017 22:08

“Her şey sermaye için sevgilim”

Ee Koskoca Wikipedia da olsanız Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nden kaçamıyorsunuz.

Paylaş

Musab DAUD

Yıldız Teknik Üniversitesi

Uzun zaman önce, çok çok uzak bir galakside, sarhoş klonlar panzerle çocuk öldürüyor, senato asilerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle ansiklopedileri yasaklıyor ve domates fiyatlarının yükselmesinden dolayı menemen yiyemeyenler mehter yiyorlardı. Tarafsız olması gereken İmparator Palpatine’in de sithlere katılmasıyla galaksiye tam bir kaos hakim oldu. Cumhuriyetçi Asilerin tutsak subayı Selahattin Demirwalker’ın zindanlardan AT-AT walker resimleri yollamaktan başka yapacak bir şeyi yoktu. Herkesin canı ve özgürlükleri tehlike altındayken ana muhalefet Cumhuriyetçi Galaksi Partisi de 2 yıl sonraki seçimler için imparator adayı bulmakla uğraşıyordu. Durum vahim idi. Birilerinin güce dengeyi getirmesi gerekiyordu. İşte o kişi de Muharrem İnce... değildi. Lâkin referandum sonrası “muhteşem” olacak denilen ülke gündemi biraz bundan ibaret. Bu konu başlıklarından bazılarını biraz detaylı irdeleyip sizlere açıklamayı boynumuzun borcu gördük.

BİR GECEDE CAHİL KALDIK

29 Nisan 2017 Sabahı saat 8:00’de Türkiye’nin aydınlanma hareketine bir darbe daha vuruldu ve Özgür Ansiklopedi de sansü’den nasibini aldı. Ee Koskoca Wikipedia da olsanız Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nden kaçamıyorsunuz. Sebebi tam olarak bilinmezken Enerji Bakanı Berat Albayrak’la ilgili bir bağlantının kaldırılması talebinin reddedilmesinden dolayı olduğu düşünülüyor. Wikimedia Vakfı hemen harekete geçip tecrübeli bir avukat aradı ve daha önce de Google ve Twitter sansürü kararlarına bakan Av. Gönenç Gürkaynak ile anlaştı. “Davacı” Türkiye’nin ise altı üstü 4 talebi var;

1. Wikipedia’nın Türkiye’de temsilcilik açması (Onlardan da biraz vergi alalım).

2.Uluslarası hukuka uygun hareket etmesi (Neyi kastettikleri hakkında bir fikrim yok).

3.Mahkeme kararlarını uygulamalası (Bahsedilen içeriklerin kaldırılması)

4.Türkiye’ye yapılan karartma ve operasyonlara katılmaması (Kaynakçasıyla verilen ansiklopedik bilginin değiştirilmesi).

Bundan sonra ne olacağı ise meçhul. Dileriz ki en yakın zamanda Wikipedia’mıza kavuşur ve zaten Wikileaks’ten okuyabildiğimiz Berat Albayrak’ın gizli belgelerini okuruz.

MEHTERİNİZİ SOĞANLI MI SOĞANSIZ MI İSTERSİNİZ?

TÜİK, 2017 yılı Nisan ayı tüketici fiyat endeksini (TÜFE) açıkladı. Buna göre Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün bir önceki aya göre %61,03’lük artış gösteren domates oldu. Bu artış hâliyle içinde domates olan her şeye yansıdı. Lokantalarda çoban salatası artık ikram değil, lüks bir garnitür oldu. Pazarcılar bile “Domates altınla yarışıyor!” diye bağırırken bunu haber yapmak her gazetecinin hakkıdır diye düşünüyorum. Lâkin Erkan Tan benimle aynı fikirde değil. Kendisi durumun vahametinin farkında olmasına rağmen bunun haber yapılmaması gerektiğini düşünüyor. Fatih Portakal’ın FOX TV’de konuyla ilgili haber yapmasını “Hükümete arkadan çakmak, hükümeti domatesle devirmeye çalışmak” olarak nitelendiren Erkan Tan, menemen yiyemeyenlere ise mehter yemelerini önerdi. Komik bir şekilde Erkan Tan’ın “Ver mehteri” konseptli sabah programının yayınlandığı A Haber de domates fiyatlarının artmasında bir haber değeri görmüş olacak ki “Domates altınla yarışıyor!” başlıklı haberi yaptı.

MAHALLE YANARKEN ERDOĞAN PARTİLİ OLURMUŞ

Tüm bunların gölgesinde Erdoğan’ın derdi tabii ki de ülke değildi. “İçinden hiç çıkmadı ki” denilen partisine “Partime, yuvama, sevdama, aşkıma dönüyorum.” diyerek 33 ay sonra -resmi olarak- tekrar üye oldu. Yok işte “Aman NATO, YPG’ye silah vermesin” ya da “Ülkemizde Hint düğünleri arttı” derken, kendi ülkesinde, uyurken eve giren panzerin altında kalarak can veren Muhammed ile Furkan kardeşler için tek kelime etmedi. İsrail’in ezan tasarısına tepki gösterirken, ihraç edilen akademisyenler, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevinin 69. gününe kadar “Onlaaar terörist” bile demedi. Gerçi yıllar geçti, tanıyoruz artık bu zat-ı muhteremi. Eğer konuşsaydı “keşke konuşmasaydı” derdik. Ne demişti Mehmet Şimşek: “Hukukun iyi işlediği ülkelerde kâr marjı düşük”. E haklı tabii şimdi 3 yıldır sonuçlanmayan Soma davası patronların aleyhine sonuçlansın da ülke batsın mı yani? Ne de olsa “Her şey sermaye için sevgilim.”

ÖNCEKİ HABER

“Sınıf”tan kaçabilirsin ama asla saklanamazsın

SONRAKİ HABER

“Anlatılan bizim hikayemiz”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...