24 Nisan 2017 23:37

Ölü doğanların yaşadığı yer: Heredile

Dursaliye Şahan’ın Heredile Köyü'ndeki çocukların yaşamlarını anlattığı yeni romanı ‘Tottenham Çocukları’, Sola Yayınları’ndan çıktı.

Paylaş

Eylem AYDOĞDU
İstanbul

Yazdığı eserlerle bir çok ödüle layık görülen Dursaliye Şahan’ın yeni romanı ‘Tottenham Çocukları’ Sola Yayınları’ndan çıktı.

Heredile’de bir çocuk, bir genç, bir kadın olarak takdir edilmek zordur; hatta imkansız demek daha doğru olur (S.49) ‘Tottenham Çocukları’ kitabının teması bu cümle üzerine kurulu aslında. Heredile köyünde öteki olmanın duygusunu ömrünün her anında yaşayan bir çocuğun okuma sevdasıyla oluşan arzusuna karşı verdiği mücadeleyle roman başlıyor. Okuma iştahı bir hayli kabarık Keko, -aslında dedesinin de ismi olan Ali Kemal- Heredile köyüne gelen Fatih Öğretmen sayesinde ortaya çıkan başarısının devamı için o köyden ayrılmak isteme mücadelesi üzerinden yazar, okuyucuyu bilmediği bir köye, Keko’nun evine misafir ediyor ve okuyucuya oradaki yaşamların medyadan bildiği, gördüğüyle sınırlı olmadığını ispatlıyor. 

KENDİ KÜÇÜK AZMİ BÜYÜK KEKO

Bir köy düşünün; suçunun ne olduğunu bilmeyen insanların yaşadığı, evlerin içinde erkeğin kanun olduğu, kadının hiç, çocuğunun işçi olarak görüldüğü, on iki yaşına gelince evlendirilen erkek-kız çocuklarını düşleyin. Aslında bilmediğimiz hikayeler değil gibi görünse de; karakterimiz Keko’nun gözünden Heredile’ye baktığımızda umudun ne kadar uzak olduğunu, törenin yaşamdan daha üstün olduğunu, bir babanın, bir annenin dağdan gelen oğlunun cenazesine sahip çıkarsa yaşayan çocuklarına zarar geleceğini düşünüp, onu ölümünde yalnız bıraktığını, sahiplenirse suçlu sayılacağını anlıyoruz. Hayalin suç olduğu Heredile’de Keko bu düzeni önce kendi için, sonra köyü için değiştirmek istiyor. Tek başına verdiği mücadelede bazen babasının öfkesini bedeninde hissediyor, bazen annesinin vazgeçirmeye çalışan yalvarmasında. Okuma aşkı ile dolu olan yüreği, köyünde okuma yazma bilenin dahi çok az olduğu bu yerde üniversite planları yapan bir çocuk yaşıyor.

Dursaliye Şahan’ın şehir insanını uzak yaşamlara götüreceği romanı, bir çocuğun verdiği mücadeleyle aştığı yollarını, başarılarını okuyucuya yaşatırken; ötekileştiren zihniyetlerin karşı geldikleri düşüncelere ‘kendi çıkarları için’ razı gelmelerine de değiniyor. Şahan’ın karakteri Keko’dan alınacak çok ders var aslında. Önce yetişkinlerin, sonra her çocuğun okuması gereken bir roman ‘TottenhamÇocukları.’ Roman özel bir okulun sahibi olup bir ötekiye verdiği bursu geri almak isteyip, sonradan okul takımındaki başarısını okulunun adını duyurmak için aşağıladığı ötekiyi baş tacı yapan Cevdet Bey’den, bilge bir dedenin sabrından,  geçmişini hiç unutmamış çöpten beslendiği zamanlardan bu zamana gelip öğretmen olan Hayrettin Öğretmen’den, yaşadığı yerin kendine hiç tanıma fırsatı bırakmadığı hayatı geri almak için, ölümü bile göze alıp aşkı için dağa çıkan Gülistan’dan yola çıkarak okuyucunun dününün, bugününü, yarınını daha nitelikli düşünmesini sağlıyor.

ÖNCEKİ HABER

Diwan’a Dubeytî albüm tanıtım konseri 3 Mayıs’ta

SONRAKİ HABER

'Kore Yarımadası’nda asıl kaygı nükleer değil toplumsal'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...