09 Nisan 2017 00:42

Hayır, No, Neın, Nem, Jo, Ne, Tidak, Non, Babu, Hakuna

Yeşer Sarıyıldız yazdı: Hayır dizginleri ele almaktır. Hayır, hayatının sana ait olmasıdır. Hayır, kendin hakkında söz söyleyebilmektir...

Paylaş

Yeşer SARIYILDIZ

Haftalardır “hayır” diyoruz. Hayır’ın tüm anlamlarını artık omuriliğimizden, karaciğerimize kadar tüm organlarımız, bütün hücrelerimiz ve benliğimizin tamamı biliyor. Hayırlara vesile olacak işler yapmaya çalışıyor, her adımımızı “hayırlısıyla” diyerek atıyoruz. Tüm bunları yaparken, genelde “hayır”ın, ikincil yani iyi, faydalı, hayırlı karşılığındaki anlamından bahsediyoruz.

Bugün bir değişiklik yaparak TDK’nin açıklamasına göre “Olumsuz cümlelerde anlamı pekiştiren bir söz” anlamına gelen “hayır”dan bahsetmeye ne dersiniz?

Kişisel geçmişlerimize dönüp bakınca, “hayır” dediğimiz ilk anın, genelde bir kırılım, bir dönüm noktası ve özgüvenimizin gelişmeye başladığı an olduğunu görüyoruz. 

‘Hayır’dan öncesi kabulleniş, ‘hayır’dan sonrası kendi ayaklarının üzerinde durduğun bir yaşam adeta. Hayatta istemediğin bir şeyi kabul etmemek ya da hayatından çıkarmak kadar insanı rahatlatan bir şey yok. Ruhsal arınma, temizlenme, detoks gibi bir şey dolu dolu ‘hayır’ diyebilmek…

“Aman ayıp olmasın”cı bir toplum olduğumuzdan, genlerimize istemediğimiz şeylere tahammül etmek yerleşmiş bir kere. “Evet, tamam, olur” diye diye tükeniyoruz. Zamanla tahammül sınırımız doluyor, topu topu bir kere geldiğimiz hayatın istediğimizle hiç de ilgisinin olmadığını fark ediyoruz. Sonunda tak ediyor ve “Yeter artık ya, hayır.” diyoruz.

İlk “hayır”  kimi zaman ev arkadaşına karşı çıkıyor…

·    Bugün de bulaşıkları sen yıkasan olur mu?
+ Hayır, son 3 seferdir ben yıkıyorum zaten.

Kimi zaman senin için en iyisini bildiğine emin olan aileye…

·    Kızım, artık yaşın geldi, evlendirelim seni.
+ Hayır, istemiyorum, ben dünyayı gezmek istiyorum.

Kimi zaman görüntünü senden daha çok dert eden uzak akrabaya..

·    Erkek adam küpe mi takar?! Çıkar onu çabuk.
+ Hayır, ben seviyorum.

Kimi zaman kıskanç bir sevgiliye…

·    Bu etekle dışarı çıkmayı düşünmüyorsun heralde? Ben gezdirmem kızım seni bu halde, bakacaklar falan ifrit olacağım.
+ Hayır, çıkacağım. Dünya düzelsin, ben iyiyim.

Kimi zaman özgüvenini yıkmak isteyen bir yakınına…

·    Sen bensiz hiçbir şey yapamazsın, tek başına bile yaşayamazsın.
+ Hayır, öyle de güzel yaşarım ki. Deneyelim.

Kimi zamansa biraz daha yüksek çıkıyor…

·    En az üç çocuk yapın.
+ Hayır, istemiyorum.
·    Kadına şiddet abartılıyor.
+ Hayır, abartılmıyor. Son 7 yılda, yüzde 1400 oranında artan kadın cinayetlerinden bahsediyoruz. Asıl bu konudaki gevşeklik abartılıyor.
·    -Kadının fıtradında erkeğe köle olmak var.
+ Hayır, yok. Tartışılamayacak kadar talihsiz bir açıklama aslında.
·    Kimse, bakire olmayan biriyle evlenmek istemez. Türk toplumunda tecavüze uğrayan kıza, ‘Madem başına bu iş geldi, evlen’ derler.
+ Hayır, dünya değişti. Ne kadınların tek amacı evlenmek ne de bekaretin bir önemi var. Zaten eğitim bu zihniyetten kurtulmak için var.
·    Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer. Perdesiz ev ise ya satılıktır ya da kiralıktır.
+ Hayır, yok artık, oha, çüş.
·    Hangi partili olursak olalım ülkenin kurtuluş reçetesi olan Cumhurbaşkanlığı Sistemine Evet diyelim. Çocuk ve torunlarınızı düşünün.
+ Çocuk ve torunlarımızı düşünüyor ve “hayır” diyoruz.

Hayır, dizginleri ele almaktır. Hayır, hayatının sana ait olmasıdır. Hayır, kendin hakkında söz söyleyebilmektir. Hayır, haktır, hakkındır. Hayır, silkinip kendine gelmektir, üstündeki ölü toprağını şöyle bir atmaktır. Hayırdan sonrası hayırlıdır.

İstemediğiniz her şey için şöyle dolu dolu bir hayır deyin, içiniz açılsın.

ÖNCEKİ HABER

Festivalin ilk haftasından notlar

SONRAKİ HABER

Karıncanın kardeşi var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...