28 Mart 2017 08:58

Bergama’da ‘Anayasa değişikliği ve çevre’ konuşuldu

Bergama'da EGEÇEP ve Bergama Çevre Platformu öncülüğünde 'Anayasa Değişikliği ve Çevre' konulu panel düzenlendi.

Paylaş

İzmir’in Bergama ilçesinde, Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) ile Bergama Çevre Platformu öncülüğünde, “Anayasa Değişikliği ve Çevre” konulu panel düzenlendi. Panel öncesi EGEÇEP ve Bergama Çevre Platformu üyeleri toplu olarak Bergama pazarında anayasa değişikliğini anlatan 'hayır' bildirileri dağıtarak, pazara gelen köylülerle sohbet ettiler.. 

'BERGAMA EKOLOJİ HAREKETİNİN MİLADI'

Bergama Belediyesi Haluk Elbe Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel yaptı. Panelde ilk olarak gazeteci-yazar Özer Akdemir’in “Bergama Çevre Hareketi ve Türkiye’de ki çevre mücadeleleri” konulu belgesel filmi ile slayt gösterimi izlendi.

Akdemir konuşmasında, "Bir ülkede iktidar emekçilerden ve demokrasiden yana değilse o ülkenin zenginlikleri başa beladan başka bir şey getirmiyor. Toprakları ellerinden alınan, kirletilen, geçim derdi ile baş başa bırakılan halkın olduğu bir ülkede yaşam alanlarını ele geçirmek daha da kolay oluyor” dedi. Hiçbir soruşturma ya da mahkeme kararı olmamasına rağmen, iktidarın politikalarına muhalif yayın yaptığı için KHK ile kapatılan Hayatın sesi Televizyonunda uzun yıllar çevre programı yaptığını aktaran Akdemir, " Bergama Köylü Hareketi Türkiye ekoloji hareketinde bir milattır. 16 Nisan'da yapılacak Anayasa Referandumunda çıkacak "hayır", hukukun, iş güvencesinin, ekolojik yıkımın, doğa talanının, en temel demokratik hakların ortadan kaldırıldığı bir dayatmaya karşı milat olacaktır" dedi.

'ANGELİNA JOLİE DE BAŞKAN OLABİLİR Mİ?'

Avukat Kerem Dikmen "Anayasa paketi ve referandum yaşamımızda neler değiştirecek" başlıklı sunumunda değişiklik maddelerinin neler getireceğinin yanı sıra, kendi gözlemlerini de aktardı. Dikmen, “Bizler İzmir’de baroya bağlı 30 avukat arkadaşım ile birlikte köy köy gezerek yeni anayasa değişikliğini anlatıyoruz. Gezdiğimiz köylerde vatandaşlarımın hayır oyu verirlerse bunun bir suç gibi lanse edilmesi algısıyla karşılaşıyoruz” dedi. Bir izleyicinin "Angelina Jolie de başkan olabilecek mi?" sorusu gülüşmelere yol açarken, Dikmen'in yanıtı ise daha da ilginçti; "Değişiklik böyle geçerse Cumhurbaşkanı yabancı birisine bir günde vatandaşlık verip, ertesi gün başkan yardımcısı ilan etmemesi için hiçbir neden yok. Yurtdışına gittiğinde bu kişi başkanın yetkilerine sahip olabilir. Ayrıca cezaevindeki bir mahkumu da affedip aynı şekilde başkan yardımcısı yapabilir".

'DOĞA VE GELECEĞE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ VAR'

EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı ise yeni anayasa değişikliği konusuna değinerek; “Anayasa değişikliği referandumuna 20 gün kaldı. Bu iş hafife alınacak bir şey değil çocuklarımız, ülkemiz, doğa ve dünyanın geleceği için sorumluluklarımız var. Anayasa değişikliğinin özünü cumhurbaşkanlığı kurumunda yapılan değişiklikler, cumhurbaşkanında pek çok yetkinin toplanması oluşturuyor. Karar vermemiz gereken şey, kim olursa olsun tek bir kişinin bu kadar önemli atama yetkilerine sahip olmasına, ülkeyi savaşa sürükleyebilecek milli güvenlik politikalarını belirlemesine, kararnamelerle ve yönetmeliklerle ülkeyi tek başına yönetmesine ne diyeceğimiz?” dedi.

'YENİ ANAYASAYI KİM YAZDI BELLİ DEĞİL'

Panelin son konuşmacısı Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise Bergama’da yaşanan çevre kararlarında yaşanan haksızlıklara değindi. Yeni anayasa teklifinin kim ya da kimler tarafından hazırlandığının belli olmadığını söyleyen Gönenç "Ülke normal bir süreçten geçse bugün burada başka şeyler konuşurduk. Burada hepimizi kaygılandıran durum, bir kişiye inanılmaz yetkiler verilmesi" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de Bezuvar sürüsü görüntülendi

SONRAKİ HABER

İZELMAN'da Cuma günü grev kararı asılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...