03 Nisan 2017 06:07

Enflasyon, son 8.5 yılın zirvesinde

TÜİK, Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon 1,02, yıllık bazda ise 11,29 olarak açıklandı. Bu, son 8.5 yılın en yüksek rakamı.

Paylaş

Enflasyon mart ayında 1.02 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 11.29’la ekim 2008’den beri en yüksek düzeye yükseldi. Memur ve emekli maaşlarına yapılan zamların neredeyse tamamı eridi. Gıda, ulaşım ve sağlık gruplarındaki artışlar milyonlarca emekçi için geçim derdinin daha da büyüdüğünü ortaya koydu. 

TÜFE’de 2017 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1.02, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 4.34, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.29 ve aylık ortalamalara göre yüzde 8.21 artış gerçekleşti. Böylece enflasyon yıllık bazda ekim 2008’den beri en yüksek düzeye çıktı.

MAAŞLAR ERİDİ

TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon ilk 3 ayda 4.34 arttı. Enflasyonun iki aydır yeniden çift haneyi görmesi mart ayında yaşanan yüksek artış ücret ve maaşlara 2017 için yapılan zamları eritti. Milyonlarca işçi ve BAĞ-KUR emeklisine yapılan 4.73’lük zammın neredeyse tamamı eridi. 5 milyon asgari ücretliye yapılan yüzde 8’lik zammın yarından fazlası ilk üç ayda eridi. Memur ve memur emeklilerine yapılan yüzde 3’lük artış ise geçen ay erimişti. 

ULAŞTIRMA, SAĞLIK VE GIDADA BÜYÜK ARTIŞ 

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, ulaşım, sağlık ve gıda grubundaki artış emeği ile geçinen milyonlarca kişinin ekonomisinin daha da zora girdiğini gösterdi. Ana harcama grupları itibariyle mart ayında endekste düşüş gösteren bir grup olmadı. Yıllık en fazla artış yüzde 21.71 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 17.69, sağlık yüzde 13.28, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12.53, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12.51 artış oldu. 

282 MADDEDE ARTIŞ OLDU 

Martta endekste kapsanan 414 maddeden; 282 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 90 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. 

İstatistiki bölge birimleri sınıflaması 2. düzeyde bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 6.15 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 13.06 ile Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış Adana, Mersin bölgesinde gerçekleşti. (EKONOMİ SERVİSİ)


ZEYBEKCİ: MAYISA KADAR DAYANIN 

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Enflasyonumuz yüksek. Kur etkisi, bir dönem daha sürecek. Muhtemelen, bize nisan ayında da enflasyonla ilgili bir etkisi olacaktır; ama mayıstan itibaren nötrlenecek” dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, CNN TÜRK canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak, enflasyonun mart ayında yüzde 11’i aşmasını değerlendirdi. Enflasyon rakamlarının, mayıs sonrası tek haneye ineceği tahmininde bulunan Bakan Zeybekci, “Enflasyonumuz yüksek. Bunun sebepleri de kur, geçen senenin sonuna doğru yaşadığımız vergiyle ilgili bazı artışlar, ÖTV’lerde yaptığımız artışlar, bazı tüketim mallarının üzerine koyduğumuz ekstra vergiler bunların yansımaları var. Kur etkisi, bir dönem daha sürecek. Belki 1 ay daha 2 ay daha sürecek; ama mayıs gibi kur etkisi artık nötrleşecek. Ondan sonra tam tersini yaşamaya başlayacağız” diye konuştu. (İSTANBUL)


BİSAM: YOKSUL İÇİN DAHA DA FAZLA

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan enflasyon ve hayat pahalılığı raporuna göre yoksulun enflasyonu daha fazla. 
Rapora göre TÜİK tarafından yüzde 11.3 olarak açıklanan enflasyondaki artış, kendi hesabına çalışanlar için yüzde 12, düzenli ücretlilerde yüzde 11.5 olarak gerçekleşti. Aylık enflasyonun en çok etkilediği kesim ise yüzde 1.21 ile ücretsiz aile işçileri oldu. 
BİSAM, TÜİK Tüketim Harcamaları İstatistikleri ve TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi Harcama Gruplarına Göre Endeks Sonuçlarını kullanarak farklı gelir grupları için enflasyon hesaplaması yapıyor. Bu hesaplamaya göre enflasyon çeşitli gelir ve tüketim grupları için farklı sonuçlar yaratıyor. Buna göre;
* Mart 2003-Mart2017 dönemleri arasında genel TÜFE yüzde 211 artış gösterirken bu oran düzenli ücretlilerde yüzde 238, 
* Yevmiyeli çalışanlar için yüzde 245, 
* Emekli aylığı ile geçinenlerde yüzde 243,
* Nüfusun en yoksul yüzde 20’lik kesimi için yüzde 249 oldu. En zengin yüzde 20’lik dilim için ise enflasyon yüzde 234 olarak gerçekleşti. Buna göre enflasyon yoksulu daha fazla vurdu. 


İSTANBUL’DA EN ÇOK SİVRİ BİBER ZAMLANDI

İstanbul Ticaret Odası (İTO), martta İstanbul’da perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri, fiyatları ve değişim oranlarıyla birlikte açıkladı. Martta İTO’nun İstanbul ücretliler geçinme indeksinde yer alan 242 ürünün 77’sinin perakende fiyatı artarken, 30 ürünün fiyatı düştü, 135 ürünün fiyatı ise değişmedi. 
Sivri biber, 2017 mart ayı itibariyle yüzde 27.08 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Fiyatlarında artış yaşanan diğer ürünler; aynı gruptan yüzde 18.11 ile muz, yüzde 16.57 ile mandalina oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Rusya, Türkiye'ye kısıtlama uygulanabileceğini açıkladı

SONRAKİ HABER

Federer müzesine 91. kupasını ekledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...