15 Mayıs 2017 08:58

Tarım topraklarına patlayıcı madde deposu

Edirne'nin Uzunköprü ilçesi Saçlımüselilm köyü halkı tarım topraklarına patlayıcı madde deposu yapılmak istenmesine tepkili

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Edirne'nin Uzunköprü ilçesi Saçlımüselilm köyü yakınında patlayıcı madde deposu yapılması için değiştirdiği planlara yöre halkı tepkisi gösterdi. Plan değişikliğine dava açan yaşam savunucuları 27 Mayıs tarihinde yapılacak bilirkişi keşfi öncesi bir basın açıklaması yaptılar. 

Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bakanlığın, verimli tarım topraklarına, ormana yakın bir noktada 737 m2 lik küçük bir alanda 140 tonluk patlayıcı madde deposu kurulması için bölge planlarında değişiklik yapılmasına karar verdiği belirtilerek, bakanlığın bölge halkına sormadan çok tehlikeli bir yatırımın önünü açtığı dile getirildi. 

Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi ve Uzunköprü Çevre Gönüllüleri derneği avukatı Bülent Kaçar tarafından yapılan açıklamada Trakya'nın ana fonksiyonunun tarımsal faaliyetler olduğunun hatırlatıldığı açıklamada şu görüşlere yer verildi; "Bakanlığın 2009 yılında onaylandığı bölge planlarında bölgemize patlayıcı madde deposu kurulmasına hukuken olanak yoktur. Trakya bölgesinde patlayıcı depolarının yeri olamaz. Tarım ve hayvancılık bölgesinde, verimli tarım alanlarında tehlikeli faaliyetlere izin verilmesi kamu yararı değil kamu zararıdır". 

Bölgedeki can güvenliğini, tarım alanlarını, ormanları, köyleri büyük bir tehlike altına sokan bu plan değişikliğine karşı Edirne İdare Mahkemesinde açılan davaya dernek olarak müdahil olduklarını belirtilen açıklamada, "Derneğimiz bölgemizin, doğal yaşamın korunması için davayı hukuksal ve toplumsal olarak takip etmeye devam edecektir. Uzunköprü halkını, Trakyalı tüm yaşam savunucularını da bu mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz" denildi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Toplum olarak insanlığımıza yabancılaştık’

SONRAKİ HABER

‘Her Yerden Çok Uzakta’ izleyici ile buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa