22 Nisan 2017 11:20

Cezaevindeki Roza bebeklerin hikayesi...

Türkiye’de cezaevlerinde 2 binin üzerinde çocuk bulunuyor. Bunların yanı sıra anneleri ile birlikte cezaevinde kalmak zorunda kalanlar da var.

Paylaş

23 Nisan Çocuk Bayramı etkinliklerinin yapıldığı bugünlerde binlerce çocuk cezaevinde, yüzlerce bebek de ya anneleriyle parmaklıklar arkasında ya da annesinden uzakta en temel haklardan yoksun yaşıyor. 13 aylık Roza Diner ve 10 aylık Roza Yakutlu bebeklerin yaşadıkları çocukların durumunu özetliyor. 

Türkiye’de cezaevlerinde 2 binin üzerinde tutuklu ve hükümlü çocuk bulunuyor. Bunların yanı sıra anneleri ile birlikte cezaevinde kalmak zorunda kalan çocuklar ve anneleri tutuklu olduğu için annesinden uzak bırakılan çocuklar da, yapılmayan yasal düzenlemelerin mağduru.

Bu çocuklardan biri olan Roza Diner henüz 13 aylık ve 7 aydır annesinden uzak bir şekilde babasının yanında kalıyor. Annesi Meral Ekin Diner, Aliağa Cezaevi Kampüsü Şakran Kadın Kapalı Cezaevinden gorulmustur.org’a gönderdiği mektubunda bebeğinin kendisinden zorla alınarak babasına teslim edildiğini ifade ediyor. Tek isteğinin henüz anne sütüne ihtiyacı olan bebeği ile bir arada olmak olduğunu belirten anne Diner, talebinin bebeğinin ihtiyaçlarının sağlıklı bir şekilde karşılanması için yasal düzenlemelerin yapılması olduğunu ifade ediyor. Roza Diner bebeğin yaşadığı mağduriyetin benzerini 10 aylık olan Roza Yakutlu isimli bebek de cezaevinde yaşıyor. Roza Yakutlu 10 aylık ancak 6 aydır annesi Zozan Yakutlu ile birlikte Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde tutuluyor. 

BEBEĞİN RUH SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELİ

Psikolog Fahriye Cengiz, anneleri ile beraber cezaevinde olan ve anneleri cezaevinde olup da kendileri dışarıda olan bebeklerin yaş grupları itibari ile hem beslenme hem de psikolojik olarak en hassas oldukları dönemde olduğunu belirtti. Anne ile bebeğin ilişkisinin koparılmasının ya da cezaevi gibi sağlıksız bir ortamda sürdürülmesinin insanların doğuştan sahip oldukları haklarına da saldırı olduğunu belirten Cengiz, cezaevi uygulamalarında emzirme yaş aralığında olan bebekleri olan anneler için düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. (Mersin/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Metin Feyzioğlu: YSK'nın görevi kanun yazmak değil

SONRAKİ HABER

Alaaddin’in Sihirli Lambası oyunu Kadıköy'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...