20 Nisan 2017 19:03

Meslek liseli bu oyunu bozar

Liseli gençler arasında bir kesim vardır ki adı duyulunca akla 'orda dur' gelir. Meslek liseleri...

Paylaş

Liseli gençler arasında bir kesim vardır ki adı duyulunca akla 'orda dur' gelir. Meslek liseleri...

Peki meslek lisesi öğrencilerini meslek liseli yapan özellikleri nelerdir?

  • Grup çalışmasına verdikleri önem: Okul bahçesinde her an gruplar halinde dolaşırlar. Ve 'mevzu var gençler' sesi yükselene kadar bu gruplar kendi çemberleri içinden ayrılmazlar.

  • Birleştirici güçleri: Meslek lisesi öğrencileri okul alanı dışındaki herhangi bir olay karşısında ışık hızıyla tek bir çatı altında toplanma özelliğine sahiptir.

  • Pratik zekâları: Okul bitti mi iki sokak arasında bir langırt atmadan olmaz. Ama 1 lira, 1 lira sonunda cepte para kalmadı. Peki bir meslek lisesiysen bu durumda ne yapman gerekir? Hemen paylaşıyorum. İhtiyacımız olan sadece 1lira. Parayı lehimle deler ve içinde bir adet ip geçirirsin. Sonuç mu? 1 lira ile defalarca oynanan langırt maçları:)

Peki tüm bu kendine özgü özelliklerin yanında, meslek liseli öğrencilerin kendine özgü sorunları yok mu dersiniz? Olmaz mı hemi de gırla.

Mevzu mu dediniz? Toplanın birlikte bakalım.

ÜÇ GÜN STAJ, İKİ GÜN OKUL DÖNGÜSÜNDE

Bir meslek liselinin 7 günü bir film şeridi gibi önümden geçti. 3 gün staj, 2 gün okul. 2 gün ise ne okul ne de staj.

Meslek liselilerinin stajdaki yoğun çalışma saatleri ve ağır çalışma koşullarını sıkça duymuşuzdur. Peki dile getirmemiz gerekirse nedir bu somut koşullar?

  • 390 lira maaş ile gözlerini boyarlar amele gibi çalıştırırlar.

  • Tamamen bir ücret almadan bile staj yapabilirsin.

  • 800 lira maaş alıp, onu sonuna kadar harcamak istersin. Ve gün geldiğinde bu paraları dilediğin gibi harcayamayacağını bilirsin.

  • Ve bu ağır yaptırımların bilincine varan bir genç isen sesini çıkardığında, staj yerinden atılıp diplomanı alamama tehdidiyle karşı karşıya kalırsın.

Takvimler perşembe sabahını gösterdi. Ve takvim yapraklarından 3 adet sarardı. Bu haftanın 4. günü. Yani okul yolu gözüktü bu sefer meslek liseliye. Peki bu iki günlük maratonda meslek liseliyi neler bekliyor dersiniz? Ayrılmayın bir yere. Hemen sıralıyoruz.

  • 2 günde 16 saat ders görürsün. Bunun 7 dersi kültür dersleridir. Geri kalanı ise meslek dersleridir.  Takvimler bir yandan da YGS sınavını gösterir. Ama o da ne? Sınava 2 ay kala sınavsız geçiş hakkın kaldırılır.

  • Acaba bir umut dediğin o üniversite Titanik misali batıverir.

  • Ve barajı geçemeyen meslek liseli yüzdesi zirveye ulaşmışken sana gözüken yol ise; 8 ay staj yaptığın o iş yerinde 1404 liraya çalışmaya mahkûm olmaktır.

HAFTANIN SONU, DİĞER HAFTANIN BAŞLANGICIDIR

Ve haftanın son iki günü. Çalışmak ve çalışmak bütün mesele bu. Çalışmanın haricinde hobileri sıralamak gerekirse; hafta içi okul turnuvaları, hafta sonu halı saha maçları.

Meslek liselilerden yeşil sahaların ve Türkiye futbolunun öğreneceği çok şey olduğunu söyleyebiliriz.

Film sona erdi demeyi çok isterdim. Bu anlattıklarım Türkiye'de meslek liseli öğrencilerin yaşamını; bugünü ve geleceğiyle kabusa çevirmektedir. Peki nedir meslek liseliye kalan? Bir tezgâhın yahut bir makinenin başında ömür çürütmek mi? İşsizlik mi? Ya da iki yıllık meslek yüksek okulu mu? Pardon. O da hayal olmuştu zaten.

TEK BİR İLMEK

Daha okulda atölyede veya staj yaparken geleceğin işçisi olarak dokurlar meslek liseliyi. Ama öyle bir dokurlar ki tek bir ilmik bile kaçırmazlar. Çünkü bilirler daha lise çağında üreten meslek liselinin tek bir ilmiği çözdüğünde çorap söküğü gibi bu oyunu bozacağını.

Çünkü bilir meslek liseli kendi emeği ile nelerin dokunduğunu. Staj adı altında ucuz emek sömürüsü, mesleğe mahkûm edilmesi, düşük ücretle çalışma, ağır çalışma koşulları...

GAME OVER!

Takvim yaprakları bir güne işaret ediyor. 1 Mayıs!

Meslek liselilere ise şöyle sesleniyor: 'Toplanın gençler mevzu var.'

Okulda eğitim sistemine, stajda patrona karşı toplanma zamanı değil mi sizce de? 1 Mayıs meslek liselileri emeğine sahip çıkmaya, grup çalışmasına, bu çalışmayı birleştiren gücünü kullanarak onu pratik zekâsı ile de harmanlayan bir filmin başrolü olmaya çağırıyor. Asıl film şimdi başladı. (GENÇ HAYAT)

ÖNCEKİ HABER

Ek puanın kaldırılmasını bir de meslek liselilere sor!

SONRAKİ HABER

8 Mart’tan 1 Mayıs’a çıkar sokaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...