30 Mart 2017 08:15

'Menbic ve Rakka' olmadı, 'Fırat Kalkanı' bitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'Menbic ve Rakka' hedefleri gerçekleştirilemeden 'Fırat Kalkanı' harekatının bitirildiği açıklandı.

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı cihatçı güçler ve koalisyon güçleriyle Suriye topraklarında başlattığı ve 71 askerin yaşamını yitirdiği ‘Fırat Kalkanı Harekatı’nı bitirdi.

24 Ağustos 2016’da başlayan operasyonun Suriye'nin Halep vilayetine bağlı Cerablus bölgesinde IŞİD’e karşı yapıldığı ifade edilmişti. Önceki gün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, harekatın sona erdiği duyuruldu.

Operasyona ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet üyelerinden yapılan açıklamalarda Cerablus, er Rai ve el Bab’dan sonra hedefin Menbic ve Rakka olduğu belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahreyn yolculuğu öncesi Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarında IŞİD’in tamamen El Bab’ı terk etme sürecine girdiğini ifade ederek, “Bundan sonrası an meselesi. El Bab nihai hedefimiz değil. Nihai hedefimiz bölgenin IŞİD’den temizlenmesi. IŞİD’in asıl merkezi Rakka'dır” demişti. Erdoğan, Pakistan dönüşü uçağındaki gazetecilere “Moskova’dan talep gelirse Rakka operasyonunu ABD ve Rusya ile yapabiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

KURTULMUŞ’A EL BAB TEKZİBİ YAPILMIŞTI

Şubat ayında HaberTürk televizyonunda gündeme dair soruları yanıtlayan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “El Bab operasyonunun başarılı olmasıyla Fırat Kalkanı Harekâtı hedefine ulaşmış olur. Rakka başka bir meseledir. Rakka meselesi Türkiye sınırlarını tehdit eden bir şey değil” demişti. Gazetecilerin Kurtulmuş’un açıklamalarını sorduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “El Bab’dan sonra durmak; böyle bir şey yok. Orada bir iletişim sıkıntısı olabilir. El Bab bir defa bizim nihai hedefimiz değildir. Şu ana kadar biliyorsunuz 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. DEAŞ’ın asıl merkezi El Bab değil Rakka. Nihai hedef de 5 bin km karelik bir alanı temizlemektir” ifadelerini kullanması, Kurtulmuş’un açıklamalarını tekzip ettiği yorumu yapılmıştı.

OPERASYON FİİLEN 2 HAFTA ÖNCE BİTTİ

2 hafta önce Antalya'da, ABD, Rusya ve Türkiye genelkurmayları bir araya gelmiş bu toplantıda TSK ve 'Fırat Kalkanı' güçlerinin Rakka harekatının bir parçası olmayacağının net bir şekilde vurgulandığı belirtilmişti.

'Fırat Kalkanı'na katılan cihatçı grupların buradan Hama'ya yönelik başlatılan saldırılara katıldığı geçtiğimiz hafta boyunca medyaya yansımıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Barış akademisyenlerinin duruşmasında ‘Avrupa’ krizi

SONRAKİ HABER

Demirtaş, Tuncel, Konca ve Zeydan açlık grevine başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa