20 Nisan 2017 18:56

KOÜ Mühendislik Öğrencilerinin Sorunları Ve Talepleri

1 Mayıs'a giderek yaklaşırken KOÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileriyle sorunlarını, taleplerini 1 Mayıs'a dair görüşlerini konuştuk.

Paylaş

Çağıl ADIGÜZEL
Halil YARGI
Kocaeli Üniversitesi

 

1 Mayıs'a giderek yaklaşırken KOÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileriyle sorunlarını, taleplerini 1 Mayıs'a dair görüşlerini konuştuk.

Elektrik mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Muhammed Emin Çetkin, mühendislik bölümünün genel olarak iyi olduğunu, ancak 65 geçme notunun yüksek olduğunu düşünüyor, “Hocalarımızdan memnunum. İşsizlik kaygım yok ancak makine mühendisliği gibi bir bölüm okusaydım kesinlikle kaygım olurdu.” diyor.

NEREDE BU LABORATUVARLAR?

Elektrik mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Abdullah Talha Mete ise her şeyi teorik işlediklerini, hocanın iyi olduğu dersin iyi olduğunu söylüyor. “Laboratuvarımız var, istediğimiz zaman kullanabileceğimiz söyleniyor ama gittiğimizde çalışma saatinde gelin deniyor. Çalışma saati de haftada bir gün. Hani hep kullanabiliyorduk? İngilizcem yetersiz olsa da mezun olunca mühendislik hakkında yeterli bilgim olacağına inanıyorum, iş bulabileceğimi düşünüyorum.” diyor.

İnşaat mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Benal Şimşek ise geleceğe ülke açısından olumlu bakmasa da mesleği açısından umutlu. “Türkiye'de iş yapabileceğimi düşünmüyorum, yurt dışında çalışmak istiyorum. Türkiye'de iş ahlakının olduğunu düşünmüyorum. İşini doğru yapan insanlar atılıyor yatanlar kayırılıyor. Daha çok parayı düşünen kişiler kalıyor.” diyor.

Elektrik mühendisliği 2.sınıf öğrencisi Ünal Karaman dersliklerinin yetersiz, bölümün kalabalık, hoca sayısının az olduğunu dile getiriyor. “Geleceğe iyi bakmaya çalışıyorum ama büyüklerden duyumlarıma göre parlak gözükmüyor. 1 Mayıs işçiler için güzel ve önemli bir gün, hatta bütün çalışanlar için de önemli onlar için ayrılmış bir gün olması güzel.” diyerek sözlerini noktalıyor.

Elektrik mühendisliği öğrencisi Gökhan Malkoç, geçme notu yüzünden başarının düşük olduğunu dile getiriyor, diplomanın gerçek hayatta çok karşılığı olmadığını söylüyor. Gökhan ayrıca, “Uygulamalar 2000’lerde geçerli olan uygulamalar günümüzü karşılamıyor.” diyor.

“1 MAYIS KENDİMİZİ İFADE ETME GÜNÜ”

Elektronik haberleşme 2. sınıf öğrencisi Ahmet Barış laboratuvarların da hocaların da eksik kaldığını düşünüyor. Dekanlık ve hocalar arasındaki bazı çatışma ve gruplaşmaların öğrencilere yansıdığını dile getiriyor. “Bizim bölümümüzün önü açık ama bu sadece okulla olmuyor başta dil, teknik ve yazılım olmak üzere kendimize bir şeyler katmalıyız. 1 Mayıs kendini ifade etmenin bir günü bu yüzden buna ağır yaptırımlar uyguluyorlar hani korkuyorlar mı desem istemiyorlar mı desem. Bu konuda güzel şeyler yapılmalı aslında herkes açıkça kendini ifade edebilmeli.” diyor.

Alper Elektronik Haberleşme 2. sınıf araştırma görevlilerinin yeterince uygulamayı sıkı tutmadıklarını dile getiriyor. “Mezun olduktan sonra ne yapacağıma dair çok fikrim yok. 1 Mayıs saygı duyulması gereken önemli bir gün, çok çileler çekilmiş bir gün. Kesinlikle kutlanması gerekiyor. İnsanların rahatça fikirlerini söyleyebilmesi lazım bende meydanlarda olacağım.” diyor.

“KADINLAR SAHADA CİDDİYE ALINMIYOR”

Elektrik Mühendisliğinde okuyan Selman, Başak ve Osman ile konuşuyoruz. Selman şantiyede gördüğü sıkıntıları dile getiriyor, “Mühendisler geç saatlere kadar çalışıyor, maaşları almakta sıkıntılar yaşanıyor. Mesai ücreti yok, nasıl çalışırsan çalış aynı ücreti alıyorsun. Özellikle yeni mezunlar eziliyor.” diyor. Osman, birçok yerde iş alanları dışında çalışmak zorunda kaldıklarını da belirtiyor. Eğitime ilişkin sorunlara geldiğimizde hepsi laboratuvarların büyük bir sıkıntı olduğunda hem fikir. Osman, “Kocaeli nispeten ileride olmasına rağmen çok eksik. Türkiye’nin geri kalanında durumu siz düşünün.” diyor. 1 Mayıs'ta siyasetten ziyade taleplerin öne çıkması gerektiğinde hem fikir oluyorlar. Başak ise kadınların bu meslekte ezilmesinden şikayetçi, “Kadınlar sahada ciddiye alınmıyor. İşe giren birçok arkadaşıma ‘Gel seni satışa alalım, projeye alalım.’ gibi teklifler yapılıyor. Bu cinsiyetçilik ortadan kalkmalı, sonuçta aynı eğitimi alıyoruz. Kadınların daha fazla bu alanı tercih etmesi ve kendilerini burada da var ederek mücadele etmesi lazım.” diyor.

Elektrik Mühendisliği öğrencisi Cenk, asıl sorunun liseden başladığını dile getiriyor. “Lise eğitimi niteliksiz olduğu için ilk seneyi komple bu matematik fiziğe ayırıyoruz. Bu da genel eğitimin niteliğini düşürüyor.” diyor. Cenk de bölümün kalabalık olmasından şikâyetçi, “Laboratuvarlar 15-20 kişilikken bölüme 200 kişi geliyor. Sıralarda 2-3 kişi oturmak zorunda kalıyoruz ve bu da ister istemez pratikten soğutuyor, pratik çalışmayı niteliksizleştiriyor. Nitelikli hocalar yeterli sayıda değil, hocalarımız sadece fakültede değil dışarıda da çalışıyor, yeterli parayı alamadığı için bunu yapmak durumunda kalıyor. Teknik imkânlar yetersiz.” diyor. Konuyu geleceğe getirdiğimizde ise Cenk, iş bulabileceğini ancak nitelikli iş bulamayacağını düşünüyor. “Yasal sınır 45 saat olmasına rağmen günde 10 saatten 60 saat çalışmak zorunda kalacağım. Yasal sınır 2800 TL iken ben tahminen 1500-2000 TL ye başlayacağım çalışmaya.” diyor. 1 Mayıs kutladığı için terörist ilan edilmekten de şikâyetçi. “1 Mayıs işçi bayramıysa eğer bende bir işçiysem benim bu bayramı kutlamaya hakkım var. Ancak halk sokağa çıktığında bunu provoke etmeye çalışanlara da tepkimizi göstermeliyiz.” diyor.

ÖNCEKİ HABER

İTÜ Maden Mühendisliği Kulübü: “Kaderci değil mühendisiz”

SONRAKİ HABER

“1 Mayıs’ta meydanlarda olacağız"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...