18 Nisan 2017 08:03

NY Times: Türkiye’de demokrasi kaybetti

New York Times, Trump’ın Erdoğan’ı kutlamasını eleştirdi, NATO’ya 'Erdoğan’ı yatıştırın, demokrasi savunucularını destekleyin' çağrısı yaptı.

Paylaş

ABD’nin önemli gazetelerinden New York Times (NYT), başyazısında, Türkiye’deki başkanlık referandumunu ele alındı. “Türkiye’de demokrasi kaybetti” başlıklı yazıda, “Türkiye’nin anayasa referandumu için söylenebilecek en iyi şey, birçok seçmenin -geçerli oyların yüzde 48.7’si- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otokratik yönetimini sağlamlaştırma yönündeki aşırı hamlesine karşı çıkması oldu.” denildi.

Yazıda yüzde 60 oy bekleyen Erdoğan’ın İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde kaybettiğine dikkat çekilerek, meşruiyetinin de uluslararası gözlemcilerin de dile getirdiği iddialarla daha da aşındığına vurgu yapıldı. 

‘SAĞI SOLU BELLİRSİZ BİR İNTİKAMCI’

Referandumla birlikte Türkiye’nin “sağı solu belirsiz, intikamcı bir adamın ellerine bırakıldığı”nın ifade edildiği yazıda, dünyanın, on yıllardır Avrupa ve Müslüman dünyası arasında kritik bir köprü görevi gören bir ulusun, “demokratik kurum ve değerlere çok az saygı duyan birinin” yönetimi altında istikrarlı ve müreffeh bir geleceğe sahip olup olamayacağını merak ettiği belirtildi.  

Anaya değişikliğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdiği yeni yetki ve gücün de ayrıntılarıyla açıklandığı yazıda, son yıllarda akademi ve basın başta olmak üzere muhaliflere yönelik baskılar da istatistikleriyle birlikte aktarıldı. 

‘TRUMP’IN KUTLAMASI YANLIŞ’

Referandum kampanyası sürecinin eşitsiz olduğuna da vurgu yapılan yazı şöyle sona erdi:  

“Her ne kadar Türkiye, NATO’nun önemli bir üyesi olsa da, demokratik değerler üzerine kurulu İttifakın giderek daha fazla dışına düşüyor. Sayın Erdoğan, Amerika ve Avrupa ile kavgaya tutuştu; Türkler arasında Batı düşmanlığını körükledi ve Rusya ile flört etti. Fakat Türkiye, Suriye’de hâlâ önemli bir faktör, Avrupa’ya göçü frenliyor ve İttifak’ın doğu kanadını savunuyor. NATO ülkeleri Sayın Erdoğan’ın otokratik eğilimlerini yatıştırmak için ne gerekiyorsa yapmalı, bu arada Türkiye’deki demokrasi savunucuları da cesaretlendirilmeli. Beyaz Saray, Başkan Trump’ın pazartesi Sayın Erdoğan’ı referandum sonuçları için kutladığını duyurdu, bu şok edici şekilde yanlış bir tepkidir. 

Son olarak, eğer Türkiye’de demokrasi yeniden canlanacaksa, bu milyonlarca Türk, Sayın Erdoğan’ın dayattığı otoriter sistemi istemeyenlerin sayesinde olacak ve (onlar) hak ve özgürlüklerini savunmanın yolunu bulacaklar.” (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Köpeğe havuç ile tecavüz ettiler!

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den Bölge'de kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...