10 Mayıs 2017 12:31

2 çocuğun ölümüne ilişkin davada sona gelindi

Diyarbakır’da, 2006’da 8 yaşındaki Enes Ata ve 14 yaşındaki Mahsum Mızrak’ın ölümüne ilişkin davada yarın karar çıkması bekleniyor.

Paylaş

Diyarbakır’da, 2006’da çıkan olaylarda 8 yaşındaki Enes Ata ve 14 yaşındaki Mahsum Mızrak’ın ölümüne ilişkin 3 özel harekat polisi hakkında açılan davada yarın kararın açıklanması bekleniyor. Birçok skandala sahne olan dava sürecinde, deliller arasında yer alan gaz fişekleri ve bomba atar mermileri adli emanette kaybolmuştu. 

Diyarbakır’da 28 Mart 2006’da çıkan olaylarda polisin attığı gaz fişeklerinin başlarına isabet sonucu yaşamlarını yitiren 8 yaşındaki Enes Ata ile 14 yaşındaki Mahsum Mızrak’ın ölümüyle ilgili başlatılan 11 yıllık yargı sürecinin sonuna gelindi. 

Geçen aralık ayında görülen duruşmada davanın esası hakkında görüşünü açıklayan duruşma savcısı, Ata ve Mızrak’ın ölümüne neden olan eylemlerin sanık polisler tarafından gerçekleştirildiğine dair yeterli delil elde edilemediğini ileri sürerek, polislerin beraatını istemişti. Mahkeme mütalaaya karşı ailelerin avukatlarına süre vermişti. Etkin ve yeterli bir soruşturma yapılmadığı konusunda sürekli eleştirilerin odağında olan davada yarın karar çıkması bekleniyor. 

4 YILDA AÇILABİLMİŞTİ 

Mızrak ve Ata’nın ölümü sonrası kamuoyunda yükselen tepkiler üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Savcılık, olaylar sırasında orantısız şiddet kullanan özel harekat polisleri H.A, N.Ö. ve B.Ö. hakkında soruşturma başlattı. Ancak soruşturma Diyarbakır Valiliğinin engeline takıldı. Valilik, 2009 yılında verdiği bir kararla, söz konusu polislerin “Gaz Bombası Yönetmeliği’ne göre hareket ederek, görevlerini yerine getirdiklerini” ileri sürerek, soruşturmaya izni vermedi. 

Avukatların, Diyarbakır İdare Mahkemesine açtığı davayı kazanması üzerine polisler hakkında soruşturma açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2009 yılında 3 polis hakkında “Olası kast sonucu ölüme neden olmak” suçundan ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açtı. 

Üç polisin yargılamasına 2010 yılında Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. Dava avukatlarının, sanık polislerin delilleri karartabileceği gerekçesiyle tutuklanmaları yönündeki talebi her seferinde mahkeme tarafından reddedildi. (Diyarbakır/DİHABER) 

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da sel, köy yollarını tahrip etti

SONRAKİ HABER

HDP: Engelliler için engelsiz bir yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...