01 Mayıs 2017 12:31

Yunanistan’da yaygın 1 Mayıs

1 Mayıs Yunanistan’da başta Atina olmak üzere tüm kentlerde ve ilçelerde kitlesel olarak kutlandı. 

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

1 Mayıs Yunanistan’da başta Atina olmak üzere tüm kentlerde ve ilçelerde kitlesel olarak kutlandı. 

Başkent Atina’da üç ayrı gösteri yapıldı. Mücadeleci Sendikalar Cephesi (PAME), Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’nda, işçi konfederasyonları Klatmonos Meydanı’nda, sol örgütler ve bazı sendika şubeleri ise ulusal müze önünde toplandılar. Her üç gösteride de AB, IMF ve hükümet karşıtlığı ön plana çıktı. 

TALEPLER NELER?

Troyka anlaşmalarının  iptal edilmesi, borçların ödenmemesi, AB ve Avro Bölgesinden çıkılması, işten atmaların yasaklanması, bütün işsizlere sosyal güvence hakkı tanınması, eğitim ve sağlık hizmetlerinin parasız olması, ücretlerin yükseltilmesi, 12 bin avroya kadar olan yıllık gelirlerin vergiden muaf tutulması, işçi ve emekçilere karşı tam bir soyguna dönüşen ağır vergilerin kaldırılması vb. talepler işlendi. 

PAME kortejinin oldukça kitlesel olduğu gözlenirken, miting sonrası kitle savaş politikaları ve emperyalist saldırganlığı protesto etmek için ABD Elçiliğine yürüdü. Diğer iki gösteri ise Meclis önünde son buldu.

GREV YAPILDI

Konfederasyonların aldığı genel grev kararı nedeniyle toplu taşıma ancak belirli aralıklarla yapıldı. Lokanta ve kafeler dışında açık iş yerinin olmadığı gözlenirken her üç gösteride de kriz nedeniyle izlenen politikalara karşı direnme çağrıları yapıldı ve SYRIZA Hükümeti protesto edildi. 

Atina dışındaki diğer şehirler de 1 Mayıs gösterilerinde de kitlesel geçtiği bildirildi. 

ÖNCEKİ HABER

Manisa’da 1 Mayıs'ta talepler dile getirildi

SONRAKİ HABER

Ankara'da emekçiler, Kolej Meydanı'na sığmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...