06 Mayıs 2017 03:09

Türkiye tipi kumalık

Türkiye'de kumalık ne zamandan beri var, neden var, kim kuma gidiyor, kim kuma alıyor? Sosyolog Tuba Demirci Yılmaz yazdı.

Paylaş

Gündem zengini ülkemizi tartışmaya boğan konulardan biri de kumalık ve taşıyıcı annelik konusunda yapılan bir benzetme, benzetmenin sahibi İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör yardımcısı ve Medeni Hukuk uzmanı öğretim üyesi meslektaşım Profesör Dr. Şükran Şıpka’nın maruz kaldığı sosyal medya linçi oldu. 
Şıpka çalıştığı kurumda üremeye yardımcı teknolojiler ve hukuk konusunda düzenlenen etkinliği izleyen röportajda, Türkiye’de yasak olan taşıyıcı anneliğin, “kumalık” biçiminde gerçekleştiğini, kumalığın Türk tipi taşıyıcı annelik olduğunu söyledi. Açıklamasının medeni kanunun taşıyıcı annelik konusunda düzenleme ihtiyacında olduğu vurgusunu içeren son kısmı, konunun kumalık konusunda bir düzenleme yapılması gerektiği gibi lanse edildi. Medeni hukuk konusunda çalışan, şahsen tanıdığım kadın bir akademisyenin böyle bir talepte bulunmasının elbette mümkün olmadığını biliyorum. Kumalığın taşıyıcı anneliğe indirgenmesi, meşruiyetini yitirmiş, çok çeşitli nedenleri olan ancak süregiden sosyal bir olgu yerine,hukuki dar bir çerçeve kullanılarak üremeye yardımcı strateji olarak basın ve sosyal medyada tartışılması, basında sıklıkla yer bulan bir başka kumalık mevzusu, toplumsal önyargıların zirvesi “Suriyeli kumalara” ilişkin bir değerlendirmeye de imkân verdi...

Yazının devamı için tıklayın.

ÖNCEKİ HABER

8 Mayıs’a selam duran anıtlar

SONRAKİ HABER

Ataerkil bir toplumun oluşturduğu farkındalıksız şiddet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...