15 Mart 2017 09:53

Suriye'de askeri harita çizildi, Türkiye Rakka'da olmayacak

Elijah J. Magnier, Antalya toplantısında Ankara'nın Rakka harekatının parçası olmayacağının net bir şekilde ortaya konduğunu yazdı.

Paylaş

Kuveyt merkezli er Rai gazetesinin deneyimli Ortadoğu Muhabiri Elijah J. Magnier, Suriye’deki son duruma dair kaleme aldığı yazıda Türkiye’ye de değindi.

ABD, Rusya ve Türkiye Genelkurmay başkanlarının geçtiğimiz hafta Antalya’da yaptığı görüşmeye dair bilgi veren Magnier, “Antalya’da Türk güçleri ve ona bağlı grupların Suriye’deki sınırları tanımlandı. Ankara’nın Rakka’ya karşı harekatın bir parçası olmayacağı net bir şekilde ortaya kondu ve Ankara’ya bağlı grupların da el Bab sınırlarının ötesine geçmeyeceği belirlendi. Cihatçılara, IŞİD ve el Kaide’ye karşı savaş henüz sona ermenin çok uzağındayken ve Kürt güçlerinin Rakka’da IŞİD’e karşı operasyonda oynayacak önemli bir rolü varken, ABD de Rusya da Suriye’de Türk-Kürt çatışması istemiyor" ifadelerini kullandı.

KREMLİN, ERDOĞAN'IN ÖNERİLERİNİ REDDETTİ

Rusya’nın durumuna da değinen Magnier, “Kremlin, Türklerin IŞİD’den kurtarılmış olan Kürt bölgesinde ilerlemeye yönelik önerilerini reddetti. Türkiye’nin el Bab kapısından ileri gitmesini önledi. Rusya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova’ya yaptığı son ziyarete rağmen Türkiye’nin Suriye’de bulunma maksadına güvenmiyor” diye yazdı.

Magnier, Putin’in Erdoğan’a İran’la olan stratejik ittifakı konusunda da net mesajlar verdiğini söyledi.

'TÜRKLERİN, KÜRTLERİN IŞİD'DEN ALDIĞI YERLERE GİRMESİNE İZİN YOK'

Türkiye’nin bu gelişmelerin ardından Astana’da Rusya’yı Kürtler yerine kendilerini destekleme konusunda ikna etmeye çalışacağını söyleyen Magnier, “Askeri harita çizildi ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı yapılacak savaşta bir yeri yok. Ayrıca Kürtlerin özgürleştirdiği bölgelere girmesine de izin verilmeyecek” dedi. 

Magnier, Türkiye’nin İdlip’te kendisine yakın olan gruplarla el Kaide’ye karşı mücadelede öne çıkmasının istendiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Yazının İngilizce çevirisi için tıklayın.

SAVAŞIN 6. YILINDA SURİYE'DEKİ CEPHELERDE SON DURUM

ÖNCEKİ HABER

Selma Gürkan: Anayasa demokratik değildir

SONRAKİ HABER

Mimarlardan üst geçit çağrısı: Yıkın ama yenisini yapmayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...