02 Mayıs 2017 09:28

Wikimedia Vakfı erişim engeline itiraz etti 

Wikipedia'ya erişim engeli getirilmesine sitenin bağlı olduğu Wikimedia Vakfı itiraz etti.

Paylaş

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya Türkiye’den erişimin engellenmesinden sonra sitenin bağlı olduğu Wikimedia Vakfı Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etti. İtiraz, 'Wikimedia Vakfı'nın geçtiğimiz günlerde anlaştığı tecrübeli avukat Gönenç Gürkaynak tarafından yapıldı.

Mahkemeye yapılan itirazda, söz konusu erişim engellinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilerek, daha önce Google ve YouTube için verilen kararlar hatırlatıldı. Ayrıca, Wikipedia'nın erişime engellenmesine sebep olan içeriklerin 2 dildeki Wikipedia versiyonunda yer aldığı ve platformun tamamının kapatılmasının ölçüsüz bir karar olduğu itiraz dilekçesinde yer alan detaylar arasında yer alıyor.

{{318048}} 

ÖZGÜR PAYLAŞIM

Buna karşın Wikimedia Vakfı'nda da bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, "Engelleme, BTK tarafından İngilizce ve Türkçe Vikipedilerdeki birkaç maddenin Türkiye’de URL tabanlı olarak engellenmesini talep eden 28 Nisan Cuma tarihli bir tebligattan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Dünya genelindeki gönüllü editör topluluğunun oluşturduğu ansiklopedi maddelerinin özgürce paylaşılmasının şiddet ve nefrete dayalı bir gündemin desteklenmesi şeklinde yanlış yorumlanabilmesinden dolayı derin bir endişe duyuyoruz. Bir yanlış anlaşılma olduğuna inanıyoruz. Vikipedi’nin amacı, ansiklopedik bilgileri dünyayla paylaşmaktır. Wikimedia Vakfı olarak biz, tartışmasız bir biçimde terörizmi lanetliyor ve reddediyoruz. Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükümetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz” dedi.

{{317695}} 

Wikipedia, 29 Nisan'da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellendi. Türkiye uluslararası sitelerin Türkiye'de temsilcilik açmasını istiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mevsimlik işçiler kamyonet kasasında taşındı

SONRAKİ HABER

Eski Vali Çetin Birmek intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...