29 Nisan 2017 18:05

1 Mayıs'ta katledilen kadınlar Kazancı Yokuşu'nda anıldı  

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB üyesi kadınlar, 1 Mayıs 1977'de katledilen kadınları andı.

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi kadınlar, 1977 1 Mayısı'nda katledilen kadınları andı. 

'UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ'

Fransız Konsolosluğu önünde buluşan kadınlar, "1 Mayıs 1977 katliamında kaybettiklerimizi unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankartı açtı ve "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın kadın dayanışması", "Biji yek gulan", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları attı. Kazancı Yokuşu'na sloganlar atarak yürüyen kadınlar,  burada basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Katliamın yaşandığı yer olan Kazancı Yokuşu'nda 1 Mayıs'ta ölümsüzleşen kadınların isimleri sayıldı,  "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganı atıldı.

Kurumlar adına ortak basın metnini okuyan Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, "1 Mayıs 1977'de bu meydanda yaşamını yitiren işçi kadınların ve o gün kaybettiğimiz tüm sınıf kardeşlerimizin anılarını yaşatmak, özlem duyduğumuz bir başka dünyayı kurma mücadelesinde kaybettiğimiz tüm kadınları anmak için Haziran isyanının kalbi olan Taksim Meydanı'ndayız" dedi.

AKP iktidarının kadın, çocuk ve LGBTİ düşmanı politikalarını hatırlatan Koçak, "Görünmeyen emeğe, esnek, evde, yarı zamanlı, yarı ücretli çalışmaya 'Hayır' diyoruz. Bizler güvenli çalışma için 'aile değil kadınız' demek için isyandayız" diye konuştu. 

'1 MAYIS'TA BAKIRKÖY'DEYİZ'

Kobane'deki, Cizre'deki, Sur'daki kadınların duruşunun erkek egemen iktidara karşı direnme ve mücadele gücü verdiğinin altını çizen Koçak, 1 Mayıs'ta Bakırköy'de olacaklarını söyledi. Koçak, "Bizler 1 Mayıs günü Bakırköy'de olacağız. OHAL'e, KHK'lere 'Hayır' demek için; yoksullaştırmaya, yoksunlaştırmaya, bedenimiz üzerinden erkek egemen iktidarın kurumsallaştırılmasına 'Hayır' demek için Bakırköy'deyiz" dedi. 

1977'de katledilen Hacer Ipek Saman, Hatice Altun, Jale Yeşilnil, Kadriye Duman, Leyla Altıparmak, Meral Cebren Özkol, Nazan Ünaldı, Diran Nigiz, Sibel Açıkalın için Bakırköy'de olacaklarının altını çizen Koçak, barış istediklerini belirtti. Koçak, "Bizler, işçi ve emekçi kadınlar olarak erkek egemen sistemin bizleri ezmesine ve sömürmesine karşı itirazımızı dillendirmek için Bakırköy'deyiz" diye konuştu. 

Açıklamanın ardından hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakıldı. Eylem, alkışlarla sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

'Barış'ı okutan akademisyenler ihraç edildi

SONRAKİ HABER

Küba'da uçak düştü: 8 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...