27 Nisan 2017 23:42

Balkonu bahçeye çeviren çiçekler

Bahçeli evlerin hayalini bile kuramadığımız şehirlerde nefes alabildiğimiz tek alan olan balkonları bahçeye çevirelim...

Paylaş

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 54’ü şehirde yaşıyor. 2050 yılında bu rakamın yüzde 66’ya ulaşacağı öngörülüyor. Şehirlerde yaşanan evlerin metrekaresi ise yoksullukla orantılı. Bahçeli evlerin hayalinin bile kurulamadığı şehirlerdeki evlerde nefes alınabilecek tek alan tabii varsa balkonlar. Haydi balkonları bahçeye çevirelim...

Balkonunuzda oluşturacağınız bahçe için en iyi çiçek dekorasyonu, kolay yetişen, her havaya uyum sağlayan ve güzel görünenler olmalı. Bu çiçekler kutularda, asma saksılarda ve uzun saksılarla kolaylıkla yetiştirilebilir. İşte o balkon çiçekleri... 

HERCAİ MENEKŞE

Güzel bir koku, kendine özgü bir görünüş, zengin renkler ve kadifemsi yapraklar ile balkonların olmazsa olmazı. Hercai menekşeler humuslu, doğal ya da hafif asitli toprağı severler.

SARDUNYA

Balkonda yetiştirmek için ilk tercih olabilecek bir çiçek. Hem yetiştirmesi çok kolay, hem de kokusu zihin açıcı. Sardunyalar çok fazla güneşe ihtiyaç duyar. Ayrıca sulamak da canlı renkli sardunyalar elde etmenizi sağlayacaktır. 

BEGONYA

Gölge balkonlar için ideal olan begonyalar kırmızı, pembe, turuncu, beyaz hatta altın renginde güzel çiçeklerinin yanı sıra, çiçek açmadığında da harika görünen kalın kalp şeklinde yeşil yapraklara sahiptir. 

KARANFİL

Karanfil pembe, somon rengi, kırmızı ve beyaz tonlarda olan bir çiçektir. Baharatlı bir kokusu vardır. Karanfil yavaş büyüyen bir çiçektir, ancak mevsiminde bir renk cümbüşü yaratır. Derin saksılarda yetiştirmek için ideal bir çiçektir. Karanfili diğer çiçeklerle karıştırabilirsiniz.

LOBELYA

Güneşi çok seven lobelya kolay bakımı ile çiçekler arasında öne çıkıyor. Lobelya çiçek açtıktan sonra, daha fazla çiçek açması için 6-8 santimetreye kadar budanmalıdır.

PETUNYA

Çok hızlı büyüyen Petunya, gece boyunca yumuşak bir koku salan renkli çiçeklerden oluşur. Mor, pembe, eflatun, kırmızı ve beyaz renkler çiçekleri olan petunya aşırı sulamaktan kaçının.

FUŞYA

Fuşyanın çeşitliliği harikadır. Yüzlerce farklı şekli ve boyutu vardır. Çiçekleri pembenin, morun, beyazın, turuncunun ve kırmızının çeşitli tonlarından oluşur. Fuşyaların sarkan kökleri rüzgarda sallanarak güzel bir görüntü oluşturur. Fuşya nemli toprağa ihtiyaç duyar.

KRİZANTEM

Krizantem, gülden sonra en fazla popüler olan çiçek olarak bilinir. Mevsimler ve aylar değişmekle birlikte krizantem dünyanın her yerinde yetiştirilebilir. Uzun ve derin saksılarda rahatlıkla yetişir. Tek ihtiyacı olan güneş ve bol sudur.

ZİNNİA (KİRLİ HANIM ÇİÇEĞİ)

Kirli hanım çiçeği de balkonda kolay yetişen bitkilerden. Özellikle canlı renkteki çiçekleri kelebekleri mekana çeker. Ayrıca bol bol çiçek açar. Tek ya da çift taç yapraklı türleri vardır.

CAM GÜZELİ

Cam güzeli, gölge alanlarda yaşayan nadir çiçeklerdendir. Gölge bir balkonunuz ya da terasınız varsa mutlaka cam güzelini tercih edin. Erken öğlen güneşi, cam güzelinin çiçek açması için yeterlidir. Cam güzeli nemi ve geçirgen toprağı sever. Gölge ve gübre de gerekir.

ÖNCEKİ HABER

20 milyon sterline satılığa çıkarılan köy alıcı buldu

SONRAKİ HABER

Samsun’da 1 Mayıs ortak kutlanacak 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...