01 Mayıs 2017 11:36

Dersim'de 1 Mayıs ortak ve kitlesel kutlandı

Dersim'de Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamasında demokrasi ve barış çağrısı ön plana çıktı.

Paylaş

Dersim’de 1 Mayıs, Seyit Rıza Meydanı’nda sendikaların, siyasi parti ve kitle örgütlerinin katılımıyla yapıldı. Kutlamada Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Süleyman Güler, 1 Mayıs’ın dayanışma ve umudun büyütüldüğü gün olarak 1886 yılından başlanıp bugüne kadar devam ettiğini, o günden bu yana işçi sınıfı ve ezilenlerin her türlü bedeli ödeyerek bugüne geldiğini belirtti. Son 3 yılda gerçekleştirilen grevler nedeniyle on binlerce kamu emekçisi ve işçi hakkında soruşturma açıldığını ifade eden Güler, “Dersim’de de 209 kamu emekçisi ve 52 işçi olmak üzere 261 çalışan ihraç edildi” dedi. DİSK/Genel-İş Dersim Şube Eş Başkanı Şükran Yılmaz da en son kıdem tazminatına göz dikildiğini, bu duruma yeter demek gerektiğinin ve kıdem tazminatının gasbedilemeyeceğini söyledi. Yılmaz, emek mücadelesiyle birlikte demokrasi mücadelesini de yükseltmek gerektiğini sözlerine ekleyerek, bunun için savaşa karşı durmak gerektiğini belirtti.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise, 1 Mayıs günü Dersim’de onlarca yerin güvenlik bölgesi ilan edildiğini kaydederek şöyle devam etti: “Bu topraklar çok savaş kan gördü ama bu kadar ahlaksızca bu kadar vahşice düşmanlık görmedi, katledilen öldürülen cenazelerle oynanıyor. Bunu şiddetle kınıyoruz.”

Son olarak Dersim Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği adına konuşma yapan Hıdır Demir ise, 1 Mayıs’ın sermaye sınıfının ve siyasi iktidarın yoğun baskı ve saldırıları altında kutlandığını, OHAL koşullarında demokratik hak ve özgürlüklerin çiğnendiğini belirterek, iş güvencesinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ve kıdem tazminatına göz dikildiğini ifade etti. Son dönemde Şengal ve Rojava’ ya yapılan saldırılara da değinen Demir, savaşın ve sınır ötesi operasyonların son bulması gerektiğini dile getirdi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’da 1 Mayıs coşkulu kutlandı

SONRAKİ HABER

Elazığ’da basın açıklaması mitinge dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...