19 Nisan 2017 12:24

HDP'li vekil: Muş’ta başkalarının adına da oylar kullanıldı

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan: Muş'ta 70’e yakın sandıkta toplu oy kullanıldığını da tespit ettik.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Referandumda bölge illerinde açığa çıkan açık oy kullanımı ve baskıların yaşandığı illerden Muş’ta da yüzlerce köyde ihlal yaşandığını söyleyen HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, “70’e yakın sandıkta toplu oy kullanıldığını tespit ettik” derken, ihlallerin sadece açık oyla olmadığını, başka kişiler adına da oyların kullanıldığını tespit ettiklerini söyledi. 

Referandum günü Türkiye genelinde ve bölgede de şaibe ve ihlallerin görülmesi üzerine itirazlar sürerken, ihlallerin boyutları da çarpıcı bir şekilde açığa çıkıyor. Bölgede en bariz ihlallerin yaşandığı illerden biri de Muş. Muş’ta özellikle muhtarlar ve kolluk görevlileri eşliğinde sandıklarda bir kişinin birden fazla oy kullandığı, açık şekilde oy kullanımının yaşandığı sosyal medyaya düşen görüntülerle ortaya çıkmıştı. 

‘BAŞKA İLLERDE OLANLARIN YERLERİNE OY KULLANILDI’

Yaşananlara ilişkin gazetemize konuşan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan şunları söyledi: Özellikle seçim günü olağanüstü bir güvenlik görevlisinin bulunduğu bir görüntü vardı. Bizim bile ilk defa gördüğümüz üniformalı insanların sandık başlarında ya da okul girişlerinde olduğuna dair tespitlerimiz var. Yaklaşık 70 sandıkta toplu oy kullanıldığını tespit ettik. Bunun dışında kendisi başka ilde olup, fakat oyu burada kullanılmış kişiler olduğunu tespit ettik. Bunlara ilişkin itirazlarımızı yaptık. Yine basına yansıyan muhtarlara ilişkin de parti örgütlerimizce YSK’ye, il ve ilçe seçim kurullarına itirazlar yapılmıştır. 

‘YÜZLERCE KÖYDE MUHTARLAR AYNI ŞEYİ YAPMIŞ’

Çatbaşı köyünde bir muhtarın beş zarf ile kabinden çıkıp oy kullandığı görüntüleri hatırlatan Özkan, “Bu muhtar sadece video çekilebilen ve örnek olarak ortaya çıkmış bir durumdur. Bunun gibi yüzlerce köyün olduğunu öğrendik, tespit ettik. Edindiğimiz, aldığımız bilgilere göre de kampanya öncesi bölgedeki muhtar ve imamlara baskılar yapılmış. Bu durumlarda, bunun neticesinde ortaya çıkmış olduğunu anlıyoruz. Özellikle Muş için söylüyorum bu sadece Çatbaşı köyünde değil tüm sandıklarda yaşanmış bir durumdur.” 

‘BİRLİKTE MÜCADELE PENCERESİ AÇILDI, İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ’

Şaibe ve hilelerin yaşanmasına rağmen Türkiye halkları için yeni bir başlangıç olabileceğini ifade eden Özkan, “Türkiye halkı birlikte hayır demiştir. Her türlü hukuksuzluk ve zorla değiştirilme çabasının olduğu bir süreci de hepimiz gördük. Muş halkı da her türlü baskı ve zora rağmen iradesini ortaya koydu. Bundan sonra Muş halkı ve Türkiye halkları bir bütün olarak Türkiye’nin demokratikleşmesi için birlikte mücadele etmelidir ve bu konuda edeceğinden de hiç şüphemiz yok. Elbette ki İstanbul, İzmir, Ankara, Şırnak, Silopi, Hakkari, Diyarbakır sonuçlarını birlikte değerlendirmek gerekiyor. Hem Kürt halkı hem Türkiye halklarımız ortak bir sesle hayır demişlerdir. Bu açıdan demokratik bir muhalefet penceresinin açıldığını da söylemek gerekir. AKP Hükümetine ilk defa büyük şehirlerde hayır denmiştir. Bunları iyi okumak gerekiyor. Halkın ne istediği, ne beklediğini önümüze koymamız gerekiyor. Bu anlamda biz halkların bir arada ortak bir anayasa ve demokratik bir ortam oluşturması için çabamızı sürdüreceğiz” diye konuştu. 

(Fotoğraf: Muş'ta R.I isimli şahıs içinde sandık bulunan bir sınıfın önünde eli silahlı fotoğrafını Facebook'tan paylaşmıştı.  R.I. "Dağdibi oy sandığımda 305 oy var 305 oy da evet Allah'ın izniyle. Tüm Türkiye'ye hayırlı olsun" ifadelerini kullanmıştı.) 

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de 7 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

SONRAKİ HABER

Beyaz Saray'dan manidar düzeltme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...