17 Mayıs 2017 08:39

Neonazi grubunun lideri istihbarat elemanı çıktı

Almanya'da NSU'nun işlediği cinayetlerle bağlantılı Neonazi 'Blood and Honour' grubunun liderinin uzun yıllar istihbarat elemanı olduğu ortaya çıktı. 

Paylaş

Almanya’da, 2000-2007 yılları arasında NSU tarafından işlenen cinayetlerle bağlantılı olduğu daha önce ortaya çıkan Neonazi “Blood and Honour” (Kan ve Onur) grubunun liderinin uzun yıllar istihbarat elemanı olduğu ortaya çıktı. 

Devlet televizyonu ARD’de yayınlanan “Report Mainz” adlı haber programlarında yer alan bilgilere göre, “Blood and Honour”un Saksonya Başkanı Thomas S.’nin iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Örgütü (Verfassungsschutz) ile bağlantısının 1990’lı yıllarda Berlin Kriminal Dairesi (LKA) tarafından sağlandığı tespit edildi. Haberde, Thomas S.’nin Saksonya eyaletinde “Blood and Honour”u istihbarat örgütüyle birlikte kurduğu da dile getirildi.

LKA’nın gizli belgesinde, Thomas S., grubun Almanya liderinin bir davasında karıştığı eylemler nedeniyle sadece 3 bin mark gibi düşük ceza alınca dikkat çekmiş. Söz konusu gizli belgede “Blood and Honour’un başkanı LKA 514 grubu tarafından yapılan aracılık sonucu Anayasayı Koruma Teşkilatıyla bağlantısı kuruldu” denildi.

Değişik istihbarat elemanları tarafından verilen bilgilere dayandırılarak verilen haberde, Thomas S. 2000 yılında “Blood and Honour”un başkanlığından ayrıldığını söylediği halde bağlantısı aktif olarak devam etmiş. Bunun üzerine Federal İçişleri Bakanlığı, yayınladığı bir yönetmenlikle örgütü yasaklamıştı.

Berlin Emniyet Teşkilatı ve Anayasayı Koruma Örgütü, haber üzerine iddiaların incelendiğini söylemekle yetindiler.

NSU İLE BAĞLANTISI VARDI

İstihbarat örgütü ile bağlantısının olduğu ortaya çıkan Thomas S. ve örgütü “Blood and Honour”un NSU cinayetleriyle bağlantısı daha önce gündeme gelmişti. Örgütün silahlı kolu olan “Combat 18”, NSU üyelerine önemli destekler sunmuştu. Grubun cinayetleri işleyenlere ev ve silah temin ettiği ileri sürülmüştü.

Olayın aydınlatılmasını isteyen Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu Üyesi Irene Mihalic, “Blood-Honour grubunun Almanya lideri muhbir olduysa bu açık bir şekilde sınırların aşıldığı anlamına geliyor. Anayasayı Koruma Örgütü, Federal Mecliste bunu açıklamak zorunda. Bu konuda, “gizlik” gerekçe olmamalı. Şimdi kapsamlı bir açıklama yapması lazım” dedi.

Sol Parti ve Yeşiller, istihbarat örgütünün Neonazi grubunu kurmasının en kısa zamanda açıklığa kavuşmasını istedi. Sol Parti Milletvekili Andre Hahn, konuyu İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’ye soracağını belirterek, ortaya çıkan belgelerin devletin bu istihbarat örgütünü izlemediğini gösterdiğini ifade etti. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gülsuyu-Gülensu’da ‘emsal transfer’ uygulaması

SONRAKİ HABER

Uçak bilet ücretlerini serbest piyasa koşulları belirliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa