09 Mayıs 2017 16:31

Kadınlar Öğretmen Şengül Karaca için yürüdü

KESK İstanbul Kadın Meclisi, erkek arkadaşı tarafından evinin penceresinden atılarak öldürülen Eğitim-Sen üyesi Şengül Karaca için yürüdü.

Paylaş

KESK İstanbul Kadın Meclisi, erkek arkadaşı tarafından 4 Mayıs günü evinin penceresinden atılarak öldürülen Eğitim-Sen üyesi öğretmen Şengül Karaca için eylem yaptı.

KESK İstanbul Kadın Meclisi, erkek arkadaşı tarafından 4 Mayıs günü evinin penceresinden atılarak öldürülen Eğitim-Sen üyesi öğretmen Şengül Karaca için eylem yaptı. Talimhane'de toplanan kadın örgütleri, erkek şiddetine karşı Karaca'nın evine yürüdü. Karaca'nın evinin önünde açıklama yapan kadınlar, "Erkek şiddeti nefes aldırmayan bir salgına dönüştüyse öz savunma haktır" dedi.   

Taksim Talimhane Otopark girişinde toplanan kadınlar, "Katledilen kadınlar isyanımızdır" pankartı açıldı. Eyleme katılan kadın örgütleri ellerinde, "Şengül'ü bizden alan erkek şiddetidir", "Yasta değil isyandayız", "Her yer suç mahalli", "Hayır! Sözümüz var yaşamak istiyoruz" yazılı dövizler ile Karaca'nın fotoğraflarını taşıdı. Karaca'nın evine yürüyen kadınlar yol boyunca, "Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Kadın cinayetleri politiktir", "Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun", "Tesadüf değil, erkek şiddeti" sloganları attı. 

'ERKEK ADALET SUÇ ORTAKLIĞINA DEVAM EDİYOR'

Karaca'nın öldürüldüğü evin önüne gelen kadınlar, Karaca'nın düştüğü yerde mum yakıp karanfiller bıraktıktan sonra burada bir açıklama yaptı. 

Kadınlar adına açıklamayı Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Üyesi Seher Göğerçin okudu. 2017'nin başından itibaren 133 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Göğerçin, sadece Nisan ayında 30 kadının öldürüldüğünü söyledi. AKP iktidarı boyunca kadınların, katliama dönüşen cinayetlerin yanı sıra gündelikleşen ve çeşitlenen şiddet biçimleriyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Göğerçin, "İzmir'de, Siirt'te, İstanbul'da, Sultanbeyli'de kadınlar tanıdıkları, aileden erkekler, eski eşler, nişanlılar, erkek arkadaşlar hatta lisedeki sınıf arkadaşları tarafından öldürülüyorlar. Kadın erkek eşitliğinin en yetkili ağızlardan yok sayıldığı, muhafazakâr makbul kadınlığın dayatıldığı, erkek şiddetinin beşiği ailelerin yüceltildiği koşullarda erkek saldırganlığı cesaret alıyor ve güçleniyor. Kadınları 'fıtrat gereği eşit olamayacak' varlıklar olarak işaretleyen iktidar, kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkını bile korumadı. Dört yaşında bir kız çocuğu ile annesini taciz eden adamların cezasında indirim uygulayan Yargıtay, Ayşegül Terzi'ye otobüste saldıran adamı tutuklamayan mahkemeler bir bütün halinde erkek adalet, öldüren erkeklerle suç ortaklığına devam ediyor" dedi.

'HER YER SUÇ MAHALİ'

Erkek şiddetinin memleketi, sınıfı, eğitimi olmadığını söyleyen Göğerçin, "KESK'te birlikte mücadele ettiğimiz arkadaşımız Şengül Karaca erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. Biz kadınlar için artık her yer şiddet gördüğümüz suç mahallerine dönüştü. Failleri ise çoğu zaman en yakınımızdaki erkeklerken, destekçileri erkek yargı, iktidar, sistem ve aslında tüm erkekler biliyoruz. KESK Kadın Meclisi olarak burada bizimle beraber olan ve hayatın her alanında erkek egemenliğine, erkek şiddetine direnen tüm kadınlarla çağrı yapıyoruz: Erkek şiddeti nefes aldırmayan bir salgına dönüştüyse öz savunma haktır! Direniyoruz" diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Rusların yarısı, Stalin’in izlediği politikayı olumlu buldu

SONRAKİ HABER

TEKNOROT işçileri birlik ve dayanışma çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa