07 Nisan 2017 16:45

Noyan Özkan, kurtardığı parkta sevdiği ağaçlarla yaşayacak

Yaşamını yitiren ekoloji hareketinin öncülerinden avukat Noyan Özkan için, otopark yapılmasına karşı dava açıp, iptal ettirdiği parkta anıt dikildi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Türkiye'nin çevre hukukunun önemli isimlerinden ve ekoloji hareketinin öncülerinden avukat Noyan Özkan ölümünün 4. yılında anıldı. Özkan’ın otopark yapılmasına karşı dava açıp iptal ettirdiği, daha sonra parka çevrilen Karşıyaka Yasa Parkı’nda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından adına yapılan anıt, ailesi, dostları, meslektaşları ve ekoloji hareketi temsilcileri tarafından törenle açıldı.  

ÇEVRE HAREKETİNİN ÖNCÜLERİNDEN 

6 Nisan 2013 tarihinde 60 yaşında geçirdiği beyin kanaması sonrası yaşamını yitiren Avukat Noyan Özkan, uzun yıllar kaymakamlık yaptıktan sonra 1983 yılında istifa ederek İzmir’de avukatlık yapmaya başladı. İzmir Barosu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterliği yapan Özkan, 2000-2002  yılları arasında da baro başkanlığı görevini yürüttü. 

'SEVGİ YOLU’NUN FİKİR BABASI

Türkiye’de ilk yaya yolu uygulaması olan “Sevgi Yolu”nun fikir babası da olan Özkan, “Sevgi Yolu”nu tekrar araç trafiğine açan belediyeye karşı ısrarlı bir mücadele vererek bu yolun sadece yayaların kullandığı bir yol haline gelmesini sağlamıştı. Uluslararası çevre örgütleriyle de iletişim halinde olan Özkan, IUCN (Uluslararası Doğa Koruma Örgütü) ve IBA (Uluslarası Barolar Kurumu) üyesiydi. Özkan’ın “Doğa Koruma Rehberi” ve “Türkiye’nin Taraf Olduğu Uluslararası Çevre Sözleşmeleri” adlı iki kitabı da bulunmakta. Özkan, radyo ve gazetelerde Kent ve Çevre konulu programlar yapıp makalelerde yazıyordu. 

KURTARDIĞI PARKTA YAŞAYACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafında Karşıyaka Katlı Otoparkının bulunduğu alana yapılan Noyan Özkan kent plaketi anıtının da ilginç bir öyküsü var. Yüksel Çakmur’un belediye başkanlığı döneminde asırlık ağaçların bulunduğu alanda bu ağaçlar kesilerek otopark yapımına başlandı. Noyan Özkan, alanın yeşil olarak kalması ve kalan ağaçların korunması için açtığı davada mahkeme önce yürütmeyi durdurma kararı verdi. Belediye Başkanı Çakmur’un hedef göstermesine aldırmayan Özkan, hukuk mücadelesine devam etti. Ahmet Priştina’nın belediye başkanı olmasından sonra ise birkaç katı yapılmış olarak bekleyen otopark yıkılarak alanın bir bölümü park haline getirildi. Ekoloji hareketinin önemli kazanımlarından birisi olan “Karşıyaka Yasa Parkı”, verdiği hukuk mücadelesi ile oluşumuna yol açan Noyan Özkan adına yapılan anıtın da konulduğu mekan oldu. 

Anıtın açılışına Özkan’ın eşi Beynun Özkan ve kızı Elif Özkan inle birlikte, meslektaşları, dostları ve ekoloji hareketinin temsilcileri katıldılar.  

ÖNCEKİ HABER

Evlilik programında kadına şiddet

SONRAKİ HABER

Lavrov: Çözüm çabalarını bozan agresif eylem kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...