18 Mayıs 2017 06:37

‘Gazetedeki Stalinciler atılacak’ diyen patrona büyük tepki

İsveç’te 1 milyon tirajlı Metro gazetesinin yeni sahibinin ‘Gazetedeki Stalinciler işten atılacak' demesi ülke çapında tepkiyle karşılandı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm 

İsveç’in Stockholm, Göteborg ve Malmö illerinde bedava dağıtılan 1 milyon tirajlı Metro gazetesinin yeni sahibi finanscı Mats Qviberg’nin “gazetedeki Stalincilerin işten atılacağı”nı söylemesi tepkiyle karşılandı. Gazetenin iki haber şefi ve bir muhabiri istifa ederken İsveç’in en büyük televizyon kanalı TV 4, Metro ile daha önce yaptığı iş birliğine son verdiğini açıkladı.

Şubat ayında Kinnevik adlı şirketten Metro gazetesini 50 milyon krona satın alan Qviberg, aşırı sağcı Nya Tider (Yeni Zamanlar) adlı dergiyle yaptığı söyleşisinde Doğu Avrupa ülkelerinden gelip İsveç’te dilencilik yapan Romanlar hakkında bir haber yapan gazeteciye suçlamalar yöneltmişti.

‘ATILMASI GEREKEN TİPİK BİR STALİNCİ’ DEMİŞTİ

İddiaların tersine dilenciliğin örgütlü olmadığını, Romanların yaşayabilmek için dilenmek zorunda kaldıklarını yazan muhabir hakkında “İşten atılması gereken tipik bir Stalinci” ifadesini kullanmıştı.

Qviberg’nin açıklamasını basın özgürlüğüne yönelik bir müdahale olarak gören Metro gazetesinin iki haber şefi; Johanna Cardell ve Emmelie Wallroth ile muhabir Anton Sell, görevlerinden istifa ettiler. 

Ardından da gazetenin köşe yazarlarından Evyn Redar, Amat Levin, Viktor Bakne, Emma Fars ve Eric Ljunggren gazeteyle ilişkilerini kestiklerini açıkladılar. TV 4’nın Program Müdürü Viveka Hansson da, gazetenin yeni sahibinin verdiği demeçten sonra redaksiyonun özgürce çalışamayacağını belirterek Metro ile daha önce sürdürdükleri işbirliğini durdurduğunu söyledi.

GÖTEBORG TOPLU TAŞIM ARAÇLARINDA DAĞITIMI DURDURULDU

Metro gazetesi Stockholm ve Göteborg illerinde metro istasyonlarında ve toplu taşım araçlarında da dağıtılıyor. Göteborg Bölge Trafiği yetkilileri, Metro ile yaptıkları sözleşmeyi feshettiklerini ve bundan sonra toplu taşım araçlarında ve istasyonlarda gazetenin dağıtımını durdurduğunu açıkladılar.

METRONUN TİRAJI 18 MİLYON 

Stockholm Belediyesi yönetimindeki sağ ve sol siyasi partilerin temsilcileri de medyaya demeçler vererek Stockholm Yerel Trafik’in Metro ile yaptığı dağıtım sözleşmesinin iptal edilmesi için girişimde bulunacaklarını söylediler.

1995 yılında Stockholm’de yayın hayatına başlayan ve günümüzde 23 ülkede basılan Metro’nun tirajı 18 milyon.


 

ÖNCEKİ HABER

Turistleri taşıyan midibüs devrildi: 18 yaralı

SONRAKİ HABER

Manisa'da emekçilerden Gülmen ve Özakça için faks eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...