09 Mayıs 2017 12:46

Banvit işçileri: Köle gibi çalıştırılıyoruz!

Banvit’in Kemalpaşa’da bulunan fabrikasındaki işçiler, düşük ücretle çalıştırılmanın yanı sıra, insan yerine konulmamaktan şikayetçi.

Paylaş

Banvit’in Kemalpaşa’da bulunan fabrikasında çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler, düşük ücretle çalıştırılmanın yanı sıra, insan yerine konulmamaktan da şikayetçi. 

Asistan olarak görevlendirilmiş ustaların, sürekli daha çok iş yapmaları için üzerlerinde baskı kurduğunu ifade eden işçiler, “performansınız zayıf” iddiasıyla işten atılmakla tehdit edildiklerini belirtiyor. Bölüm değiştirirken, bir yandan da ücretsiz çalıştırıldıkları sürelerin arttırılmak istendiğine dikkat çekiyorlar.  

Haklarının adım adım kısıtlandığını dile getiren işçiler, “Yılbaşından itibaren 15 dakika çay molamızı kaldırdılar. Şimdi 1 saat olan yemek paydosunu 50 dakikaya düşürüyorlar. Yemek paydosunun bitmesine 10 dakika kala üretim yerinde olup üretime hazırlık yapacaksınız diyerek bizim istirahatimizi çalıyorlar. Mesai sonunda iş bitmemişse bazen 15-20 dakika fazladan çalıştırılıyoruz ve bu fazla mesaiden sayılmıyor. Eskiden verilen ikramiye şimdi maaşın dörtte birine düşürüldü, sürekli nemli bir ortamda aşırı soğuk bölümlerde çalışıyoruz çoğumuzda akciğer rahatsızlıkları var. Ama asistanlar hasta olsanız bile işe geleceksiniz diye işçileri tehdit ediyor” diyorlar. 

SENDİKALAŞMA ÇABASI SÜRÜYOR

Banvit’te kölece çalıştırıldıklarını ifade eden işçiler banka borçları ve işsizlik korkusunun bu baskıya karşı tepkileri engellediğini dile getiriyor. Yine de Banvit’te bir grup işçi sendikalaşma çabasından geri durmuyor. DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye olup sendikalı işçi sayısını artırmak için çaba gösteriyor. 

İşçiler bir yandan da Turgutlu ve Kemalpaşa’da yaptıkları toplantılarda Gıda-İş yöneticileri ve avukatlarla bir araya gelerek sorunlarını tartışıyor. Hukuksal olarak haklarını, yapılabilecekleri öğrenerek fabrika içerisinde anlatıyorlar. 

Gerçekte sendikalaşma nedeniyle olmasına rağmen, başka gerekçeler ileri sürülerek işten çıkartılan işçilerin ise sendikal nedenlerle atıldığı mahkemelerce tespit edildi. Birçoğu işe iade davalarını kazanan, sendikal tazminat hak eden işçiler, içeride sendikalı işçi sayısını artırmaya çalışıyor. 

KIDEM TAZMİNATI NE OLACAK ENDİŞESİ

Banvit işçileri son yaptıkları toplantıda kıdem tazminatının fona devredilmesini konuştu. Fon uygulaması için “Kıdemimiz ne olacak endişesi içindeyiz. Fabrikada ve fabrika dışında da çevremizde kimsenin sağlıklı bilgisi yok” diyen işçiler, “Kıdem tazminatı nedir, ne yapılmak isteniyor, işçiler ne yapmalı?” sorularına yanıt vermek üzere hukukçu ve sendikacıların da katılımıyla bilgilendirme toplantısı yapma kararı aldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

320 bini aşkın üniversite mezunu işsiz

SONRAKİ HABER

ABD askerleri Suriye'nin güneyinde ÖSO'yu eğitiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa